ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θύμα του ιού ransomware και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο

Θύμα του ιού ransomware και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης είναι ένα από τα ιδρύματα και φορείς σε όλο τον κόσμο που δέχονται από την Παρασκευή κύματα κυβερνοεπιθέσεων ενώ πρόκειται για το μοναδικό κρούσμα του ιού στην Ελλάδα.

Το ίδρυμα ενημέρωσε τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης για το περιστατικό ενώ σχηματίστηκε και δικογραφία η οποία κατατέθηκε στην Εισαγγελία.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές το προσωπικό του Πανεπιστημίου κατάφερε να επιλύσει το πρόβλημα χωρίς τη συνδρομή της αστυνομίας.

Το γεγονός επιβεβαίωσε το Κέντρο Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Πανεπιστημίου στο διδακτικό προσωπικό με την εξής ανακοίνωση:

«Αγαπητά μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας

»Σας ενημερώνουμε ότι τις τελευταίες ώρες είναι σε εξέλιξη κρούσματα επίθεσης ιού σε υπολογιστές του ΑΠΘ. Επειδή σε ορισμένες περιπτώσεις η συμπεριφορά του ιού είναι κρυπτογράφηση αρχείων του υπολογιστή (ιός ransomware) που έχει μολυνθεί επισημαίνουμε άμεσα την αναγκαιότητα λήψης των αντιγράφων ασφαλείας των αρχείων του υπολογιστή σας.

»Για την προστασία του υπολογιστή σας βεβαιωθείτε ότι έχετε ενημερώσει σήμερα το πρόγραμμα προστασίας από ιούς που χρησιμοποιείτε καθώς και το λειτουργικό του υπολογιστή σας. Αποσυνδέστε τις συσκευές λήψης αντιγράφων από τον υπολογιστή σας (usb stick, φορητούς δίσκους κλ) και μην ανοίγετε συνημμένα αρχεία μηνυμάτων που λάβατε από άγνωστους αποστολείς καθώς αυτά μπορεί να περιέχουν τον ιό.

»Οι τεχνικοί μας διερευνούν το περιστατικό ασφαλείας»