ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νέα παράταση για δασικούς χάρτες

07s8gr2dasikoixartes
0702s1dasos

Παράταση 45 ημερών στη διαδικασία υποβολής αντιρρήσεων για τους αναρτημένους δασικούς χάρτες ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος. Η παράταση προβλέπεται σε τροπολογία και, σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό, θα είναι η τελευταία, λόγω της υποχρέωσης που έχει αναλάβει η χώρα μας έναντι των θεσμών να κυρώσει τους χάρτες έως τον Σεπτέμβριο. Παράλληλα προετοιμάζεται ο διαγωνισμός για την εκπόνηση των υπόλοιπων δασικών χαρτών της χώρας, που υπολογίζεται ότι θα προκηρυχθεί μέχρι τα τέλη Ιουλίου.

Η τροπολογία, που κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης για την κύρωση της σύμβασης της Βαρσοβίας, προβλέπει την παράταση της ημερομηνίας υποβολής αντιρρήσεων έως τις 27 Ιουλίου. «Πρέπει να σημειωθεί ότι η καταληκτική ημερομηνία είναι δεσμευτική και αποτελεί την τελευταία παράταση που δίνεται, καθώς η μερική ολοκλήρωση του χάρτη πρέπει να ολοκληρωθεί έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2017», αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος. Παράλληλα με την υποβολή αντιρρήσεων, παράταση παίρνουν η διαδικασία υποβολής αίτησης διόρθωσης πρόδηλου σφάλματος (προβλέφθηκε μόλις πρόσφατα) και η δυνατότητα υποβολής αίτησης εξαγοράς των εκχερσωμένων αγροτικών εκτάσεων που επιδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Eνωση. Η δεύτερη κατά σειρά παράταση ήρθε… σχεδόν φυσικά. Και αυτό γιατί το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει πολύ πρόσφατα (μόλις στις αρχές Μαΐου) θεσπίσει μια νέα διαδικασία για την ευκολότερη και φθηνότερη απόκτηση παράνομα εκχερσωμένων δασικών εκτάσεων από τους αγρότες που τις καλλιεργούν και αρκετές αλλαγές στη διαδικασία αντιρρήσεων (μεταξύ των οποίων η δυνατότητα διόρθωσης πρόδηλων σφαλμάτων). Επιπλέον, παραμένει «ανοιχτή» σε όλη τη διάρκεια της ανάρτησης η εξαίρεση των «οικιστικών πυκνώσεων», δηλαδή των οικισμών αυθαιρέτων σε δάση και δασικές εκτάσεις, των ορίων των οικισμών κ.λπ. Τέλος, περιφερειάρχες και δήμαρχοι πιέζουν μέσω των συλλογικών τους οργάνων για την επ’ αόριστον αναβολή της διαδικασίας.

Επομένως, έπειτα από όλα αυτά, είναι απόλυτα λογικό οι πολίτες να μην έχουν πεισθεί ότι οι ρυθμίσεις που έγιναν για τη διευκόλυνσή τους είναι οι τελευταίες και η νέα παράταση η οριστική. Το γεγονός αυτό αποδεικνύεται από τον αριθμό των αντιρρήσεων που έχουν υποβληθεί, ο οποίος είναι μικρός σε σύγκριση με την έκταση που αντιστοιχεί (37% των δασικών χαρτών της χώρας).

Τα στοιχεία

Σύμφωνα με χθεσινά στοιχεία της διεύθυνσης Δασικών Χαρτών της «Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση» μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί ηλεκτρονικά (μέσω της εφαρμογής www.ktimanet.gr) 12.512 αντιρρήσεις και ακόμα 6.491 μέσω των σημείων υποστήριξης.

Οι περισσότερες αντιρρήσεις έχουν υποβληθεί στη Μεσσηνία (3.251 για 9.412 στρέμματα), στην Αχαΐα (2.460 για 5.220 στρέμματα), στην Εύβοια (2.441 για 7.521 στρέμματα), στην Ηλεία (2.399 για 6.622 στρέμματα), στην Αττική (1.383 για 4.208 στρέμματα), στη Λακωνία (1.345 για 4.159 στρέμματα), στη Χαλκιδική (1.073 για 1.587 στρέμματα) και στην Αρκαδία (652 για 1.549 στρέμματα).