Ρυθμίσεις «κατευνασμού» αγροτών

Ρυθμίσεις «κατευνασμού» αγροτών

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη διεκδίκηση εκχερσωμένων δασικών εκτάσεων με ένορκες δηλώσεις προβλέπει σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος για τους δασικούς χάρτες. Στο ίδιο νομοθέτημα επεκτείνονται οι ευεργετικές για τους αγρότες-καταπατητές ρυθμίσεις, με μείωση του τιμήματος εξαγοράς στο ένα τέταρτο (από το ένα τρίτο) της αντικειμενικής αξίας, την αύξηση των δόσεων σε 100, τη μείωση του ελάχιστου ποσού της δόσης και τη δυνατότητα προσθήκης κατασκευών που εξυπηρετούν τη γεωργική εκμετάλλευση. Επίσης, δίνεται δυνατότητα προσθήκης «οικιστικών πυκνώσεων» όσο διαρκεί η ανάρτηση και παράταση των αντιρρήσεων κατά δύο μήνες.

Το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε χθες στη Βουλή κινείται στην κατεύθυνση του κατευνασμού των αντιδράσεων από αγρότες εκχερσωτές ή/και καταπατητές δημόσιων δασικών εκτάσεων. Μεταξύ άλλων προτείνει:

• Σε όσες περιοχές οι αντιρρήσεις λήγουν σε διάστημα μικρότερο των δύο μηνών από την έναρξη ισχύος του νόμου, η προθεσμία παρατείνεται κατά δύο μήνες. Υπενθυμίζεται ότι μόλις πρόσφατα προβλέφθηκε παράταση της διαδικασίας υποβολής αντιρρήσεων κατά 45 ημέρες.

• Ενας αγρότης μπορεί να διεκδικήσει την ιδιοκτησία δασικής έκτασης που εκχερσώθηκε πριν το 1975 και… με ένορκη κατάθεση (μέχρι σήμερα απαιτούνταν πράξεις αποδοχής κληρονομιάς, ιδιωτικά συμφωνητικά και άδειες των δασικών υπηρεσιών). Θα πρέπει όμως να έχει «δηλώσει» κάπου το καταπατημένο οικόπεδο: στην εφορία, στο Κτηματολόγιο, στον ΟΓΑ ή στον ΕΛΓΑ.

• Οταν ο αγρότης που εκχέρσωσε μια έκταση για να την καλλιεργήσει εκκινεί τη διαδικασία «νομιμοποίησης» της χρήσης, αν η έκταση είναι μικρότερη των 4 στρεμμάτων θα πληρώνει μόνο τις εργασίες αναδάσωσης, αλλά όχι και την εκπόνηση οικονομοτεχνικής μελέτης (το ίδιο ισχύει και για όσες εκτάσεις είναι δηλωμένες στον ΟΣΔΕ). Επίσης, αν δεν υπάρχει έκταση προς αναδάσωση, τότε η δασική υπηρεσία μπορεί να ζητήσει από τον εκχερσωτή άλλες δασοτεχνικές εργασίες. Η ρύθμιση φαίνεται αρκετά «εστιασμένη», καθώς σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση «η αδυναμία εξεύρεσης εκτάσεων εντοπίζεται ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα, δυσχεραίνοντας την επενδυτική δραστηριότητα».

• Παρέχεται η δυνατότητα να προστίθενται «οικιστικές πυκνώσεις» (οικισμοί αυθαιρέτων) από τους δήμους για όσο διάστημα διαρκεί η διαδικασία ανάρτησης του δασικού χάρτη. Οσες αντιρρήσεις υποβλήθηκαν για τέτοιες εκτάσεις, θεωρούνται μη υποβληθείσες και τα χρήματα επιστρέφονται.

• Εξαιρούνται από τη μερική κύρωση του δασικού χάρτη εκτάσεις που είναι ενταγμένες στον ΟΣΔΕ, ήταν δασικές στο παρελθόν και σήμερα καλλιεργούνται. Η εξαίρεση ισχύει εφόσον υποβληθεί αίτημα νομιμοποίησης της παράνομης χρήσης.

• Μια αμφίσημη ρύθμιση δείχνει να απεμπολεί το τεκμήριο υπέρ του Δημοσίου για τους δασωμένους αγρούς. Προβλέπει ότι το Δημόσιο πρέπει να θεμελιώνει δικαιώματα βάσει τίτλου, ειδάλλως αναγνωρίζονται ως ιδιωτικές. Επίσης ορίζει ότι οι πεδινές χορτολιβαδικές εκτάσεις εξαιρούνται των προστατευτικών διατάξεων της δασικής νομοθεσίας.

• Νομιμοποιούνται αστεροσκοπεία σε δασικές εκτάσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή