Σπιτικό περιβάλλον σε νοσοκομείο για βρέφη σε αναμονή

Σπιτικό περιβάλλον σε νοσοκομείο για βρέφη σε αναμονή

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα προσωπικό κρεβατάκι, ακουστικά με ηχογραφημένα τραγούδια και διαλόγους, αλλά και δημιουργικός χρόνος με εκπαιδευμένους εθελοντές, θα συναποτελούν στο εξής την καθημερινότητα των βρεφών που παραμένουν φιλοξενούμενα στα δημόσια νοσοκομεία «Αλεξάνδρα» και «Ελενα Βενιζέλου», λόγω κοινωνικών προβλημάτων.

«Ενα βρέφος για να αναπτυχθεί ψυχοκοινωνικά χρειάζεται ερεθίσματα, αποκλειστικότητα και αγάπη», υπενθυμίζει τις τρεις βασικές προϋποθέσεις ο διοικητής των δύο μαιευτηρίων, Δημήτρης Βεζυράκης, καθώς περιγράφει τη φιλοσοφία πίσω από την ίδρυση της «ΜΑΝΑ», της Μονάδας Αναμονής Παιδιού. Η εν λόγω δομή, που υπολογίζεται να έχει χωρητικότητα 14 παιδιών και να ξεκινήσει να λειτουργεί στις αρχές του 2017, έρχεται να καλύψει μια υπαρκτή ανάγκη. Κάθε χρόνο ένας αριθμός παιδιών παραμένει στο μαιευτήριο, περιμένοντας τη μεταφορά του στο Κέντρο Βρεφών «Μητέρα», το καθ’ ύλην αρμόδιο ίδρυμα για τη δρομολόγηση υιοθεσίας ή αναδοχής, δεδομένου ότι ο εισαγγελέας έχει αφαιρέσει από τη βιολογική τους μητέρα τον γονεϊκό ρόλο.

«Παρά τα όσα θρυλούνται, δεν υφίσταται εγκατάλειψη από τις μητέρες για λόγους οικονομικούς», υπογραμμίζει ο διοικητής. «Δεδομένου ότι οι θέσεις στο “Μητέρα” είναι εν πολλοίς κατειλημμένες, τα βρέφη περιμένουν επί μακρόν σε έναν χώρο που δεν είναι διαμορφωμένος στα μέτρα των αναγκών τους, στις Μονάδες Εντατικής Νοσηλείας», διευκρινίζει ο κ. Βεζυράκης. Συγκεκριμένα, το 2015 φιλοξενήθηκαν 82 παιδιά, 39 στο «Ελενα» και 43 στο «Αλεξάνδρα», ενώ το 2016 τα βρέφη ήταν 60, 22 στο «Ελενα» και 28 στο «Αλεξάνδρα». «Αρχικά ο χρόνος παραμονής κυμαινόταν από έξι έως οκτώ μήνες, σταδιακά τον περιορίσαμε στους τέσσερις μήνες, αλλά και πάλι το εν λόγω διάστημα είναι κρίσιμο για τη μελλοντική εξέλιξη του παιδιού», υπογραμμίζει ο κ. Βεζυράκης.

Εν συνεχεία, άλλα μεταφέρονται στο «Μητέρα» και άλλα τα αναλαμβάνει η οικογένεια της μητέρας τους. «Πέρυσι, από τα 82 βρέφη, τα 34 μετακόμισαν στο σπίτι του παππού και της γιαγιάς και φέτος από τα 60 τα 16, έπειτα από τη σχετική γνωμοδότηση κοινωνικών υπηρεσιών και εισαγγελέα», σημειώνει ο κ. Βεζυράκης, «αυτό αποτελεί ένδειξη για τα ισχυρά αντανακλαστικά της ελληνικής οικογένειας».

Η υπό ίδρυση μονάδα, που θα χρηματοδοτηθεί από την 1η Υγειονομική Περιφέρεια, θα προσομοιάζει στο σπιτικό περιβάλλον. Τα παιδιά θα έχουν τα παιχνίδια τους, θα λαμβάνουν πλήθος ερεθισμάτων (οπτικών, απτικών και ακουστικών), θα τρέφονται με μητρικό γάλα από την Τράπεζα Μητρικού Γάλακτος. «Εχουμε ήδη δεχθεί πολλά τηλεφωνήματα από ενδιαφερόμενους, που θέλουν να προσφέρουν από τον ελεύθερό τους χρόνο», επισημαίνει ο κ. Βεζυράκης, «σκοπεύουμε, λοιπόν, να εκπαιδεύσουμε αυτούς τους ανθρώπους, ώστε να δημιουργηθεί ένα μητρώο εθελοντών, που θα αποτελούν τα πρόσωπα αναφοράς για τα βρέφη». Αντίστοιχα, διάθεση προσφοράς έχουν εκδηλώσει ήδη πολλοί ιδιώτες και φορείς, που θα συμβάλουν στην υλικοτεχνική υποδομή της νέας μονάδας. «Το ιδανικό θα ήταν, βέβαια, να εξαλειφόταν εντελώς ο χρόνος αναμονής και τα παιδιά να τοποθετούνταν αμέσως σε μια οικογένεια», υπενθυμίζει ο κ. Βεζυράκης, «όμως, στην Ελλάδα έχουμε μεγάλο αριθμό ζευγαριών που επιθυμούν υιοθεσία όχι όμως βραχεία αναδοχή».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή