Εξαγωγή μέσω πέντε εταιρειών για τα παράνομα χέλια

Εξαγωγή μέσω πέντε εταιρειών για τα παράνομα χέλια

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέσω ενός δικτύου πέντε εταιρειών με έδρα την Ισπανία και την Ελλάδα γινόταν από το 2013 μέχρι σήμερα η παράνομη εξαγωγή των γόνων χελιού στο Χονγκ Κονγκ. Αυτό προέκυψε από την πολύμηνη έρευνα που διεξήγαγε η Ελεγκτική Υπηρεσία Τελωνείων (ΕΛΥΤ) σε συνεργασία με την ισπανική Guardia Civil και την Ευρωπαϊκή Αστυνομική Υπηρεσία EUROPOL.

Η πρώτη από τις εμπλεκόμενες εταιρείες εδρεύει σε πόλη έξω από τη Βαρκελώνη και ανήκει σε οικογένεια Καταλανών. Ο ιδιοκτήτης της αγόραζε από Ισπανούς και Πορτογάλους ψαράδες τον γόνο αντί 300 ευρώ το κιλό και τον εξήγαγε στην Ελλάδα με ειδικά διαμορφωμένο φορτηγό ψυγείο. Μέχρι τα τέλη του 2012, οπότε απαγορεύθηκε η εξαγωγή τού υπό εξαφάνιση χελιού anguila anguila εκτός Ε.Ε., το κυριολεκτικά ζωντανό εμπόρευμα παραλάμβανε εταιρεία ιχθυοκαλλιέργειας με έδρα τη βορειοδυτική Ελλάδα. Ο ιδιοκτήτης της, καθηγητής ιχθυολογίας σε ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα και κατηγορούμενος σήμερα ως «εγκέφαλος» του λαθρεμπορικού δικτύου, αποθήκευε προσωρινά τον γόνο σε αποθήκη-ενυδρείο στην ίδια περιοχή της βορειοδυτικής Ελλάδας πριν τον προωθήσει –νόμιμα– στο Χονγκ Κονγκ.

Ψευδή στοιχεία

Μετά το 2013 και την απαγόρευση των εξαγωγών εκτός Ε.Ε., ο 61χρονος ιχθυολόγος ανέπτυξε συνεργασία με τους ιδιοκτήτες τριών μικρότερων μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας, χρησιμοποιώντας τους ουσιαστικά ως «μπροστινούς» για την εξαγωγή του παράνομου εμπορεύματος. Μάλιστα, ο ένας από αυτούς είναι επίσης καθηγητής σε ανώτατο ίδρυμα της χώρας. Τα συνοδευτικά έγγραφα των φορτίων παρουσίαζαν ψευδώς ως εξαγόμενα είδη τσιπούρες και λαβράκια αντί για χέλι.

Στο πλαίσιο διερεύνησης της υπόθεσης, αξιωματούχοι της ΕΛΥΤ σε συνεννόηση με τις αρμόδιες εισαγγελικές και αστυνομικές αρχές προχώρησαν σε άρσεις τηλεφωνικών απορρήτων. Από το περιεχόμενο των ηχογραφημένων συνομιλιών φέρεται να προκύπτουν ο ηγετικός ρόλος του 61χρονου καθηγητή ιχθυολογίας στην υπόθεση, καθώς και η «αρχιτεκτονική» του λαθρεμπορικού δικτύου. Διαπιστώθηκε επίσης ότι στη διάρκεια ενός έτους πραγματοποιούνταν 12 εξαγωγές φορτίων, καθένα από τα οποία ξεπερνούσε τα 700 κιλά γόνου. Υπολογίζεται ότι σε διάστημα τεσσάρων μηνών το κύκλωμα αποκόμιζε κέρδη 2 εκατ. ευρώ. Τα χρήματα από το Χονγκ Κονγκ προς την ισπανική εταιρεία και στη συνέχεια την Ελλάδα διακινούνταν εκτός τραπεζών, μέσω ενός συστήματος «κινεζικής hawala».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή