Μπαίνουμε σε «εποχή ταραχών»…

Μπαίνουμε σε «εποχή ταραχών»…

3' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δανειζόμενη το σύνθημα των Γάλλων διαδηλωτών που μετείχαν στις πρόσφατες κινητοποιήσεις στο Παρίσι ενάντια στη νέα εργασιακή νομοθεσία («Tout le monde déteste la Police») αναρχική εφημερίδα που διανέμεται πανελλαδικά σε στέκια και καταλήψεις αντιεξουσιαστών δημοσίευσε πρόσφατα στην 1η σελίδα της κείμενο με τίτλο «Ολοι μισούν την Αστυνομία», το οποίο καταλήγει ως εξής: «Ενα χαμόγελο και μια σφιγμένη γροθιά καθώς μπαίνουμε για τα καλά στην εποχή των ταραχών…».

Η στρατηγική σύγκρουσης με την κυβέρνηση που ακολουθεί πάγια μερίδα του αναρχικού – αντιεξουσιαστικού χώρου και οι σχεδόν καθημερινές επιθέσεις κουκουλοφόρων στις διμοιρίες των ΜΑΤ περιμετρικά του Πολυτεχνείου και τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στα Εξάρχεια κάνουν πολλούς στο εσωτερικό της Αστυνομίας και τις τάξεις της αντιπολίτευσης να ανησυχούν για το ενδεχόμενο ενός «θερμού φθινοπώρου», με αφετηρία τις κινητοποιήσεις που είναι προγραμματισμένες στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή τα εγκαίνια της Διεθνούς Εκθεσης.

Οπως υποστηρίζουν, ως αποτέλεσμα της πολιτικής της «ήπιας διαχείρισης» που προκρίνει η ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, οι επικεφαλής της ΕΛ.ΑΣ. εμφανίζουν σημάδια ατολμίας και διστακτικότητας στη λήψη αποφάσεων, ενώ, αντίθετα, οι ομάδες νεαρών κουκουλοφόρων ολοένα και αποθρασύνονται.

Ο ξυλοδαρμός του διοικητή της Τροχαίας Αθηνών Γιώργου Διαμαντόπουλου, για παράδειγμα, στο περιθώριο πορείας αναρχικών το βράδυ της Δευτέρας χαρακτηρίστηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη «μεμονωμένο» συμβάν και ο δράστης της επίθεσης «κακοήθης». Χαρακτηριστικό της έντασης που παγιώνεται στο κέντρο της Αθήνας είναι ότι μόνο στη διάρκεια του Αυγούστου καταγράφηκαν: Επιθέσεις με μπογιές και βόμβες μολότοφ σε δύο εκκλησίες των Εξαρχείων και τη Μονή Πετράκη στο Κολωνάκι, δύο επιθέσεις με μολότοφ στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στην οδό Χαριλάου Τρικούπη, τέσσερις νύχτες επεισοδίων περιμετρικά του Πολυτεχνείου, ενώ τη Δευτέρα επανεμφανίστηκε η αναρχική «συλλογικότητα» Ρουβίκωνας προκαλώντας φθορές στα διόδια της εθνικής οδού Αθηνών – Πατρών, στο Κιάτο.

Ανά 48ωρο

«Κάθε δύο μέρες 150 – 200 πιτσιρικάδες με κουκούλες προκαλούν επεισόδια γύρω από το Πολυτεχνείο πετώντας μολότοφ κατά των διμοιριών και βάζοντας φωτιά σε κάδους απορριμμάτων. Οι εντολές που παίρνουμε από το κέντρο επιχειρήσεων της ΓΑΔΑ είναι να μην κάνουμε τίποτα και να υποχωρούμε στα “ντου” των νεαρών. Μόνο όταν η κατάσταση εκτραχύνεται, για παράδειγμα, πυρπολούνται λεωφορεία ή η οδός Πατησίων παραμένει κλειστή για ώρες, δίνεται εντολή για συλλήψεις και προσαγωγές», λέει στην «Κ» αστυνομικός με καλή γνώση του θέματος.

Ο ίδιος προσέθεσε ακόμα ότι στα επεισόδια των τελευταίων μηνών εκπαιδεύεται νέα γενιά «μπαχαλάκηδων» και κατέληξε λέγοντας ότι «οι μόνες συλλήψεις κουκουλοφόρων στη διάρκεια των τελευταίων μηνών έγιναν όταν στο κέντρο επιχειρήσεων της ΓΑΔΑ βρέθηκε ο ίδιος ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. δίνοντας εντολή σε αστυνομικούς της πρώην ομάδας ΔΕΛΤΑ να εγκλωβίσουν ταραξίες στην οδό Τοσίτσα».

Εξίσου αποκαλυπτική είναι η μαρτυρία χαμηλόβαθμου αστυνομικού που υπηρετεί στην υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας, ο οποίος δήλωσε στην «Κ» ότι «η Ασφάλεια είναι απούσα από τα Εξάρχεια, με συνέπεια να μην έχει πληροφόρηση για τις κινήσεις αντιεξουσιαστών». Ο ίδιος, ενέπλεξε στην «εξίσωση» και τις καταλήψεις «στέγης» μεταναστών που βρίσκονται μέσα και περιμετρικά των Εξαρχείων. Οπως είπε, σε αρκετές από αυτές έχουν βρει κατάλυμα, εκτός από μετανάστες, αλλοδαποί αναρχικοί και «αλληλέγγυοι» από χώρες της Ε.Ε., όπως συνέβη στη Θεσσαλονίκη με τα μέλη της πρωτοβουλίας «No Border Camp».

Οι καταλήψεις

Στο θέμα των καταλήψεων μάλιστα, παρά τις συνεχείς παραγγελίες-εντολές της Εισαγγελίας της Αθήνας, η ΕΛ.ΑΣ. εμφανίζεται απρόθυμη να εφαρμόσει τον νόμο και να προχωρήσει σε εκκενώσεις κτιρίων που τελούν υπό κατάληψη. Μάλιστα, όπως είχε αποκαλύψει η «Κ» στο φύλλο της 28ης Ιουλίου, σε δύο τουλάχιστον περιπτώσεις η ΕΛ.ΑΣ. κινείται εκτός ορίων… νομιμότητας, καθώς οι αρμόδιες εισαγγελικές αρχές έχουν αρνηθεί να ικανοποιήσουν τα αιτήματα των αξιωματικών της Ασφάλειας, που ζητούν πρόσθετο χρόνο, προκειμένου να φέρουν εις πέρας τις εισαγγελικές παραγγελίες.

Αρμόδιοι αξιωματικοί, μάλιστα, τονίζουν τον κίνδυνο περαιτέρω επιδείνωσης του φαινομένου, επισημαίνοντας πως σε περίπτωση κατάρρευσης της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας στο προσφυγικό και αύξησης των μεταναστευτικών ροών υπάρχουν 100 κενά ξενοδοχεία στο κέντρο της Αθήνας, τα οποία θα μπορούσαν να καταληφθούν από αναρχικούς για τη στέγαση μεταναστών.

Με αφορμή τον πρόσφατο ξυλοδαρμό του αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ., ξέσπασε σφοδρή πολιτική σύγκρουση ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση: ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση είναι αδύναμη να εγγυηθεί τον νόμο» και δήλωσε αποφασισμένος να «αποκαταστήσει την τάξη», ενώ το ΠΑΣΟΚ ζήτησε την παραίτηση του αναπληρωτή υπουργού Νίκου Τόσκα. Ο τελευταίος, πάντως, κατηγόρησε τους επικριτές του για «υποκρισία» επαναλαμβάνοντας σε συνεντεύξεις του ότι «για πάρα πολλά χρόνια κάποιοι έσπρωχναν τα προβλήματα της Αθήνας κάτω από το χαλί που λέγεται Εξάρχεια και ξέρουμε ότι κάποιοι δεν τολμούσαν να αγγίξουν τα προβλήματα».

Μέσα σε αυτό το κλίμα στο Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο διάστημα αλλεπάλληλες συσκέψεις με αντικείμενο τα μέτρα ενόψει των εγκαινίων της ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη στο τέλος της εβδομάδας. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», αποφασίστηκε να μετακινηθούν από την Αττική στη Θεσσαλονίκη 20 διμοιρίες ΜΑΤ και ΥΜΕΤ, καθώς υπάρχει ανησυχία για επεισόδια στο περιθώριο κινητοποιήσεων που έχουν εξαγγείλει φορείς και εκπρόσωποι εργαζομένων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή