Σε αδιέξοδο η Βιομηχανία Ζάχαρης

Σε αδιέξοδο η Βιομηχανία Ζάχαρης

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ο,τι κι αν μας πουν πια δεν το πιστεύουμε. Μας έχουν πει τόσα ψέματα, που δεν αντέχουμε να ασχοληθούμε άλλο». Η κραυγή αγωνίας ανήκει στον Παύλο Μπογιαννίδη, πρόεδρο των τευτλοπαραγωγών της Κεντρικής Μακεδονίας. Με τη φετινή καμπάνια –την περίοδο συγκομιδής και παραγωγής– να απέχει πλέον έναν μόνο μήνα και την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρής πιο κοντά από ποτέ στη χρεοκοπία, οι παραγωγοί ατενίζουν το μέλλον με απαισιοδοξία στα όρια της απελπισίας.

Οπως αναφέρει ο κ. Μπογιαννίδης, η εταιρεία χρωστά στους παραγωγούς ακόμα 5,5 εκατ. ευρώ από την καμπάνια του περασμένου φθινοπώρου (το 60% των συνολικών οφειλών). «Αν δεν δοθεί λύση έως τα Χριστούγεννα, για τα περυσινά και τα φετινά χρωστούμενα, θα είναι το τέλος, δεν θα ξανασπείρουμε ούτε στρέμμα», λέει αγανακτισμένος. «Ηδη με βρίζουν ο άλλοι παραγωγοί, δεν πρόκειται να τους πάρω ξανά στον λαιμό μου».

Η έκταση των καλλιεργειών φέτος, με τα κίνητρα που παρείχαν οι γενναιόδωρες κοινοτικές επιδοτήσεις, αυξήθηκε σε σχέση με πέρυσι – έφτασε «περίπου τα 70.000 στρέμματα», λέει ο κ. Μπογιαννίδης. Ωστόσο, με την καμπάνια να αναμένεται να ξεκινήσει, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, γύρω στις 5 Σεπτεμβρίου στο εργοστάσιο του Πλατέως Ημαθίας, η ακραία έλλειψη ρευστότητας της ΕΒΖ καθιστά όλη τη διαδικασία μετέωρη. Η καμπάνια στο δεύτερο ζαχαρουργείο επί ελληνικής επικράτειας –αυτό της Ορεστιάδας, που επαναλειτούργησε πέρυσι, παρά τη δεινή οικονομική θέση της εταιρείας– αναμένεται να ξεκινήσει 10-15 μέρες μετά το Πλατύ.

Υπενθυμίζεται ότι η αποδοχή από το νέο διοικητικό συμβούλιο της ΕΒΖ του σχέδιου αναδιάρθρωσης της εταιρείας στα τέλη Απριλίου αναμενόταν να οδηγήσει σε άμεση εκταμίευση της πρώτης δόσης νέου δανεισμού προς την εταιρεία από την Τράπεζα Πειραιώς. Η πρώτη αυτή δόση –5 από 17 εκατομμύρια ευρώ– ακόμη δεν έχει καταβληθεί, με τον πρόεδρο της ΕΒΖ Γιώργο Ρώσσιο να δηλώνει προχθές (ΑΠΕ-ΜΠΕ) ότι τα ταμειακά διαθέσιμα της εταιρείας εξαντλούνται. Ο κ. Μπογιαννίδης αναφέρει ότι ο κ. Ρώσσιος τον έχει επανειλημμένως διαβεβαιώσει ότι η εκταμίευση επίκειται, αλλά μέχρι τώρα δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Εν τω μεταξύ, ολιγωρία στην πρόσληψη του απαραίτητου εξειδικευμένου εποχικού προσωπικού, ώστε να γίνει η απαραίτητη συντήρηση των εργοστασίων, διαπιστώνουν οι εργαζόμενοι της ΕΒΖ. Οπως δήλωσε (ΑΠΕ-ΜΠΕ) ο πρόεδρος της ομοσπονδίας των εργαζομένων Χρήστος Βαρκάκης: «Θέτουμε άμεσα προ των ευθυνών τους και των συνεπειών (για την εύρυθμη και την ασφαλή λειτουργία των εργοστασίων, το υψηλό κόστος παραγωγής που δημιουργείται και την ασφάλεια του προσωπικού) όλους τους εμπλεκομένους».

Σύμφωνα με τον κ. Βαρκάκη, ο λόγος που δεν έχει εκταμιευθεί η δόση είναι «ότι περιμένουμε ο ειδικός εκκαθαριστής της πρώην ΑΤΕ, που παραμένει βασικός μέτοχος της βιομηχανίας, να αποστείλει στην Τράπεζα Πειραιώς την επιστολή συναίνεσης σε όσα συμφώνησε η διοίκηση της ΕΒΖ, ώστε να εκπληρωθεί και αυτό το προαπαιτούμενο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή