Μητσοτάκης: «Η κυβέρνηση δεν υλοποιεί μεταρρυθμίσεις»

Μητσοτάκης: «Η κυβέρνηση δεν υλοποιεί μεταρρυθμίσεις»

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την κατηγορηματική άρνησή του να στηρίξει τα επερχόμενα μέτρα, που για τον ίδιο αποτελούν το κόστος της ανικανότητας της κυβέρνησης, επανέλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Μόνο που αυτή τη φορά το μήνυμα στόχευε αποδέκτες εκτός συνόρων, παρότι ο κ. Μητσοτάκης διαβεβαιώνει τους συνομιλητές ότι δεν του έχει ζητηθεί από το ΕΛΚ να ψηφίσει τα μέτρα. Ξεκαθαρίζει, ωστόσο, ότι «προσωπικά, λογοδοτώ μόνο στον ελληνικό λαό». Την ίδια ώρα, η Πειραιώς εξαπέλυσε σκληρή επίθεση στον πρωθυπουργό με αφορμή τις δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ ότι ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε την παραμονή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, κατηγορώντας τον ότι «παρακαλάει το ΔΝΤ».

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση του Bloomberg, ο πρόεδρος της Ν.Δ. διαχωρίζει ανάμεσα στα μέτρα (δημοσιονομικά) με τα οποία έχει φορτώσει τον λογαριασμό ο Αλέξης Τσίπρας και τα οποία δεν προτίθεται να στηρίξει, και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, για την υλοποίηση των οποίων η κυβέρνηση δεν έχει δείξει την ίδια προθυμία. «Εχουμε επανειλημμένα κατηγορήσει την κυβέρνηση για το γεγονός ότι δεν υλοποιεί τις μεταρρυθμίσεις και δεν της ανήκει η ιδιοκτησία τους. Από την άλλη, οι πιστωτές ζητούν τη λήψη υπερβολικών δημοσιονομικών μέτρων που φτάνουν μετά τη λήξη του προγράμματος και επηρεάζουν την περίοδο 2019-2021. Δεν πρόκειται να ψηφίσουμε αυτά τα μέτρα», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Το μήνυμα αυτό αναμένεται, άλλωστε, να επαναλάβει στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. την ερχόμενη Πέμπτη, όπου και μαζί με την αποτίμηση της τρέχουσας επικαιρότητας, θα επαναλάβει το αίτημά του για εκλογές, ως αίτημα «διαρκές», που όπως διαμηνύεται σε όλους τους τόνους από τον τρίτο όροφο της Πειραιώς, δεν συνδέεται με την πορεία της δεύτερης αξιολόγησης.

Γι’ αυτήν, εξάλλου, από την Πειραιώς εκφράζεται προβληματισμός και ανησυχία, ενώ ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε την ανάγκη να κλείσει το συντομότερο δυνατόν, επισημαίνοντας ότι το σημερινό «χάλι» είναι ευθύνη του κ. Τσίπρα, και θυμίζοντας ότι κάθε καθυστέρηση είναι σε βάρος της οικονομίας και θα υπονομεύσει σημαντικά την πιθανότητα η ελληνική οικονομία να πετύχει τον στόχο ανάπτυξης που έχει τεθεί για το 2017.

Κύκλοι της Ν.Δ. επιμένουν στο μεγάλο στρατηγικό αδιέξοδο της κυβέρνησης, το οποίο αποτυπώνεται και στις δημοσκοπήσεις και θα γίνει ακόμη πιο έντονο αν και εφόσον κλείσουν τα μέτρα της αξιολόγησης.

Αυτά, σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, θα πλήξουν την κυβέρνηση στον στενό πολιτικό και εκλογικό της πυρήνα. «Η μείωση του αφορολογήτου θα πλήξει κυρίως τους μισθωτούς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που ήταν οι πλέον προνομιακές εκλογικά ομάδες της, τα εργασιακά και ενεργειακά θα πλήξουν τη στελεχική της βάση, η οποία θα κληθεί να υποστηρίξει μια ακόμη παραβίαση των “κόκκινων γραμμών” της», σημείωναν χαρακτηριστικά.

Σε αυτά η Πειραιώς προσθέτει τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που διέλυσαν μέσα σε λίγες ώρες το αφήγημα περί ανάπτυξης που επιχείρησε να στήσει ο κ. Τσίπρας, αλλά και τις δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ που αποδεικνύουν το «βέρτιγκο» και την υποκρισία της κυβέρνησης. «Κατά την προσφιλή τακτική του, στο εσωτερικό της χώρας δαιμονοποιεί και επιτίθεται στο ΔΝΤ, την ίδια στιγμή που στο εξωτερικό παρακαλεί για την παραμονή του στο μνημονιακό πρόγραμμα», ήταν το ειρωνικό σχόλιο της Ν.Δ. για τον κ. Τσίπρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή