ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ραντεβού για «αποθεραπεία» στην κορυφή του Ολύμπου

rantevoy-gia-apotherapeia-stin-koryfi-toy-olympoy-2140814

Εχοντας την πεποίθηση ότι οι δυσκολίες της ζωής παίρνουν διαφορετικές –μικρότερες– διαστάσεις, όταν βρεθείς σε υψόμετρο 2.918 μ., μια πολυμελής ομάδα από αποθεραπευμένους, τους συγγενείς τους, νοσηλευτές και γιατρούς τους, όπως και από εθελοντές δότες μυελού των οστών και έμπειρους ορειβάτες, ξεκινάει για τον Ολυμπο αύριο το πρωί. «Στόχος μας είναι η κορυφή του βουνού», διαμηνύει ο Κώστας Τσιβελέκας, πρόεδρος του Φυσιολατρικού Αθλητικού Ορειβατικού Συνδέσμου (ΦΑΟΣ), που μαζί με την Τράπεζα Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών «Οραμα Ελπίδας» και τον Αθηναϊκό Ορειβατικό Σύλλογο ενώνουν τις δυνάμεις τους, προκειμένου η περίπου 100μελής παρέα να κατακτήσει επιτυχώς το βουνό των Θεών. Η ανάβαση ξεκινάει το Σάββατο, ακολουθεί διανυκτέρευση σε καταφύγιο και την Κυριακή έχει προγραμματιστεί η κατάβαση. Ταυτόχρονα, στην παραλία της Κατερίνης, ο Ναυτικός Ομιλος της πόλης έχει προγραμματίσει κωπηλατικούς αγώνες και οι εθελοντικές ομάδες καμπάνια ενημέρωσης!

Οι πρώην ασθενείς, που έχουν υποβληθεί επιτυχώς σε μεταμόσχευση και βρίσκονται σε στάδιο αποθεραπείας, θα είναι πλαισιωμένοι από τους γιατρούς και εκείνοι με τη σειρά τους από τους ορειβάτες. «Με τη δράση μας αυτή η λέξη αλληλεγγύη παίρνει σάρκα και οστά», επισημαίνει ο κ. Τσιβελέκας, που σπεύδει να καθησυχάσει όσους βρίσκουν το εγχείρημα παράτολμο. «Εχουμε ανέβει ξανά στον Ολυμπο το 2010». Ο στόχος, άλλωστε, των διοργανωτών είναι διττός: αφενός αποβλέπουν στην ψυχική ανάταση των συμμετεχόντων μετά την εξαιρετικά στρεσογόνο εμπειρία της μεταμόσχευσης, αφετέρου αποσκοπούν στη διάδοση της ιδέας της δωρεάς μυελού των οστών.

«Στην Ελλάδα πραγματοποιούνται κάθε χρόνο 200 μεταμοσχεύσεις, 40 σε παιδιά», εξηγεί στην «Κ» ο δρ Στέλιος Γραφάκος, επιστημονικός διευθυντής της Τράπεζας Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών «Οραμα Ελπίδας», «στο 1/3 των περιπτώσεων ο δότης είναι αδελφός, στις υπόλοιπες είναι εθελοντής κυρίως από το εξωτερικό». Εν προκειμένω, η Ελλάδα είναι ουραγός. «Εχουμε φθάσει με κόπο τους 55.000 δότες, όταν η Κύπρος διαθέτει 140.000», διευκρινίζει ο ίδιος. Ο δισταγμός πολλών να γίνουν δότες μυελού των οστών σχετίζεται μάλλον με την εντύπωση ότι αυτό είναι επώδυνο. «Είναι πλέον τελείως ακίνδυνο και ανώδυνο», διαβεβαιώνει ο δρ Γραφάκος.