Το Λονδίνο στέλνει μήνυμα προς τις επιχειρήσεις

Το Λονδίνο στέλνει μήνυμα προς τις επιχειρήσεις

3' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Το Λονδίνο θα εξακολουθήσει να είναι το καλύτερο μέρος στον κόσμο για τις επιχειρήσεις. Είναι μια παγκόσμια πόλη και θα συνεχίσει να χαρακτηρίζεται από ζωτικότητα, καινοτομία και εξωστρέφεια». Με αυτές τις φράσεις, ο Ρατζές Αγκραγουάλ, αντιδήμαρχος Επιχειρήσεων της νέας δημοτικής αρχής του Λονδίνου, επιχειρεί να καθησυχάσει τους ξένους επιχειρηματίες που ήδη δραστηριοποιούνται στο Λονδίνο και να πείσει κι άλλους να μετακομίσουν εκεί, στον απόηχο του Brexit.

Ο 39χρονος Βρετανοϊνδός μοιάζει με εξαιρετική επιλογή για τη συγκεκριμένη αποστολή. Οταν ταξίδεψε στην Αγγλία από την Ινδία πριν από 15 χρόνια, είχε μόλις μερικές δεκάδες λίρες στο όνομά του. Σήμερα, ως ιδρυτής της εταιρείας διαδικτυακών εμβασμάτων και εμπορίας συναλλάγματος Rational FX, είναι πολυεκατομμυριούχος. «Ως κάποιος που διαχειρίστηκε και ανέπτυξε μια εταιρεία», λέει ο Αγκραγουάλ στην «Κ», «γνωρίζω τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η επιχειρηματική κοινότητα».

Το έργο του δεν είναι εύκολο πάντως. Oμιλοι παροχής υπηρεσιών στέγασης επιχειρήσεων αναμένουν μεγάλη αύξηση της ζήτησης για γραφεία σε πόλεις όπως η Φρανκφούρτη, το Παρίσι, το Αμστερνταμ και το Δουβλίνο, από εταιρείες που θα αποχωρήσουν από το Λονδίνο. Σύμφωνα με την PriceWaterhouseCoopers, είναι πιθανή η απώλεια έως 100.000 θέσεων εργασίας στον χρηματοπιστωτικό κλάδο της Βρετανίας έως το 2020 εξαιτίας της αποχώρησης της χώρας από την Ε.Ε.

Ο κ. Αγκραγουάλ υπενθυμίζει στην «Κ» ότι ο Σαντίκ Καν «έχει δεσμευτεί να είναι ο πιο φιλικός προς τις επιχειρήσεις δήμαρχος στην ιστορία του Λονδίνου». Hδη, στις 18 Ιουλίου, η νέα δημοτική αρχή παρουσίασε την πρωτοβουλία #LondonIsOpen, που έχει σκοπό να προωθήσει την εικόνα της βρετανικής πρωτεύουσας ως ανοιχτής στις επιχειρήσεις και στους επενδυτές, παρά τις επιπλοκές του Brexit.

Μιλώντας για τα προτερήματα της πόλης του ως επιχειρηματικού κέντρου, ο αντιδήμαρχος εστιάζει στους νέους τεχνολογικούς τομείς που έχουν αναπτυχθεί στη βρετανική πρωτεύουσα: «Οι ψηφιακές εφαρμογές στα χρηματοοικονομικά, στην εκπαίδευση, στην ιατρική, δεν υπήρχαν καν πριν από λίγα χρόνια. Αυτοί οι νέοι κλάδοι έχουν αναπτυχθεί χάρη στον μοναδικό συνδυασμό που παρέχει το Λονδίνο – πανεπιστήμια παγκοσμίου κλάσης, πρόσβαση σε διεθνή κεφάλαια και κέντρα πολιτικών και επιχειρηματικών αποφάσεων».

Ωστόσο, ο βαθμός στον οποίο το Λονδίνο θα διατηρήσει τα συγκριτικά πλεονεκτήματά του εξαρτάται από την έκβαση των διαπραγματεύσεων μεταξύ της κυβέρνησης της Τερέζα Μέι και της Ε.Ε. για τους όρους της βρετανικής εξόδου. Η ελκυστικότητα της βρετανικής πρωτεύουσας ήταν άρρηκτα συνδεδεμένη με την πρόσβαση που παρείχε στην κοινή ευρωπαϊκή αγορά και με την ευκολία μετανάστευσης και αναζήτησης εργασίας εκεί για πολίτες της Ε.Ε.

Η επιθυμία περιορισμού της μετανάστευσης, ωστόσο, έπαιξε καταλυτικό ρόλο στη νίκη του Leave στο δημοψήφισμα της 23 Ιουνίου και τα περιθώρια ελιγμών της κ. Μέι όσον αφορά τη διατήρηση της ελεύθερης μετακίνησης δείχνουν αρκετά περιορισμένα. Αν όμως οι διαπραγματεύσεις καταλήξουν στο λεγόμενο «σκληρό Brexit», χωρίς ελεύθερη μετακίνηση, τότε θα χαθεί και η πρόσβαση στην κοινή ευρωπαϊκή αγορά. Οι ψηφοφόροι της πρωτεύουσας, αξίζει να σημειωθεί, τάχθηκαν δυναμικά υπέρ της παραμονής, με επτά από τις 10 περιφέρειες με τα υψηλότερα ποσοστά υπέρ του Remain να βρίσκονται εντός του μητροπολιτικού Λονδίνου.

Οπως τονίζει ο κ. Αγκραγουάλ, το Λονδίνο, ως «κινητήριος δύναμη της βρετανικής οικονομίας» (εκεί παράγεται το 1/4 του βρετανικού ΑΕΠ και από εκεί προκύπτει το 1/3 των φορολογικών εσόδων), «πρέπει να έχει θέση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» για το Brexit. «Η άμεση προτεραιότητά μας σε αυτή τη συζήτηση θα είναι να διατηρήσουμε την πρόσβαση στην κοινή αγορά και το passporting (το «διαβατήριο» πρόσβασης στις υπόλοιπες χώρες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου)».

Επιπλέον, όπως αναφέρει, «χρειαζόμαστε ένα ολοκληρωμένο πακέτο μέτρων αποκέντρωσης, που θα μας δώσει μεγαλύτερο έλεγχο επί της φορολογίας, των δαπανών και των επενδύσεων. Ο πληθυσμός του Λονδίνου είναι ισάριθμος με αυτόν της Σκωτίας και της Ουαλλίας μαζί, αλλά έχουμε πολύ λιγότερο έλεγχο επί των ζητημάτων που μας αφορούν. Μία πιο ισχυρή φωνή για το Λονδίνο θα είναι καλή για όλη τη χώρα. Οταν το Λονδίνο ευημερεί, ευημερεί και η Βρετανία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή