«Υδρορομπότ» μαθητών στην πρώτη του κατάδυση

«Υδρορομπότ» μαθητών στην πρώτη του κατάδυση

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο στοιχείο τους, το νερό, βρέθηκαν από κοινού οι καθηγητές του Τμήματος Επιστημών της Θάλασσας με 11 μαθητές του Πειραματικού Λυκείου Μυτιλήνης που έχουν κατασκευάσει ένα «υδρορομπότ» (hydrobot) πριν από λίγες μέρες, «μετρώντας» την οικολογική κατάσταση του λιμανιού της πρωτεύουσας της Λέσβου. Τους μαθητές στο σκάφος συνόδευσε και δύτης του παραρτήματος Λέσβου της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης.

Αρχικά οι μαθητές πόντισαν το ρομπότ «Hydrobot», και έκαναν μετρήσεις θερμοκρασίας, φωτεινότητας, πίεσης και βάθους με τους αισθητήρες του, αλλά και βιντεοσκόπησαν τον βυθό. Στη συνέχεια, οι καθηγητές συζήτησαν με τους μαθητές που απαρτίζουν τον όμιλο «Νερόμιλο» του Πειραματικού Σχολείου για το πρόγραμμα μελέτης τους, αλλά και γενικά για το θαλάσσιο περιβάλλον και τους παρουσίασαν όργανα μετρήσεων θαλάσσιων περιβαλλοντικών παραμέτρων. Μάλιστα, στο πλαίσιο της μόνιμης συνεργασίας του προγράμματος με το Τμήμα Επιστημών της Θάλασσας, θα πραγματοποιηθούν από κοινού περιβαλλοντικές εργαστηριακές εξετάσεις, «ώστε οι μαθητές μας να αποκτήσουν περαιτέρω εργαστηριακή εμπειρία για τη μελλοντική πανεπιστημιακή τους πορεία», εξηγεί στην «Κ» ο βιολόγος του σχολείου, Δημήτρης Αϊβαλιώτης.

Το hydrobot φτιάχτηκε με υλικά τα οποία παραχωρήθηκαν σε πρωτογενή μορφή από το Ιδρυμα «Ευγενίδου», και εντάχθηκε αρχικά σε μια εργασία που μέτρησε τη μεταβολή της θερμοκρασίας του θαλασσινού νερού στον κόλπο της ΔΕΗ στη Μυτιλήνη από τα νερά της ψύξης των μηχανών του εργοστασίου. «Είναι γνωστό βιβλιογραφικά ότι η αύξηση της θερμοκρασίας στο υδάτινο νερό έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην ποιότητα του οικοσυστήματος, όπως π.χ. επιδρά στη μείωση του οξυγόνου», εξηγεί ο κ. Αϊβαλιώτης. Μέσω των μετρήσεων οι μαθητές ανακάλυψαν ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας του νησιού, ξεκινώντας από την ύπαρξη πηγών θερμομεταλλικού νερού μέσα στη θάλασσα. Την περιοχή αυτή, ιδιοκτησίας Κουρτζή, είχε κληθεί και μελέτησε για ένα εξάμηνο στις αρχές του 20ού αιώνα η Μαρί Κιουρί! Λέγεται μάλιστα ότι εκείνη έπεισε τον Κουρτζή να αξιοποιήσει τις πηγές για ιαματικά λουτρά, ακριβώς μπροστά από τη ΔΕΗ, και να χτίσει το πολυτελές ξενοδοχείο «Ηλεκτρον» για λουτροθεραπείες, το οποίο βομβαρδίστηκε κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή