ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Φρένο από το Υπ. Παιδείας στους επίδοξους «λέκτορες»

panepka

Πάγωσε το υπ. Παιδείας την απόφαση που έδινε τη δυνατότητα σε επιστημονικό ερευνητικό προσωπικό να πάρει θέση λέκτορα, επιβεβαιώνοντας πλήρως δημοσίευμα της «Κ».

Η ρύθμιση ψηφίσθηκε πρόσφατα, ωστόσο η αρμόδια αναπληρώτρια υπουργός παιδείας Σια Αναγνωστοπούλου, με αναφορά της προς τα ΑΕI – ΤΕΙ, ζήτησε να μην την εφαρμόσουν.

Η μεταστροφή της ηγεσίας εξηγείται από δύο κύριους λόγους.

Κατά πρώτον, λόγω των αντιδράσεων των πανεπιστημιακών, οι οποίες υπήρξαν οξύτατες.

Κατά δεύτερον, η ίδια η ηγεσία του υπουργείου θα είναι ανακόλουθη με τις διακηρύξεις της περί προσπαθειών για brain gain και κάλυψης των θέσεων πανεπιστημιακών με ανοιχτές διαδικασίες.

Βάσει της ρύθμισης θα μπορούν ενταχθούν σε προσωποπαγείς θέσεις μελών ΔΕΠ (δηλαδή, χωρίς ανοιχτή πρόσκληση προς κάθε ενδιαφερόμενο, που έχει τα ακαδημαϊκά προσόντα για τη θέση) άτομα που κατέχουν σήμερα θέση επιστημονικού, ερευνητικού και διδακτικού προσωπικού (ΕΕΠ και ΕΔΙΠ, αντιστοίχως) σε ΑΕΙ/ΤΕΙ.

Μία από τις βασικές επικρίσεις κατά του υπουργού Νίκου Φίλη είναι ότι η ρύθμιση κατατέθηκε στη Βουλή στο παρά ένα ψήφισης του ν/σ «και δεν πέρασε από διαβούλευση με κανένα εμπλεκόμενο φορέα, επιβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά την αδιαφορία του υπουργείου Παιδείας, τόσο για την κοινοβουλευτική δεοντολογία όσο και για τον διάλογο με την ακαδημαϊκή κοινότητα» όπως ανέφερε η ΠΟΣΔΕΠ στις 3 Σεπτεμβρίου.