Οι «υιοθεσίες» αθλητών απέδωσαν…

Οι «υιοθεσίες» αθλητών απέδωσαν…

3' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ψηλό ψαράκι Αζαριάν με περιστροφή, σταυρός με περιστροφή στο αιώρημα, διπλό σάλτο με συσπείρωση και διπλό ελιγμό». Βλέποντας και ξαναβλέποντας το βίντεο της εντυπωσιακής εμφάνισης του Λευτέρη Πετρούνια στους κρίκους, την αψεγάδιαστη έξοδο που του χάρισε αυτόματα το χρυσό, είναι αδύνατο να φανταστείς τον ίδιο αθλητή, λίγους μήνες νωρίτερα, απογοητευμένο και αποθαρρυμένο, να παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα γυμναστικής για τα προς το ζην. Κι όμως, αυτή ήταν η πραγματικότητα για τον Πετρούνια στα τέλη του 2014. Εκείνη την περίοδο είχε κατεβάσει εντελώς ρυθμούς, αγωνιζόμενος να τα βγάλει πέρα οικονομικά. Δούλευε ως personal trainer για 20 ευρώ, «για τις μετακινήσεις και την πίτσα του» όπως λένε άνθρωποι κοντά του. Μέχρι που τον Νοέμβριο σήκωσε το τηλέφωνο μαθαίνοντας ότι δεν θα είναι μόνος στην ανηφόρα ώς το Ρίο, θα είχε σταθερή οικονομική ενίσχυση κάθε μήνα και –κυρίως– ηθική υποστήριξη, θα είχε χορηγό.

Η ψυχολογία του άλλαξε σχεδόν από τη μία μέρα στην άλλη. Το παρατήρησε αμέσως ο προπονητής του: το μυαλό του γυμναστή ήταν πλέον μόνο στην προπόνηση. Τα έδινε όλα, το ταλέντο του ξεδιπλωνόταν χωρίς περιορισμούς. Στους επόμενους αγώνες αναδείχθηκε πρωταθλητής Ευρώπης, ακολούθησε το παγκόσμιο, μετά ξανά πανευρωπαϊκό, η πανηγυρική πρόκριση και το χρυσό στους Ολυμπιακούς.

Δεν χωρά αμφιβολία ότι το πρόγραμμα «Υιοθέτησε έναν αθλητή στον δρόμο για το Ρίο 2016» υπήρξε ο καταλύτης για τις επιτυχίες που κατέγραψε η χώρα στους Ολυμπιακούς Αγώνες (26η στον πίνακα των μεταλλίων). Πριν τεθεί σε ισχύ, πολλοί αθλητές τα είχαν σχεδόν παρατήσει, ίσως κάποιοι να έχαναν και την πρόκριση. Αυτό έλεγε ο Σπύρος Καπράλος αρχίζοντας το ένα μετά το άλλο τα τηλέφωνα σε εταιρείες, οργανισμούς, επιχειρηματίες, προσωπικές του επαφές: «Δεν σας έχω ζητήσει ποτέ τίποτα για μένα, αλλά στην τελετή έναρξης κινδυνεύουμε να βγει η ελληνική σημαία χωρίς αθλητές από πίσω, το καταλαβαίνετε;». Η ιδέα είχε προκύψει λίγο καιρό νωρίτερα, όταν μια μέρα μπήκαν στο γραφείο του στη ναυτιλιακή εταιρεία όπου εργάζεται (η θέση του προέδρου της ΕΟΕ είναι άμισθη) οι ιστιοπλόοι μας Παναγιώτης Μάντης και Παύλος Καγιαλής. «Μου είπαν τον πόνο τους, ότι δυσκολεύονται να συνεχίσουν» λέει ο ίδιος στην «Κ». Επειτα από συνεννόηση με τον οικονομικό διευθυντή, αποφάσισαν να αναλάβουν τα έξοδα των δύο αθλητών.

«Τότε σκέφτηκα ότι κάτι ανάλογο θα μπορούσε να γίνει με όλους τους αθλητές μας». Ως γνωστόν, το ολυμπιακό κονδύλι για την προετοιμασία ώς το Ρίο ήταν 8 εκατ. ευρώ, από τα 28 εκατ. ευρώ που είχε στη διάθεσή της η ΕΟΕ στην προηγούμενη Ολυμπιάδα. «Η ανταπόκριση ήταν πάρα πολύ θερμή. Εκτός από τις μεγάλες εταιρείες, είναι και πάρα πολλοί ιδιώτες που μπήκαν χωρίς να θέλουν να φανούν. Ηθελαν απλώς να βοηθήσουν την εθνική προσπάθεια».

Για την υλοποίηση του πρότζεκτ συντάχθηκε ένα book με τα ονόματα όλων των αθλητών, κάποια στοιχεία γι’ αυτούς, τις επιδόσεις τους και φυσικά τις οικονομικές τους ανάγκες, ώστε οι χορηγοί να οργανώσουν τις κινήσεις τους. Οπως ήταν αναμενόμενο, το πρώτο κύμα εταιρειών που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της ΕΟΕ «έκλεισε» τα μεγαλύτερα, πιο γνωστά ονόματα. Είναι εντυπωσιακό, γνωρίζοντας την εξέλιξη, ότι οι τρεις «χρυσοί» ολυμπιονίκες μας «κλείστηκαν» από τους τελευταίους. Χορηγός και των τριών η Stoiximan που μπήκε κάπως αργά στη διαδικασία, αλλά με σχέδιο να ενισχύσει αθλητές της νέας γενιάς. Ετσι, ανάμεσα στους συνολικά έξι αθλητές που ανέλαβε, ήταν οι Πετρούνιας, Στεφανίδη και Κορακάκη.

«Οι επιτυχίες τους είναι φυσικό ότι μας χαροποίησαν όπως και όλους τους Ελληνες» λέει στην «Κ» ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Stoiximan κ. Γιώργος Δασκαλάκης.

«Ερχονται να ενισχύσουν και έναν άλλον, για μας πολύ σημαντικότερο, σκοπό. Το να στραφούν τα νέα παιδιά στον αθλητισμό και μάλιστα σε μη δημοφιλή μέχρι σήμερα αθλήματα». Συνολικά από το πρόγραμμα ενισχύθηκαν περισσότερα από 60 παιδιά από περισσότερες από 30 εταιρείες, τράπεζες και ιδιώτες. Δεν είναι τυχαίο ότι και οι έξι αθλητές που πήραν μετάλλιο στους αγώνες είχαν βρει έτσι χορηγό. Οι Μαντής-Καγιαλής είχαν στο πλευρό τους τη Star Bulk, ο Σπύρος Γιαννιώτης τη Eurobank Ergasias που όπως αναφέρει διέκρινε τη σεμνότητα και το ήθος, την επιμονή και την προσήλωσή του. Οι περισσότερες συνεργασίες θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα.

«Το βασικό είναι ότι είδαμε ότι παλιότερα ξοδεύαμε πολλά περισσότερα για την ολυμπιακή προετοιμασία, αλλά δεν έπιαναν τόπο» λέει ο κ. Καπράλος. «Τελικά δεν χρειάζονται πολλά λεφτά, χρειάζεται να μην είμαστε μόνοι μας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή