WWF: Οι πόροι δεν αρκούν για αντιπυρική προστασία

WWF: Οι πόροι δεν αρκούν για αντιπυρική προστασία

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την έντονη ανησυχία της για τον τρόπο που έχει οργανωθεί φέτος η αντιπυρική προστασία εκφράζει η περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς. Οπως επισημαίνει, οι φετινοί πόροι φθάνουν να καλύψουν μόλις το 50% των αναγκών και καταβλήθηκαν στις υπηρεσίες με καθυστέρηση. Υπό αυτές τις συνθήκες, εκτιμά, η οργάνωση και κινητοποίηση των εθελοντών δασοπυροσβεστών είναι επιτακτική ανάγκη.

Το καλοκαίρι του 2016 άφησε πίσω του 365.000 στρέμματα καμμένων εκτάσεων. Οι πυρκαγιές όμως δεν πρόκειται να μειωθούν: σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, η ανατολική Αυστραλία και η Μεσόγειος απειλούνται με αύξηση των ακραίων πυρκαγιών από 20% έως και 50% τις επόμενες δεκαετίες. Ομως, όπως επισημαίνει η περιβαλλοντική οργάνωση WWF, η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει σοβαρά τον μηχανισμό δασοπροστασίας. «Υπολογίζεται ότι μόνον το 50% των αναγκών καλύπτεται για έργα αντιπυρικής προστασίας που υλοποιούν οι δασικές υπηρεσίες. Και σαν να μην έφταναν οι περιορισμένοι οικονομικοί πόροι, το υπουργείο Εσωτερικών –για ακόμη μία χρονιά– έφτασε στο παρά πέντε για να εκδώσει την απόφαση για τη διανομή 16,9 εκατ. ευρώ για δράσεις πυροπροστασίας», αναφέρει. «Επιπλέον, το ήδη αποδυναμωμένο Πυροσβεστικό Σώμα θα στερηθεί φέτος 700 περίπου πυροσβέστες, καθώς θα μετατεθούν στα περιφερειακά αεροδρόμια και τους σταθμούς των νέων εθνικών οδών. Πώς θα μπορέσει η Πυροσβεστική να αντεπεξέλθει στο εξαιρετικά δύσκολο έργο της με μειωμένες δυνάμεις, την ώρα μάλιστα που οι πυροσβέστες καλούνται σε πολλές περιπτώσεις να αγοράζουν μόνοι τους τον προσωπικό τους εξοπλισμό ασφαλείας και ο εναέριος στόλος είναι λαβωμένος και γερασμένος;».

Σύμφωνα με την οργάνωση, δεδομένων των συνθηκών, είναι επιτακτική η ανάγκη συντονισμού των χιλιάδων εθελοντών δασοπυροσβεστών. «Τρία χρόνια έχουν περάσει από τη θέσπιση του ν. 4249/2014 και ακόμη δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες για την πλήρη επιχειρησιακή αξιοποίηση χιλιάδων εθελοντών δασοπυροσβεστών. Ωστόσο, να σημειωθεί πως φέτος γίνεται μια σημαντική προσπάθεια από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, προκειμένου να ανανεωθεί το μητρώο εθελοντών, κάτι που θα συμβάλει προς στη σωστή κατεύθυνση», αναφέρει.

«Δασικές πυρκαγιές υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν πάντα στην Ελλάδα», δηλώνει ο Ηλίας Τζηρίτης, συντονιστής τοπικών δράσεων του WWF Ελλάς. «Το μεγάλο στοίχημά μας είναι πώς θα καταφέρουμε να μειώσουμε τον αριθμό και την έντασή τους, γιατρεύοντας τις χρόνιες ελλείψεις που ταλαιπωρούν το σύστημα δασοπυροστασίας της χώρας μας, ιδιαίτερα τώρα που οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής επιδεινώνουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή