«Στον πάγο» το ν/σ για μεταπτυχιακά προγράμματα

«Στον πάγο» το ν/σ για μεταπτυχιακά προγράμματα

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Παγώνει» το νομοσχέδιο για τα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών, το οποίο έχει προκαλέσει την αντίδραση πανεπιστημίων και ΤΕΙ. Αυτό ανέφερε χθες στους προέδρους των ΤΕΙ ο νέος υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, συμμετέχοντας στην έκτακτη σύνοδό τους. Ο κ. Γαβρόγλου προέταξε την ανάγκη συναίνεσης, και μάλιστα κατάφερε ένα πρώτο βήμα: να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου τα περιφερειακά πανεπιστήμια και ΤΕΙ για μια νέα «Αθηνά». Το σημαντικό είναι, βέβαια, εάν τελικά θα προκύψει συμφωνία.

Ειδικότερα, ο κ. Γαβρόγλου δήλωσε στους προέδρους των ΤΕΙ ότι «παγώνει» η προώθηση προς ψήφιση του ν/σ για τις μεταπτυχιακές σπουδές, το οποίο έχει σταλεί από την τέως αναπληρώτρια υπουργό Σία Αναγνωστοπούλου στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή της Βουλής. Διαβεβαίωσε ότι θα συνεχισθεί ο διάλογος επ’ αυτού. Ωστόσο, οι θέσεις του νέου υπουργού συγκλίνουν με τα αιτήματα των ΑΕΙ/ΤΕΙ. Ενδεικτικά, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο κ. Γαβρόγλου εκτιμά ότι πρέπει να καθορίζονται από το υπουργείο το κανονιστικό πλαίσιο και τα ακαδημαϊκά κριτήρια με τα οποία θα συσταίνονται μεταπτυχιακά προγράμματα, αλλά και ότι θα πρέπει να εξασφαλιστεί η αυτονομία των ιδρυμάτων. Στο πλαίσιο της αυτονομίας εντάσσεται η ύπαρξη και το ύψος των διδάκτρων τα οποία με το δημοσιευθέν ν/σ καταργούνται. Παραμένει, βέβαια, ο όρος της χορήγησης από τα ΑΕΙ/ΤΕΙ υποτροφιών ώστε να μην αποκλείονται οικονομικά ασθενέστεροι φοιτητές από τις μεταπτυχιακές σπουδές.

Από την άλλη, ο κ. Γαβρόγλου εμμένει στη θέση για δημιουργία ενιαίου χώρου τριτοβάθμιας εκπαίδευσης μέσω συνεργασίας των πανεπιστημίων, ΤΕΙ και ερευνητικών κέντρων ανά περιφέρεια. Η θέση έχει διατυπωθεί στο πόρισμα της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής (επί προεδρίας Κ. Γαβρόγλου) που πρότεινε την αξιολόγηση όλων των ΤΕΙ και κατόπιν:

• Να συγχωνευθούν με πανεπιστήμια όσα Τμήματα είναι ήδη ακαδημαϊκώς ισοδύναμα με αντίστοιχα πανεπιστημιακά ή καλύπτουν πεδία που δεν υπάρχουν στα πανεπιστήμια.

• Να δοθεί περίοδος τριετίας σε όσα κριθεί ότι μπορούν να καλύψουν τα ακαδημαϊκά κριτήρια.

• Τα υπόλοιπα να «υποβιβασθούν» στη μορφή που είχαν τα ΤΕΙ πριν «ανωτατοποιηθούν», το 2001. Ηδη, χθες συμφωνήθηκε να αρχίσουν συζητήσεις περιφερειακών πανεπιστημίων και ΤΕΙ στην κατεύθυνση αυτή. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», έχουν γίνει σχετικές επαφές στα ιδρύματα Ηπείρου, Θεσσαλίας, Κρήτης και Δυτικής Μακεδονίας. Προϋπόθεση είναι να μη χαθούν θέσεις εργασίας. Αντίθετα, δεν υιοθετείται η μετονομασία των ΤΕΙ σε Πανεπιστήμια Εφαρμοσμένων Επιστημών. Επιπλέον, οι ηγεσίες των ΤΕΙ ζήτησαν νέες προσλήψεις διδασκόντων – «συνολικά στα ΤΕΙ υπάρχουν 860 θέσεις εκτάκτων και η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου έδωσε για διορισμό στα ΤΕΙ μόλις 136 θέσεις από τις συνολικά 500. Οι υπόλοιπες δόθηκαν στα πανεπιστήμια. Υποχρεωνόμαστε να πληρώνουμε την πρόσληψη των εκτάκτων από τα αποθεματικά μας, τα οποία πλέον εξαντλούνται», ανέφερε χθες στην «Κ» ο πρόεδρος του ΤΕΙ Αθηνών Μιχάλης Μπρατάκος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή