ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Οταν ο… Κάφκα πάει στη Θράκη

Οταν ο… Κάφκα πάει στη Θράκη

Ενας καθηγητής έρχεται από τις ΗΠΑ, όπου διδάσκει, για να προσφέρει στο κοντινότερο με τη γενέτειρά του πανεπιστήμιο. Μπαίνει στο συμβούλιο του ιδρύματος, το μοναδικό που δεν έχει Ελληνα πανεπιστημιακό του εξωτερικού, και συγκρούεται με τον πρύτανη για τον τρόπο διαχείρισης του πανεπιστημίου. Τότε είναι που διατάσσεται έρευνα για τα προγράμματα που ο ίδιος «τρέχει». Η Ε.Ε. τα παραλαμβάνει μετ’ επαίνων, αλλά πειθαρχικά και ποινικά διώκεται, την ώρα που το υπουργείο ελέγχει τον ελέγχοντα πρύτανη για τον τρόπο διαχείρισης του πανεπιστημίου.

O καθηγητής Βασίλης Τσαουσίδης παλιννόστησε το 2003 από τις ΗΠΑ όπου δίδασκε (σ.σ. στο Northwestern και το ΜΙΤ), έγινε μέλος ΔΕΠ του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου και στη συνέχεια τακτικός καθηγητής. Το 2012 με τον νόμο Διαμαντοπούλου – Παπάζογλου, ο κ. Τσαουσίδης γίνεται μέλος του Συμβουλίου Ιδρύματος. Από τη θέση αυτή αρχίζει να παίρνει αποφάσεις για τη διοίκηση του πανεπιστημίου. «Το Δημοκρίτειο», λέει ο ίδιος, είναι το «μοναδικό ΑΕΙ στο συμβούλιο του οποίου δεν συμμετέχουν Ελληνες πανεπιστημιακοί της διασποράς και αυτό δεν είναι τυχαίο».

Είναι όμως απλά ένα σύμπτωμα. Ο κ. Τσαουσίδης διαφωνεί με τον πρύτανη Θανάση Καραμπίνη για τη συγκρότηση των επιτροπών ερευνών του πανεπιστημίου. Το 2015 ο κ. Τσαουσίδης ζητεί να ερευνηθούν οι συμβάσεις του πανεπιστημίου με τις εταιρείες κέτερινγκ των φοιτητών. «Τον Νοέμβριο του 2015 ζήτησα να ελεγχθούν οι καταγγελίες των εργαζομένων του κρατικού φορέα “Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.” για απευθείας ανάθεση στον κ. Καραμπίνη παράνομης προγραμματικής σύμβασης ύψους 615.000 ευρώ…» γράφει στα μέλη ΔΕΠ του πανεπιστημίου. Οι δύο αυτές καταγγελίες κρίθηκαν βάσιμες από δύο σχετικά πορίσματα του Σώματος Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης και από τον υπουργό Παιδείας Κ. Γαβρόγλου, που κίνησε με βάση τις έρευνες την πειθαρχική διαδικασία. Ο ίδιος ο κ. Θ. Καραμπίνης υποστηρίζει ότι η σύζυγός του μετέχει σε εταιρεία φωτοβολταϊκών με έναν από τους επιχειρηματίες της σίτισης, πράγμα που δεν απαγορεύεται και ότι διώκεται επειδή είναι αντίθετος με την κατάργηση των μεταπτυχιακών. Σε ψήφισμα των υποστηρικτών του κ. Θ. Καραμπίνη αναφέρεται ότι «όσοι κατηγορούν τον πρύτανη του Δημοκριτείου, Καραμπίνη, είναι ενάντια στη Θράκη».

Αυτές είναι οι γνωστές πλευρές της αντιπαράθεσης στο Δημοκρίτειο. Υπάρχει όμως και η καφκική σχεδόν μοίρα εκείνων που τάχθηκαν εναντίον της διοίκησης, όπως ο καθηγητής Τσαουσίδης. Ο πρύτανης ζητεί να γίνει έλεγχος στα πεπραγμένα ενός ερευνητικού προγράμματος, για το οποίο ο κ. Τσαουσίδης έχει καταφέρει με τους συνεργάτες του να αντλήσουν για το Δημοκρίτειο πάνω από 3,5 εκατ. Ο αναπληρωτής του κ. Καραμπίνη ορίζει μια τριμελή επιτροπή υπό τον αναπληρωτή του για να ερευνήσει αν υλοποιήθηκε το πρόγραμμα. Οι πραγματογνώμονες στερούνται στοιχειωδών προϋποθέσεων αφού, κατά τους ελεγχόμενους, δεν έχουν επάρκεια ούτε στα αγγλικά, δεν έχουν υποβάλει ποτέ στο παρελθόν προτάσεις για αντίστοιχα έργα, ούτε έχουν υλοποιήσει τέτοια. Φυσικά, στην έρευνά τους δεν ρωτούν την αναθέτουσα αρχή.

Οι χρηματοδότες

Η Ε.Ε. που το χρηματοδοτεί βεβαιώνει ότι υλοποιήθηκε, όπως άλλωστε η NASA και το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης που αναφέρεται στο πρόγραμμα και την εκτέλεσή του ως «ελληνική ιστορία επιτυχίας», αλλά η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων της πρυτανείας βρίσκει ότι δεν υπάρχει παραδοτέο και λέει ότι δεν βρίσκει τον εξοπλισμό. Μόνο που μια άλλη επιτροπή βεβαιώνει για την ύπαρξη του εξοπλισμού, η Ε.Ε. συγχαίρει τον κ. Τσαουσίδη για την πρόοδο του έργου και αναθέτει σε αυτόν και στην ομάδα του νέο.

Η εισαγγελέας της Ξάνθης ασκεί δίωξη κατά του καθηγητή χωρίς να τον καλέσει, ούτε και να συμβουλευθεί αυτούς που του ανέθεσαν το ερευνητικό έργο, ενώ το πειθαρχικό τον θέτει σε αργία χωρίς επίσης να τον καλέσει. Ο κ. Τσαουσίδης ύστερα από αυτά αποφασίζει το επόμενο έργο του να μην υλοποιηθεί στο πανεπιστήμιο στο οποίο εργάζεται…