Υπέρ συναίνεσης των πολιτικών δυνάμεων

Υπέρ συναίνεσης των πολιτικών δυνάμεων

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον κατακερματισμό της κοινωνίας, την κατάρρευση της εμπιστοσύνης και την ανησυχία ότι το φιλοευρωπαϊκό μέτωπο κινδυνεύει να ηττηθεί από την επέλαση του εθνολαϊκισμού εξέφρασαν οι ομιλητές σε εκδήλωση στον πολυχώρο του συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Οι ομιλητές τόνισαν, επίσης, την ανάγκη συναίνεσης των πολιτικών δυνάμεων και το δυσανάλογο μέρος του κόστους της κρίσης που έχει επωμιστεί η νέα γενιά.

«Πλησιάζουμε στο σημείο όπου οι δυνάμεις του ευρωπαϊκού τόξου θα εξαντληθούν», σημείωσε ο Γιώργος Παγουλάτος, καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Μιλώντας για τις ευθύνες της κοινωνίας για την κρίση, που ήταν το θέμα της εκδήλωσης, τόνισε ότι «ο τρόπος με τον οποίο έχει λειτουργήσει η συλλογική διεκδίκηση στην Ελλάδα θυμίζει διαγκωνισμό σε μια βάρκα που βυθίζεται», ενώ αναφέρθηκε στην έλλειψη συλλογικής αυτογνωσίας, ακόμα και επτά χρόνια μετά το ξέσπασμα της κρίσης. Σύμφωνα με τον φιλόσοφο Στέλιο Ράμφο, η δυσπιστία που διατρέχει σήμερα την κοινωνία είναι «το πιο διαλυτικό» στοιχείο της κρίσης. Ο κ. Ράμφος αναφέρθηκε στον ρόλο των «Αγανακτισμένων» στην υπονόμευση των θεμελιακών συμβόλων της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας. Το αποτέλεσμα ήταν ένα «κενό», το οποίο οδήγησε την κοινή γνώμη σε «πολιτικό παραλήρημα». Το παραλήρημα, τόνισε ο κ. Ράμφος, μπορεί να «λάβει τις πιο κακοήθεις διαστάσεις» (έκανε μάλιστα ειδική αναφορά στην υπόθεση Σώρρα). Πρέπει να βρούμε τρόπο να αγγίξουμε το συναίσθημα και τις ψυχές των πολιτών, είπε, και να «σκεφτόμαστε την πολιτική με όρους θεραπευτικούς», μη πόλωσης.

O ιστορικός Κώστας Κωστής, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ήταν ο πιο απαισιόδοξος του πάνελ. Δήλωσε ότι δεν βλέπει διέξοδο από το σημερινό τέλμα. «Δεν υπάρχουν ευθύνες μίας κοινωνίας – υπάρχουν ευθύνες ομάδων και ατόμων, που δρουν καταστροφικά για να προστατεύσουν τα προνόμιά τους», με συνένοχο το πολιτικό σύστημα που τις στηρίζει. Σύμφωνα με τον Λουκά Τσούκαλη, συνάδελφο του κ. Κωστή στο ΕΚΠΑ και πρόεδρο του ΕΛΙΑΜΕΠ, η διεθνής κρίση του 2008-9 λειτούργησε ως «προβολέας» που «έριξε εκτυφλωτικό φως» στις αδυναμίες της χώρας. Η προσαρμογή «αποδείχθηκε πιο αργή και επώδυνη» από τις προσδοκίες ακόμα και των πιο απαισιόδοξων. «Το πρόβλημα δεν είναι ότι κατέρρευσε η προηγούμενη τάξη πραγμάτων, είναι ότι το κενό καλύφθηκε από δημαγωγούς», εξήγησε ο κ. Τσούκαλης. Αν δεν σπάσει ο φαύλος κύκλος της αναξιοπιστίας των εντός, που ενισχύει τον δογματισμό των Ευρωπαίων, προειδοποίησε ότι «η χώρα θα συνεχίσει να βυθίζεται». Η συζήτηση έλαβε χώρα στο πλαίσιο πρωτοβουλίας της Κίνησης Πολιτών για μία Ανοικτή Κοινωνία. Τη συντόνισε ο πρέσβης ε.τ. και πρόεδρος της Κίνησης, Ιωάννης-Αλέξιος Ζέππος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή