Οι θετικές ιστορίες μέσα στην κρίση

Οι θετικές ιστορίες μέσα στην κρίση

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δέος επικράτησε στο πολυπολιτισμικό ακροατήριο της Πρώτης Ανθρωπιστικής Συνδιάσκεψης του ΟΗΕ, όταν στο βήμα κλήθηκε -σε ιδιαίτερα τιμητική σειρά, μετά την Αγκελα Μέρκελ- ο υπέργηρος εμίρης του Κουβέιτ, Sabah Al Ahmad Al Jaber Al Sabah. Μπορεί στο μυαλό μας να συνδέουμε συνειρμικά το Κουβέιτ με το πετρέλαιο και τις επενδύσεις, ωστόσο η χώρα του Κόλπου αναπτύσσει έντονο ανθρωπιστικό έργο. Η φιλανθρωπική οργάνωση «Sheikh Abdulahj All Noori», που ιδρύθηκε το 1981, χρηματοδοτεί προγράμματα για τους Σύρους πρόσφυγες στις όμορες χώρες, ήδη από τον Ιανουάριο του 2012 – προτού δηλαδή γίνει τοις πάσι σαφής η σοβαρότητα της κατάστασης. Το σύνολο των δωρεών ήταν 2.860.471,58 δολάρια (2012), 4.799.906,22 (2013), 2.961.955,32 (2014) και 3.036.333,19 (2015). Παρακολουθώντας τη Συνδιάσκεψη του ΟΗΕ, γινόταν αντιληπτό ότι στην αντιμετώπιση της συριακής κρίσης, που έχει δημιουργήσει 12 εκατ. πρόσφυγες, συμβάλλουν πολλοί. Το IMPR Humanitarian αναπτύσσει δράσεις σε 22 σημεία σε όλη την Τουρκία, όπου ζουν Σύροι. «Τους προσφέρουμε μαθήματα τουρκικών και αγγλικών, ώστε να μπορέσουν να λάβουν πιστοποιητικό γλωσσομάθειας, μαθήματα υπολογιστών, αλλά και ψυχοκοινωνική βοήθεια» αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο Nawar Mustafa.

«Mέχρι την έναρξη του εμφυλίου πολέμου, το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της Συρίας ανήκε στη μεσαία τάξη, δεν υπήρχε ουσιαστικά αναλφαβητισμός, η πρόσβαση στις δομές υγείας ήταν εύκολη και οι υπηρεσίες υψηλού επιπέδου». Με αυτή την εισαγωγή η ΜΚΟ «Beyaz Eller» (Λευκά Χέρια) εξηγεί τους λόγους που ώθησαν σημαίνουσες προσωπικότητες από τη Συρία και την Τουρκία να ιδρύσουν το 2013 την εν λόγω οργάνωση. Το περίπτερό της βρισκόταν ανάμεσα σε συνολικά 300 ΜΚΟ και οργανισμούς, πολλοί εκ των οποίων δεν χρειάζονται συστάσεις: η Unicef, ο Γερμανικός Ερυθρός Σταυρός, η Υπατη Αρμοστεία, το Save the children κ.ά. Οι εκπρόσωποι της Beyaz Eller, όπως φαίνεται και από την επιλογή του ονόματος, επισημαίνουν την ουδέτερη στάση τους έναντι των αντιμαχόμενων πλευρών στη Συρία. Στον ετήσιο απολογισμό της δράσης της για το 2015 η οργάνωση αναφέρει 435.445 επωφελούμενους σε θέματα διατροφής, λειτουργία 13 σχολείων και υποστήριξη 4.467 μαθητών.

Από την πλευρά τους, τα μέλη της Syrian American Medical School, που αποτελείται από 1.709 Σύρους γιατρούς και λοιπούς επαγγελματίες υγείας, καταγράφει 2.640.837 επωφελούμενους Σύρους, εντός και εκτός συνόρων. Ετερη ΜΚΟ, η Maasrat, ιδρύθηκε το 2013 στο Αλέπο αλλά την επόμενη χρονιά μετέφερε την έδρα της στα τουρκοσυριακά σύνορα. Ο υπεύθυνος επικοινωνίας κάνει λόγο στην «Κ» για την ανάγκη ανάδειξης «θετικών ιστοριών» μέσα στη λαίλαπα του πολέμου. Στο φυλλάδιό τους, μάλιστα, έχουν ένα μικρό αφιέρωμα σε δύο μέλη της, που έχασαν τη ζωή τους ενώ προσέφεραν εθελοντική εργασία: του Hamzeh abu al Nassir, που άφησε το διδακτορικό του στη Γαλλία για να βοηθήσει την πατρίδα του και της 22χρονης φοιτήτριας αγγλικής φιλολογίας, Joud.

Μια ομάδα Σύρων ομογενών από τη Γαλλία έχει συστήσει το «Syria Charity», που επιχειρεί μόνον εντός Συρίας. «Θέλουμε να βοηθήσουμε όσους συμπατριώτες μας θέλουν να παραμείνουν στη Συρία» εξηγεί στην «Κ» ο Taissir Ghalyoun, «έχουμε συνολικά βοηθήσει 200.000 ανθρώπους, διαθέτουμε 15 ομάδες διάσωσης, υποστηρίζουμε 3.000 ορφανά, ενώ έχουμε κτίσει μαιευτική κλινική, στην οποία μηνιαίως γεννιούνται 300 μωρά».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή