Νέα πυρά κατά Φίλη, Αναγνωστοπούλου από ΟΛΜΕ, ΤΕΙ

Νέα πυρά κατά Φίλη, Αναγνωστοπούλου από ΟΛΜΕ, ΤΕΙ

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το μέτωπο που άνοιξε το υπουργείο Παιδείας με τους νηπιαγωγούς και τους δασκάλους διευρύνεται με τους καθηγητές και τους διδάσκοντες στα ΤΕΙ. Και αυτό διότι, χθες, το ηγετικό δίδυμο Νίκου Φίλη – Σίας Αναγνωστοπούλου είχαν επαφές με τις ηγεσίες της ΟΛΜΕ και των ΤΕΙ για να τους ανακοινώσει τα σχέδια για την επόμενη χρονιά, προκαλώντας σωρεία αντιδράσεων.

Συγκεκριμένα, ο κ. Φίλης στη συνάντησή του με την ΟΛΜΕ ανακοίνωσε αλλαγές όπως η μείωση της ύλης και των εξετάσεων των μαθητών στο Γυμνάσιο, για τις οποίες έχει αναφερθεί στη Βουλή, στα ΜΜΕ και σε πρόσφατη εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ. Η ύλη των μαθημάτων θα μειωθεί περί του 30% και θα συνοδευθεί από μείωση του διδακτικού χρόνου από 35 σε 32 ώρες την εβδομάδα. Παράλληλα, οι μαθητές θα εξετάζονται μόνο σε πέντε μαθήματα και θα εφαρμοσθεί πιλοτικά η περιγραφική αξιολόγηση στα υπόλοιπα. Το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ θα συνεδριάσει για να τοποθετηθεί επισήμως την Τρίτη, ωστόσο οι πρώτες αντιδράσεις διαφαίνονται. Οπως ανέφερε στην «Κ» ο γραμματέας της ΟΛΜΕ, Νικόλαος Παπαχρήστος, «όλες οι ρυθμίσεις δεν στοχεύουν σε ποιοτική αναβάθμιση της εκπαίδευσης αλλά αποφασίσθηκαν χωρίς παιδαγωγικά κριτήρια με μόνη τη λογιστική στόχευση».

Την ίδια στιγμή, τα πυρά των ΤΕΙ συγκέντρωσε η Σία Αναγνωστοπούλου (χθες βρέθηκε σε σύνοδο των προέδρων τους). Στο στόχαστρο των ΤΕΙ είναι οι αλλαγές που θα προωθηθούν στα ΑΕΙ/ΤΕΙ όπως προκύπτουν από την έκθεση στο πλαίσιο του εθνικού διαλόγου, η οποία επισημαίνει ότι «τμήματα δεν αντέχουν σε κανένα είδος αξιολόγησης», με τα ΤΕΙ να είναι σε δύσκολη θέση καθώς πολλά τμήματα κινδυνεύουν να καταργηθούν. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε χθες η «Κ», συνολικά 55 τμήματα ΤΕΙ έχουν το ίδιο αντικείμενο με 45 γειτονικά τους –στην ίδια πόλη– πανεπιστημιακά τμήματα.

Από την πλευρά της, πάντως, η κ. Αναγνωστοπούλου παρουσίασε τριετές πρόγραμμα από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος, βάσει του οποίου 5.583 νέοι κάτοχοι διδακτορικού, θα μπορούν να κάνουν αυτόνομη διδασκαλία στα 432 τμήματα ΑΕΙ/ΤΕΙ. «Η πρόσκληση, που έρχεται μετά την πίστωση 500 θέσεων μονίμων διδασκόντων στα ιδρύματα, θα αναζωογονήσει την εκπαιδευτική κοινότητα και θα αποτρέψει τη φυγή νέων επιστημόνων στο εξωτερικό», είπε.

Τέλος, το υπουργείο Παιδείας σχολιάζοντας τις προτάσεις για αλλαγές που παρουσίασε ο τομέας Παιδείας της Ν.Δ., επιτέθηκε στον αρχηγό του κόμματος, Κυριάκο Μητσοτάκη, κατηγορώντας τον για «σκληρό νεοφιλελεύθερο πρόσωπο». «Η Ν.Δ. προτείνει “έναν ενιαίο τύπο δημοτικού σχολείου που θα προσιδιάζει στον τύπο σχολείου ΕΑΕΠ” ή “τη μείωση της διδακτέας ύλης” χωρίς να διευκρινίζει σε τι διαφέρει η πρότασή της από αυτή της κυβέρνησης» λέει το υπουργείο. Αρα, ποιος θέλει να δικαιολογήσει το «σκληρό νεοφιλελεύθερο πρόσωπό του»;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή