H Αγγλία δεν θα είναι πια ελκυστική για τους φοιτητές

H Αγγλία δεν θα είναι πια ελκυστική για τους φοιτητές

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα γραφικά σοκάκια της Οξφόρδης και του Κέμπριτζ, μέχρι πριν από λίγες εβδομάδες, καμία φοιτητική παρέα δεν έμπαινε στον κόπο να συζητήσει περί δημοψηφίσματος. Το Brexit φάνταζε σενάριο επιστημονικής φαντασίας. «Ισως γι’ αυτό και τα πανεπιστήμια δεν είχαν προβεί σε κάποιου τύπου ενημέρωση προς τους χιλιάδες Ευρωπαίους φοιτητές τους» αναφέρει στην «Κ» η μεταπτυχιακή φοιτήτρια πολιτικής επιστήμης στην Οξφόρδη, κ. Ελλη Παλαιολόγου. Η μόνη επίσημη ανακοίνωση προέρχεται από τον Σύνδεσμο Ελληνικών Κολεγίων που διευκρινίζει ότι «οι συμφωνίες των κολεγίων με τα συνεργαζόμενα βρετανικά πανεπιστήμια παραμένουν σε ισχύ ως έχουν, χωρίς καμία μεταβολή ούτε ως προς το περιεχόμενο των σπουδών ούτε ως προς τα οφειλόμενα δίδακτρα».

Ανησυχία, επομένως, επικρατεί όχι μόνον στους κόλπους των φοιτητών, που σταδιακά θα μετονομαστούν σε overseas students, αλλά και στις διοικήσεις των πανεπιστημίων, δεδομένου ότι η τριτοβάθμια εκπαίδευση αποτελεί μία «βαριά» βιομηχανία της Γηραιάς Αλβιώνας. Εικάζεται, λοιπόν, ότι το Brexit θα επιφέρει μια αύξηση 50% στα δίδακτρα που πλήρωναν έως τώρα φοιτητές προερχόμενοι από χώρες της Ε.Ε. Παράλληλα, εκτιμάται ότι υποτροφίες και ερευνητικά προγράμματα που συνδέονται με την Ε.Ε. θα πάψουν να ισχύουν, ενώ οι ενδιαφερόμενοι να σπουδάσουν στη Μ. Βρετανία θα χρειάζονται φοιτητική βίζα. «Προσωπικά, δεν με επηρεάζει καθώς σε δύο μήνες ολοκληρώνω το μεταπτυχιακό μου, αλλά θα επανεξετάσω τα σχέδιά μου για περαιτέρω παραμονή μου για άσκηση και εργασία στην Αγγλία» λέει στην «Κ» ο 25χρονος Τίμος Χριστοδουλόπουλος, που κάνει μεταπτυχιακό στο εμπορικό και εταιρικό δίκαιο στο πανεπιστήμιο Queen Mary στο Λονδίνο. Δεδομένου ότι οι προβλεπόμενες αλλαγές θα γίνουν σε βάθος διετίας, θα πλήξουν κυρίως όσους μαθητές λυκείου έχουν ξεκινήσει προετοιμασία για το IB με στόχο την εισαγωγή σε κάποιο βρετανικό εκπαιδευτικό ίδρυμα. «Μοιραία, θα στραφούν προς Ολλανδία, Γαλλία ή Γερμανία» επισημαίνει ο κ. Χριστοδουλόπουλος. «Θεωρώ ότι η Αγγλία θα πάψει να είναι ελκυστική και για ορισμένους φοιτητές τρίτων χωρών, οι οποίοι μέχρι πρότινος εκδίδοντας βίζα για την Αγγλία, είχαν το δικαίωμα να ταξιδέψουν και στις 28 χώρες-μέλη», καταλήγει ο ίδιος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή