Η Ραμ Κάθα για πρώτη φορά στην πόλη του Σωκράτη

Η Ραμ Κάθα για πρώτη φορά στην πόλη του Σωκράτη

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Οποιος ακούει την Κάθα δεν φτάνει στον παράδεισο, φτάνει στο εαυτό του». Κάπως έτσι έφθασαν στην Αθήνα 1.200 Ινδοί, ένθερμοι υποστηρικτές της Κάθα. Δεν πρόκειται για τουρίστες, αλλά για προσκυνητές, καθώς κίνητρο για να διασχίσουν χιλιάδες αεροπορικά μίλια δεν στάθηκε ο ήλιος, η θάλασσα ή ο Παρθενώνας, αλλά η Ραμ Κάθα, η 9ήμερη απαγγελία επικών ποιημάτων της ινδουιστικής θρησκείας. Οι νέοι μας επισκέπτες δεν ήρθαν όλοι απευθείας από την Ινδία: άλλοι είναι Ινδοί του εξωτερικού, άλλοι, όμως, έχουν ασπαστεί αρχές του ινδουισμού χωρίς να είναι Ινδοί και αναζητούν πνευματική τροφή.

Την πνευματική εκδήλωση των ινδουιστών, που διεξάγεται με την υποστήριξη του Δήμου Αθηναίων, της ινδικής και της βρετανικής κυβέρνησης σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, πραγματοποιεί ο παγκοσμίως γνωστός ινδουιστής πνευματικός ηγέτης Μοράρι Μπάπου, που έδωσε το πρώτο του ρεσιτάλ στην ιδιαίτερη πατρίδα του, στην Γκουτζαράτ της Ινδίας το 1960. Εκτοτε, έχει μιλήσει και τραγουδήσει μπροστά σε εκατομμύρια ανθρώπους σε περισσότερες από 750 εκδηλώσεις ανά τον κόσμο, συχνά σε στάδια με συμμετοχή ακόμα και 10.000 ατόμων. Το 2009, μάλιστα, σε Κάθα στη Βρετανία, το «παρών» έδωσε και ο ίδιος ο Ντέιβιντ Κάμερον. Στην εναρκτήρια τελετή στην Αθήνα, όπου η Κάθα πραγματοποιείται για πρώτη φορά από το περασμένο Σάββατο, παρευρέθη ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης. Ταυτόχρονα, παρακολουθούν μέσω live streaming 100 εκατομμύρια άνθρωποι.

Τι, όμως, είναι πραγματικά η Ραμ Κάθα; «Πρόκειται για απαγγελία στίχων από τα ποιήματα Ram Charit Manas του 16ου αιώνα, που αφηγούνται τη ζωή του μυθικού Ράμα», περιγράφουν στην «Κ» οι διοργανωτές, «ακολουθεί ένας συλλογιστικός διάλογος που συχνά μεταμορφώνεται σε τραγούδι και χορό, τρόπο έκφρασης των συναισθημάτων που γεννιούνται». Η εν λόγω πνευματική διεργασία γίνεται κάθε πρωί, από τις 9.30 π.μ. έως τη 1.30 μ.μ., μετά ακολουθεί μεσημεριανό γεύμα με ινδικά εδέσματα και έπειτα οι ταξιδιώτες-προσκυνητές είναι ελεύθεροι. «Ορισμένοι συμμετέχουν σε οργανωμένες ξεναγήσεις και εκδρομές, άλλοι κινούνται αυτόνομα, ενώ ουκ ολίγοι προσπαθούν να συναντήσουν το απόγευμα τον 69χρονο γκουρού, για να του σφίξουν το χέρι και να συνομιλήσουν μαζί του».

Η επιλογή της πόλης μας από τον Μοράρι Μπάπου δεν ήταν τυχαία. «Eίναι η γενέθλια πόλη του Σωκράτη, που ανέδειξε τις αξίες που και εγώ υπηρετώ: την αλήθεια, την αγάπη και τη συμπόνια», δήλωσε ο πνευματικός ηγέτης. «Η διδαχή του επηρέασε στις αρχές του 20ού αιώνα τον Γκάντι», υπενθυμίζει, «επομένως, μπορεί να επηρεάσει και τους σύγχρονους ανθρώπους». Μεταξύ Ελλάδας και Ινδίας διακρίνει, άλλωστε, πολλά κοινά σημεία. «Η Ελλάδα υπήρξε η κοιτίδα του ευρωπαϊκού πολιτισμού, η Ινδία του ασιατικού».

Δεν είναι, όμως, μόνο οι αρχές αλλά και η μαιευτική μέθοδος του Σωκράτη που ενέπνευσαν τον Μπάπου. «Ο Σωκράτης δίδασκε την αλήθεια, δεν επέβαλε, όμως, τις ιδέες του στους ανθρώπους». Το ίδιο προσδοκά να κάνει και ο ίδιος. «Οι θρησκείες επιβάλλουν βαρύ φορτίο στους πιστούς», λέει με νόημα, «ο Σωκράτης τους ανακούφιζε από αυτό το φορτίο, τους ανάγκαζε να αμφισβητούν και να σκέφτονται μόνοι τους». Σε νοητή, λοιπόν, συνέχεια των διδαχών του Σωκράτη, ο Μοράρι Μπάπου φιλοδοξεί να μάθουν οι ακόλουθοί του να σκέφτονται μόνοι τους, να παίρνουν τις δικές τους αποφάσεις και να διαμορφώνουν την προσωπική τους στάση ζωής.

Τα παραπάνω ηχούν εξωπραγματικά σε έναν κόσμο που αιματοκυλίζεται από τη μισαλλοδοξία και τον θρησκευτικό φανατισμό. «Η Ραμ Κάθα είναι μια προσπάθεια να εγείρουμε κύματα αγάπης που, όπως ο καπνός της φωτιάς, θα εξαπλωθούν σε όλο τον κόσμο», λέει με πεποίθηση ο Μπάπου. Η Κάθα μοιάζει μια μοναδική εμπειρία ψυχικής και πνευματικής ανάτασης, που θα μπορούσε να ωφελήσει και πολλούς Αθηναίους, δεδομένου ότι η συμμετοχή είναι ελεύθερη και δωρεάν [ο Μπάπου δεν δέχθηκε ποτέ αμοιβή για το έργο του]. Κρίμα, όμως, που η όλη συζήτηση πραγματοποιείται στα χίντι…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή