ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τουρισμός: Ολοι οι δρόμοι οδηγούν στην Ελλάδα

toyrismos-oloi-oi-dromoi-odigoyn-stin-ellada-2186475

Οι πολύχρωμες φωτογραφίες των Ελλήνων φίλων του στο Facebook έρχονταν σε απόλυτη αντίθεση με τον μουντό, σκωτσέζικο ουρανό που έβλεπε από το παράθυρο του γραφείου του. «Αναρτήσεις με ηλιόλουστους περιπάτους και λαχταριστά γεύματα στάθηκαν αρκετά για να με πείσουν» λέει γελώντας ο 37χρονος Ρόμπερτ, που αρχές Ιουνίου μεταβαίνει στην Πάρο – ένας από τους χιλιάδες που έχουν ήδη «ψηφίσει» Ελλάδα για φέτος το καλοκαίρι. Δεν είναι, βέβαια, μόνον τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που επηρεάζουν το… «εκλογικό σώμα». «Φέτος, όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην Ελλάδα» ισχυρίζονται οι εργαζόμενοι στη «σκληρή» βιομηχανία της χώρας. 

Η επικαιρότητα, που στα πρώτα χρόνια της ελληνικής κρίσης είχε βλάψει τόσο τον ελληνικό τουρισμό, τώρα μοιάζει να τον ωφελεί. «Τα τρομοκρατικά χτυπήματα στις μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις, όπως και η αστάθεια στην Τουρκία και στην Αίγυπτο δημιουργούν την αίσθηση ότι η Ελλάδα είναι η ασφαλέστερη χώρα για διακοπές» σημειώνει πράκτορας από τη Σαντορίνη. «Και δεν πρέπει, βέβαια, να υποτιμούμε το χαρτί “Ομπάμα”» υπενθυμίζει ο ίδιος τον αντίκτυπο της επίσκεψης του τέως Αμερικανού προέδρου.

Η επιλογή της Ελλάδας, όμως, δεν στηρίζεται στη φιλοσοφία του «μη χείρον βέλτιστον». Δίνουμε συνεχώς κίνητρα σε ανήσυχους ταξιδιώτες να μας επιλέξουν: το φθινόπωρο ο αυθεντικός Μαραθώνιος προσέλκυσε φερέλπιδες δρομείς, τώρα η documenta φέρνει τους απανταχού φιλότεχνους στην πρωτεύουσα. Πόλος έλξης γίνεται η χώρα για όσους ξένους (και εκτός Ε.Ε.) ονειρεύονται να αγοράσουν σπίτι στην ακροθαλασσιά, να τεκνοποιήσουν, να πραγματοποιήσουν κάποια επέμβαση ή θεραπεία, που στην πατρίδα τους κοστίζει «χρυσάφι». Και η Ελλάδα μετατρέπεται, εν τέλει, σε έναν προορισμό για όλα τα βαλάντια. Ενώ γίνονταν οι ετοιμασίες για υπερπολυτελή γάμο Ινδών στο κέντρο της Αθήνας, δεκάδες νεαροί backpackers κατηφόριζαν στο Κουκάκι, το Παγκράτι, τα Εξάρχεια για να τακτοποιηθούν σε ένα από τα youth hostels ή να πάρουν κλειδιά από Αθηναίους, που δίνουν το σπίτι τους μέσω Airbnb. «Οσο υπενοικιάζω το σπίτι μου, έχω γνωρίσει εξαιρετικό κόσμο» υποστηρίζει Παγκρατιώτισσα, «όσοι επιλέγουν την Αθήνα ως αποκλειστικό προορισμό, το κάνουν συνειδητά».