ΠΑΜΑΚ: Δυναμικό «όχι» στην ασυδοσία από τον Πρύτανη

ΠΑΜΑΚ: Δυναμικό «όχι» στην ασυδοσία από τον Πρύτανη

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μία ηχηρή ανακοίνωση ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Αχιλλέας Ζαπράνης, συντάχθηκε με εκείνους που πιστεύουν ότι η αντιμετώπιση των φαινόμενων βίας δεν είναι ζήτημα καλών προθέσεων και λόγων. Απαιτεί πράξεις και τήρηση των νόμων της ελληνικής πολιτείας. Ο νόμος-πλαίσιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση προβλέπει τη δυνατότητα κλήσης της αστυνομίας για προστασία των ανθρώπων του ιδρύματος και της περιουσίας του. Ωστόσο, η απόφαση του κ. Ζαπράνη να καλέσει αστυνομικές δυνάμεις εντός του χώρου του ιδρύματος, κατά τα επεισόδια που σημειώθηκαν το τελευταίο διήμερο, προκάλεσε την αντίδραση της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης, που ζήτησε χθες την παραίτησή του.

Ειδικότερα, ο λόγος της αντίδρασης της ηγεσίας του ΠΑΜΑΚ ήταν τα επεισόδια από μικρή ομάδα ατόμων, υπό την επωνυμία «Φάμπρικα Υφανέτ», που διέκοψαν τις διήμερες εκδηλώσεις –τη Δευτέρα και την Τρίτη– για το προσφυγικό ζήτημα στο ΠΑΜΑΚ, προκαλώντας επεισόδια. Μάλιστα, το απόγευμα της Δευτέρας οι εξωπανεπιστημιακοί είχαν απειλήσει ότι θα επαναλάβουν την «παρέμβασή» τους και στην εκδήλωση της Τρίτης με τον πρύτανη να ανακοινώνει ότι οι διοργανωτές της δεν θα υποκύψουν στην απειλή και ότι η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την καθορισμένη ώρα και στην αίθουσα που έχει προγραμματιστεί. Η κλήση της αστυνομίας ώστε την Τρίτη να περιφρουρήσει τον χώρο και να αποτρέψει τυχόν επεισόδια προκάλεσε την αντίδραση των ατόμων που έφτασαν στο πανεπιστήμιο φωνάζοντας συνθήματα συμπαράστασης σε πρόσφυγες. Οι αστυνομικές δυνάμεις ζήτησαν απο τους αντιδρώντες να αποχωρήσουν, αλλά οι τελευταίοι απέκλεισαν την είσοδο του πανεπιστημίου, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει συμπλοκή με τις αστυνομικές δυνάμεις.

«Το άσυλο κατά τους αρχαίους χρόνους αποτελούσε έννοια ιερή και ήταν η τελευταία καταφυγή όσων διώκονταν. Υπό τις νεότερες περιστάσεις, εντοπίστηκε ως απόλυτο δικαίωμα ελεύθερης διακίνησης των ιδεών και διεξαγωγής της έρευνας στα πανεπιστημιακά ιδρύματα. Αυτός είναι και ο μόνος δικαιολογητικός λόγος της θέσπισης και ισχύος του. Τυχόν διαστροφή του νοήματός του και κακοήθης εξαλλαγή του σε σύστημα επιβολής της “μοναδικής αλήθειας”, το μονοπώλιο της οποίας νομίζουν ότι κατέχουν όσοι επιτηδεύονται τη χρήση του για να επιβάλλουν διά της βίας την αυθαιρεσία τους εις βάρος της πλειοψηφίας, θα αποτελούσε τη χείριστη κακοποίηση μιας ιδέας και ενός θεσμού, που υπήρξε ένας εκ των πυλώνων προς τη σύγχρονη δημοκρατία», ανέφερε χθες η πρυτανεία και συνεχίζει: «Αραγε όσοι σήμερα επικαλούνται το πανεπιστημιακό άσυλο θεωρούν ότι στη σύγχρονη ελληνική κοινωνία διώκονται οι ιδέες και οι αντιλήψεις; Μήπως ζούμε σε ένα ανελεύθερο καθεστώς από το οποίο κινδυνεύουν και γι’ αυτό χρειάζεται να βρωμίζουν και να καταστρέφουν τους χώρους των πανεπιστημίων ώστε να προφυλαχθούν από τις διώξεις του; Αν υπήρχε και η ελάχιστη πιθανότητα να υφίσταται μια τέτοια κατάσταση, οι πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Μακεδονίας θα ήταν οι πρώτες που επρόκειτο να το υπερασπιστούν».

Οι πρυτανικές αρχές τονίζουν ότι «αν κάποιοι θεωρούν ότι το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας μπορεί να κάνει επιλεκτική εφαρμογή του νόμου, να στρέφει αλλού το βλέμμα μπροστά στις απειλές και στους βανδαλισμούς εις βάρος της περιουσίας του ελληνικού λαού και να μην αντιδρά με την επιβαλλόμενη δίκαιη οργή απέναντι στη βαρβαρότητα, φαίνεται ότι ξεχνούν το αριστοτελικό “οι γαρ μη οργιζόμενοι εφ’ οις δει, ηλίθιοι δοκούσιν είναι” –όσοι δεν οργίζονται γι’ αυτά που πρέπει να οργίζονται, δίνουν την εντύπωση πως είναι ηλίθιοι–, το οποίο τους το υπενθυμίζουμε “ίνα μη εν πλάνη διατελούσιν”».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή