ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεαματικά πεφταστέρια θα στολίσουν τα ξημερώματα τον ουρανό

peftasteriaaa

Οι διάττοντες Περσείδες έρχονται για άλλη μία φορά να φωτίσουν τις καλοκαιρινές μας νύχτες. Σήμερα αργά τη νύχτα, ξημερώματα προς Παρασκευή, θα κάνουν την εμφάνισή τους στον ουρανό της Ελλάδας αλλά και γενικότερα του βορείου ημισφαιρίου, όπου θα κορυφωθεί η πιο εντυπωσιακή βροχή από πεφταστέρια. Οι ειδικοί, μάλιστα, της NASA ισχυρίζονται ότι προβλέπεται να είναι οι πιο θεαματικές της δεκαετίας, καθώς στην πορεία της Γης θα βρεθούν πολύ περισσότερα μετέωρα-καμικάζι λόγω της βαρυτικής επίδρασης του Δία. Υπενθυμίζεται ότι οι Περσείδες –τους οποίους κατέγραψαν για πρώτη φορά Κινέζοι αστρονόμοι το 36 μ.Χ.– προκαλούνται από τα σωματίδια σκόνης που αφήνει πίσω της η τεράστια ουρά, μήκους δεκάδων εκατ. χιλιομέτρων, του κομήτη 109Ρ/Σουίφτ-Τατλ, που διασταυρώνεται με την τροχιά της Γης. Οι Περσείδες είναι μια από τις πιο εντυπωσιακές βροχές διαττόντων του έτους, καθώς τα πεφταστέρια τους είναι γρήγορα και φωτεινά, έχοντας συχνά μακριές πύρινες ουρές, ενώ παράγουν περισσότερα φωτεινά μετέωρα από κάθε άλλη βροχή διαττόντων.

Εμφανίζονται σε όλα σχεδόν τα σημεία του ουρανού και όχι σε ένα συγκεκριμένο, μολονότι αρχικά φαίνονταν να προέρχονται από την περιοχή του αστερισμού του Περσέα, από όπου πήραν και το όνομά τους. Τα μετέωρα αρχίζουν να πέφτουν αραιά από τις 17 Ιουλίου, πυκνώνουν σταδιακά και διαρκούν σχεδόν έως το τέλος του Αυγούστου. Οσο πιο κοντά στην ώρα που χαράζει τόσο πιθανότερο είναι να δει κανείς με γυμνά μάτια τα πεφταστέρια.

Μη διστάσετε, επομένως, να βάλετε ξυπνητήρι για να απολαύσετε το υπερθέαμα του σύμπαντος από τις 2 π.μ. έως τις 7 π.μ. Στις 3 τα ξημερώματα της Παρασκευής, μάλιστα, θα δύσει και η Σελήνη, οπότε μετά ο ουρανός θα είναι σκοτεινότερος και η παρατήρηση των διαττόντων θα είναι ανεπηρέαστη από το φως του φεγγαριού.