«Ενα κουτί θάλασσα» από το νησί στην πόρτα μας

«Ενα κουτί θάλασσα» από το νησί στην πόρτα μας

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η γόπα, ο χάνος, ο κολιός και άλλα ψάρια που θεωρούνται «δεύτερα και τρίτα» θα ανακτήσουν το… γόητρό τους, χάρη στο πιλοτικό πρόγραμμα της Greenpeace «Ενα κουτί θάλασσα». Ο στόχος του προγράμματος, που μας δίνει τη δυνατότητα να παραλάβουμε κατ’ οίκον καθημερινά από τη Λέσβο ή από τη Λέρο ένα κουτί με δύο κιλά ψάρια «ημέρας», είναι διττός. «Θέλουμε να στηρίξουμε τους μικρούς αλιείς, οι οποίοι χρησιμοποιούν μεθόδους πιο κοντά στη βιώσιμη αλιεία, συγκριτικά με τις μηχανότρατες και τα γρι γρι, αλλά δεν έχουν καλή πρόσβαση στους καταναλωτές και είναι εκτεθειμένοι στις διακυμάνσεις της αγοράς», εξηγεί στην «Κ» από τη Λέρο ο υπεύθυνος των προγραμμάτων προστασίας της θάλασσας της οργάνωσης Αλκης Καφετζής.

Ταυτόχρονα, όμως, η Greenpeace θέλει να «εκπαιδεύσει» και το καταναλωτικό κοινό. «Ο κόσμος έχει μάθει να πηγαίνει στο σούπερ μάρκετ, με την απαίτηση να αγοράσει γλώσσα, τσιπούρα ή λαβράκι», περιγράφει ο ίδιος, «αδιαφορώντας, όμως, για την πραγματική διαθεσιμότητα αυτών των ειδών στις θάλασσές μας». Πρόκειται για τα είδη που έχουμε μάθει να αγαπάμε, να τρώμε και να πληρώνουμε αδρά γι’ αυτά. «Στο κουτί θα περιλαμβάνονται τυχαία τα είδη που έπιασε το προηγούμενο πρωί ο ψαράς, μαζί με τις απαιτούμενες πληροφορίες: ώρα, μέρος, όνομα του αλιέα και του αλιεύματος». Ετσι, ο συμμετέχων μυείται στη διαθέσιμη ποικιλία των θαλασσών, τρώει ψάρι αλιευμένο το τελευταίο 24ωρο και αποκτά άμεση επικοινωνία με τον ψαρά – προς το παρόν συμμετέχουν 4 από τη Λέρο και 7 από τη Σκάλα Συκαμιάς στη Λέσβο. Στόχος, άλλωστε, είναι να περιοριστούν όσο το δυνατόν οι «μεσάζοντες».

«Στο πλαίσιο αυτό, μάλιστα, τη διανομή στην Αθήνα, τη μοναδική πόλη που τώρα εξυπηρετούμε, την κάνουμε οι ίδιοι, με την ελπίδα να ακούσουμε σχόλια και κριτική από τους παραλήπτες, τους οποίους θεωρούμε συνεργάτες μας σε ένα ιδιότυπο πείραμα». Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμπληρώσουν τη φόρμα στην ιστοσελίδα της οργάνωσης, καταβάλλοντας για το κουτί 40 ευρώ, που δεν αντιστοιχεί μόνον στο κόστος των αλιευμάτων, αλλά αποσκοπεί στη στήριξη της όλης προσπάθειας. Οσοι ζουν εκτός Αθηνών δεν μπορούν ακόμη να απολαύσουν το φρέσκο ψάρι, μπορούν όμως να στηρίξουν οικονομικά το εγχείρημα. «Αν η ιδέα μας βρει ανταπόκριση, θα επεκτείνουμε το δίκτυο και θα τροποποιήσουμε τα δεδομένα», καταλήγει ο κ. Καφετζής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή