Σπείρα διαρρηκτών-μαμούθ εξάρθρωσε η ΕΛ.ΑΣ.

Σπείρα διαρρηκτών-μαμούθ εξάρθρωσε η ΕΛ.ΑΣ.

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία από τις μεγαλύτερες σπείρες διαρρηκτών στην Αττική εξάρθρωσε η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών. Συνελήφθησαν 30 αλλοδαποί, οι περισσότεροι υπήκοοι Γεωργίας, ενώ κατηγορούνται άλλοι 125, στους οποίους η ΕΛ.ΑΣ. αποδίδει περιφερειακό – βοηθητικό ρόλο. Η δράση της σπείρας ξεκίνησε το 2010 και, στο διάστημα που μεσολάβησε μέχρι την εξάρθρωσή της, τα μέλη της κατηγορούνται ότι διέπραξαν ούτε λίγο ούτε πολύ 137 διαρρήξεις σπιτιών και αποθηκών και τέσσερις ληστείες σε διαμερίσματα της Αττικής. Η συνολική λεία, υπολογίζουν οι αστυνομικοί, ξεπερνά τα 2 εκατομμύρια ευρώ. Οι περισσότεροι από τους κατηγορουμένους έχουν συλληφθεί και φυλακιστεί στο παρελθόν για κλοπές και ληστείες, ενώ αρκετοί είχαν παραμείνει εκτός φυλακής με περιοριστικούς όρους. Μάλιστα, μεταξύ των συλληφθέντων συγκαταλέγεται δραπέτης των φυλακών Αλικαρνασσού, ο οποίος τον Μάρτιο του 2016 παραβίασε τριήμερη άδεια και συνέχισε τη δράση του μαζί με τα υπόλοιπα μέλη του δικτύου διαρρηκτών.

Σύμφωνα με τη δικογραφία, η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών είχε –ήδη από το 2010– συστήσει ειδική ομάδα για τη διακριτική παρακολούθηση μελών της ομάδας, ωστόσο η επιτήρησή τους είχε αποδειχθεί ιδιαίτερα δύσκολη ή αδύνατη. «Αποτρέψαμε ένα πολύ μεγάλο αριθμό διαρρήξεων και ληστειών, που τα μέλη της σπείρας είχαν προγραμματίσει να διαπράξουν τους επομένους μήνες, λόγω και των καλοκαιρινών διακοπών», δήλωσε χθες ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής Χρήστος Παπαζαφείρης. Στην κατοχή των δραστών, μάλιστα, αστυνομικοί βρήκαν κατάλογο με διαμερίσματα-στόχους που οι συλληφθέντες επρόκειτο να διαρρήξουν στη διάρκεια των επόμενων εβδομάδων.

Τα μέλη της ομάδας χρησιμοποιούσαν ως «ορμητήριά» τους, την πλατεία του Αγ. Παντελεήμονα και την πλατεία Βικτωρίας, ενώ διοχέτευαν τα κλοπιμαία σε κλεπταποδόχους και ενεχυροδανειστήρια του κέντρου και στη συνέχεια έστελναν τα κέρδη τους στη Γεωργία μέσω εταιρειών μεταφοράς εμβασμάτων. Για να μην εντοπίζονται, δήλωναν ψεύτικες διευθύνσεις στις αστυνομικές και δικαστικές αρχές, ενώ έκρυβαν την πραγματική υπηκοότητά τους και δήλωναν υπήκοοι Βουλγαρίας.

Ανάμεσα στις υποθέσεις που εξιχνιάστηκαν είναι και η ληστεία που διέπραξαν σε βάρος ηλικιωμένου, τη 19η Δεκεμβρίου 2015 στη Νέα Σμύρνη. Με τη βοήθεια δύο γυναικών που εργάζονταν ως οικιακές βοηθοί, μέλη της ομάδας μπήκαν στο σπίτι του 82χρονου και αφού τον έδεσαν με μονωτική ταινία, αφαίρεσαν από το σπίτι λίρες και άλλα αντικείμενα αξίας περίπου 50.000 ευρώ. Αστυνομικοί έκαναν δεκαέξι κατ’ οίκον έρευνες και εντόπισαν διαρρηκτικά εργαλεία, κοσμήματα, μεγάλο αριθμό φορητών υπολογιστών και άλλων ηλεκτρονικών συσκευών, τέσσερα πιστόλια ρεπλίκα, αποδείξεις μεταφοράς χρημάτων στο εξωτερικό, σχεδιαγράμματα περιοχών με χειρόγραφες σημειώσεις των δραστών, χρήματα κ.ά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή