ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κρύπτες σε λεωφορείο για τη μεταφορά του Captagon

09s7cpt

Κρύπτες σε τουριστικό λεωφορείο για τη μεταφορά ναρκωτικών είχε εντοπιστεί να κατασκευάζει τον Ιούνιο στα Σπάτα ο ένας από τους συλληφθέντες για συμμετοχή στο δίκτυο παρασκευής και διακίνησης ναρκωτικών χαπιών Captagon, ο 40χρονος Αλβανός Α.Κ.

Δικυκλιστές της ομάδας ΔΙ.ΑΣ., που είχαν πάρει εντολή να ελέγξουν σήμα για συναγερμό, εντόπισαν σε αποθήκη στα Σπάτα τον 40χρονο και έναν ακόμη ομοεθνή του να πραγματοποιούν εργασίες στο δάπεδο και το ντεπόζιτο ενός λεωφορείου. Ο πρώτος συνελήφθη για παράνομη είσοδο στη χώρα, καθώς κατά τον έλεγχο προέκυψε ότι δεν είχε άδεια παραμονής, ενώ εις βάρος του δεύτερου διαπιστώθηκε ότι εκκρεμούσε παλαιότερη καταδικαστική απόφαση για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών. Αυτό αποκαλύπτει σε ένορκη κατάθεσή του (συμπεριελήφθη στη δικογραφία) υπάλληλος του Tμήματος Δίωξης Ναρκωτικών και Οπλων του ΣΔΟΕ. Την αποθήκη στα Σπάτα είχε μισθώσει ο 43χρονος Ελληνας Γ.Γ., ιδιοκτήτης του λευκού βαν που βρέθηκε στο παράνομο παρασκευαστήριο αμφεταμινούχων χαπιών στη Νέα Πέραμο. Κρίθηκε προφυλακιστέος μετά την απολογία του, την Τρίτη, στον ανακριτή. Σύμφωνα με πηγή κοντά στην έρευνα, οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση είναι πιθανό να εισήγαγαν το διάστημα πριν από τη σύλληψή τους ή να σχεδίαζαν να εισαγάγουν ηρωίνη από την Τουρκία, τοποθετημένη μέσα στις κρύπτες του λεωφορείου.

Στο μεταξύ, στα δικαστικά έγγραφα αποκαλύπτεται η ανάμειξη στην υπόθεση ενός ακόμα ατόμου, πλην των τεσσάρων που συνελήφθησαν και των τριών που καταζητούνται. Πρόκειται για Ελληνα υπήκοο που περιγράφεται ως «έμπειρος χειριστής ταχύπλοων». Στη διάρκεια της παρακολούθησης, επισκεπτόταν τακτικά την αποθήκη του κυκλώματος, στο Κορωπί, και πιθανολογείται ότι θα αναλάμβανε να οδηγήσει το σκάφος με τα 650.000 χάπια από την Αττική στις ακτές της Τουρκίας. Κατά πληροφορίες, φέρεται να είχε συμμετάσχει στο παρελθόν σε επεισοδιακή επιχείρηση μεταφοράς παράτυπων μεταναστών από την Τουρκία στην Ελλάδα, δίχως πάντως να διωχθεί για την υπόθεση αυτή.

Σε ό,τι αφορά το τελικό στάδιο της έρευνας για την εξάρθρωση του «δικτύου του Captagon» αποκαλύπτονται τα εξής στα δικαστικά έγγραφα: στα τέλη Φεβρουαρίου, δύο από τα αρχηγικά μέλη της σπείρας που κινούνταν με χαρακτηριστική άνεση άρχισαν να είναι ιδιαίτερα ανήσυχα και προσεκτικά κατά τις μετακινήσεις τους λαμβάνοντας μέτρα αντιπαρακολούθησης. Και ο φερόμενος ως «εγκέφαλος» της σπείρας όμως, ενώ είχε επιστρέψει στην Ελλάδα από την Αλβανία μέσω του μεθοριακού σταθμού της Κακαβιάς, παρέμενε κρυμμένος, φοβούμενος πιθανή σύλληψή του. «Για τον λόγο αυτό αποφασίστηκε να γίνει με την πρώτη ευκαιρία επέμβαση στο εργαστήριο στον Λουτρόπυργο και στην αποθήκη στο Κορωπί. Θεωρήθηκε ότι η πολύμηνη επιτήρηση σημείων και προσώπων ήταν πλέον πιθανόν να οδηγήσει σε κίνδυνο την επιτυχή περάτωση της έρευνας», εξηγεί σε κατάθεσή του στέλεχος του ΣΔΟΕ.

Την ημέρα της επιχείρησης, ο φερόμενος ως εγκέφαλος της σπείρας κατάφερε να διαφύγει πηδώντας από το μπαλκόνι του σπιτιού του, ενώ και ο συνταξιούχος αστυνομικός που κατηγορείται για συμμετοχή στην υπόθεση, στη θέα των ενόπλων που τον κάλεσαν να παραδοθεί άρχισε να τρέχει και κρύφτηκε σε αλσύλλιο καταφέρνοντας, προσωρινά τουλάχιστον, να διαφύγει τη σύλληψη.