Ο Branda, ο «καλλιτέχνης» και το Hammer

Ο Branda, ο «καλλιτέχνης» και το Hammer

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη στιγμή της σύλληψής του, τον Απρίλιο, στην είσοδο του παράνομου εργαστηρίου του στην Κυψέλη, ο 39χρονος Ιρανός Μοχάμαντ A., γνωστός με το ψευδώνυμο «Χοστρόφ», είχε πει στους αστυνομικούς του Αλλοδαπών: «Δεν είμαι ένας κοινός πλαστογράφος, είμαι καλλιτέχνης». Πράγματι, στο ισόγειο διαμέρισμά της οδού Τήνου 39 αστυνομικοί είχαν εντοπίσει ένα από τα καλύτερα οργανωμένα εργαστήρια πλαστών εγγράφων στην Αττική. O μακρύς κατάλογος των κατασχεμένων ευρημάτων περιελάμβανε έναν ηλεκτρονικό τόρνο που χρησιμοποιείτο για να πλαστογραφούνται τα στοιχεία ασφαλείας των διαβατηρίων, δερμάτινα ρολά για την κατασκευή εξωφύλλων, ειδικά καλούπια για τη βαφή τους κ.ά.

O «Χοστρόφ» ή «καλλιτέχνης», όπως τον αποκαλούσαν στις μεταξύ τους συζητήσεις οι αστυνομικοί, και ένας 21 ετών συνεργός του, επίσης Ιρανός, παραπέμφθηκαν στον ανακριτή, ο οποίος τους άφησε ελεύθερους με περιοριστικούς όρους. Απολογούμενοι, είχαν ισχυριστεί ότι αποτελούσαν μέλη ενός ευρύτερου κυκλώματος πλαστογράφων με διασυνδέσεις σε διάφορες περιοχές της Ευρώπης και είχαν υποδείξει ως «εγκέφαλο» και χρηματοδότη του δικτύου έναν αλλοδαπό που φέρεται να διέμενε μόνιμα στην Αυστρία. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, ο φερόμενος ως αρχηγός της σπείρας επισκεπτόταν περιστασιακά την Ελλάδα και –όπως αναφέρουν μάρτυρες που μίλησαν στην «Κ»– χρησιμοποιούσε στις μετακινήσεις του ένα «φανταχτερό» τζιπ Hammer.

Την 1η Αυγούστου η ΕΛ.ΑΣ. προσέθεσε ένα ακόμη κομμάτι στο παζλ της υπόθεσης. Επειτα από μυστική έρευνα διάρκειας μιας εβδομάδας συνέλαβε στην Κυψέλη 27χρονο Ρουμάνο, γνωστό με το ψευδώνυμο «Branda». Στο σπίτι του στην οδό Σικίνου βρέθηκαν πλαστά έγγραφα, φορητές συσκευές αποθήκευσης, θερμοκολλητές κ.ά. Ανακρινόμενος από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Αλλοδαπών, ο Ρουμάνος είχε κατονομάσει ως συνεργούς του τον 39χρονο «Χοστρόφ» και έναν ακόμη νεαρό Αφγανό, ο οποίος τελεί υπό απέλαση και κατηγορείται και αυτός για πλαστογραφία εγγράφων.

Η «επιτήρηση» του 27χρονου ξεκίνησε ύστερα από πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ένας υπήκοος Ρουμανίας, γνωστός με το παρωνύμιο «Branda» και χαρακτηριστικό τατουάζ (τράιμπαλ) στο δεξί του χέρι, κατασκεύαζε πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα (ταυτότητες και διαβατήρια), τα οποία πωλούσε σε αλλοδαπούς από 500 έως 1.200 ευρώ το καθένα. Από το Τμήμα Δίωξης Παράνομης Μετανάστευσης συγκροτήθηκε ειδική ομάδα που ανέλαβε να εντοπίσει τον ύποπτο και να θέσει υπό επιτήρηση το διαμέρισμά του.

Από τις 25 Ιουλίου

Πράγματι, το πρωί της 25ης Ιουλίου αστυνομικοί εντόπισαν και έθεσαν υπό παρακολούθηση τον 27χρονο και το διαμέρισμά του στην οδό Σικίνου. Διαπίστωσαν ότι πραγματοποιούσε συναντήσεις με αλλοδαπούς σε καφετέρια της οδού Αχαρνών και ένα πρακτορείο ΟΠΑΠ επί της οδού Αγ. Μελετίου. Μία εβδομάδα αργότερα, το πρωί της 1ης Αυγούστου, αποφασίστηκε η σύλληψή του στο σπίτι του στην Κυψέλη. Μέσα στο διαμέρισμα βρέθηκαν κινητά τηλέφωνα, ταξιδιωτικά έγγραφα αμφίβολης γνησιότητας, φορητοί υπολογιστές, συσκευές αποθήκευσης (USB), καθώς και πολυμηχανήματα που χρησιμοποιούνται για την πλαστογράφηση εγγράφων, όπως σύγχρονοι εκτυπωτές, θερμοκολλητές κ.ά.

«Κατ’ εντολήν»

Ενδεικτικά, σε έναν μόνο από τους φορητούς υπολογιστές του 27χρονου βρέθηκαν σε ψηφιακή μορφή δεκάδες δελτία ταυτότητας Ρουμανίας. Απολογούμενος, ισχυρίστηκε ότι δεν πλαστογραφούσε ο ίδιος τις ταυτότητες και τα διαβατήρια, αλλά λειτουργούσε κατ’ εντολήν άλλων προσώπων. Μάλιστα, κατονόμασε ως συνεργούς του τον 39χρονο Ιρανό «καλλιτέχνη» και έναν ακόμη νεαρό Αφγανό, γνωστό με το ψευδώνυμο «Μάικ». Ο τελευταίος διαπιστώθηκε ότι είχε συλληφθεί αρχές Ιουλίου για παράνομη είσοδο στη χώρα και κρατείται σε προαναχωρησιακό κέντρο της Αττικής, περιμένοντας την απέλασή του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή