Ανω των 50 εκατ. η λεία της σπείρας

Ανω των 50 εκατ. η λεία της σπείρας

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πάνω από 50 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι ανέρχεται η λεία από τη δράση της σπείρας των Ρομά, η εξάρθρωση της οποίας ξεκίνησε τον Νοέμβριο και συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε σπίτι-κρησφύγετο που εντόπισε η ΕΛ.ΑΣ. στο Χαλάνδρι βρέθηκαν πάνω από 700 κιλά χρυσαφικών και κοσμημάτων, πολύτιμοι λίθοι αξίας άνω του μισού εκατομμυρίου ευρώ, 105.000 ευρώ σε μετρητά, καθώς επίσης ακριβά ρολόγια, αναπτήρες, συλλεκτικά νομίσματα, θρησκευτικές εικόνες κ.ά.

Το σπίτι ανήκει σε 43χρονο Ελληνα που φέρεται να ελέγχει μεγάλο αριθμό ενεχυροδανειστηρίων της Αττικής και –σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ.– δραστηριοποιείτο ως βασικός κλεπταποδόχος των Ρομά.

«Ο συνολικός κύκλος της παράνομης δραστηριότητας του δικτύου ξεπερνάει πλέον τα 50 εκατομμύρια ευρώ. Οι ληστείες και οι κλοπές-διαρρήξεις που έχουν διαπράξει τα μέλη του ξεπερνούν τις 3.000», δήλωσε χθες ο διοικητής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, Χρήστος Παπαζαφείρης, σε συνέντευξη Τύπου που έγινε παρουσία και του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. Κωνσταντίνου Τσουβάλα.

Ο κ. Παπαζαφείρης αποκάλυψε ακόμη ότι η αξία των κλοπιμαίων που βρέθηκαν μόλις την περασμένη Παρασκευή στο διαμέρισμα-κρησφύγετο στο Χαλάνδρι ξεπερνάει τα 10 εκατομμύρια ευρώ.

«Από τις 23 Ιουνίου βρίσκονται στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. πάνω από επτακόσια κιλά χρυσαφικά και κοσμήματα και άλλα τιμαλφή και κειμήλια (…) τα αντικείμενα θα επιστρέψουν πάλι στα χέρια των ιδιοκτητών τους», προσέθεσε.

Η πρώτη φάση των ερευνών (κεντρικό ρόλο είχε το Τμήμα Ασφάλειας Αμαρουσίου) εκτυλίχθηκε τον Νοέμβριο του 2016. Σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και αλλού είχαν συλληφθεί 41 μέλη της σπείρας, είχαν βρεθεί 600.000 ευρώ σε μετρητά, 120 κιλά ασημιού, φύλλα χρυσού, ενώ είχαν εξιχνιαστεί περίπου 300 υποθέσεις κλοπών, διαρρήξεων κλπ.

Της σύλληψης είχαν καταφέρει προσωρινά να διαφύγουν (χάρη στη βοήθεια επίορκων αστυνομικών) τρία ηγετικά στελέχη της εγκληματικής ομάδας, που εντοπίστηκαν τους μήνες που ακολούθησαν. Και οι τρεις κατηγορούμενοι συνελήφθησαν το διάστημα μεταξύ Δεκεμβρίου 2016 – Ιανουαρίου 2017 σε Μάνδρα, Πειραιά και Καματερό. Τότε, στα σπίτια και τις τραπεζικές θυρίδες που διατηρούσαν στο όνομα συγγενών τους είχαν βρεθεί κοσμήματα αξίας πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ, 700 χρυσές λίρες, δεκάδες χιλιάδες ευρώ σε μετρητά, ενώ είχαν εξιχνιαστεί επιπλέον 33 υποθέσεις κλοπών και διαρρήξεων.

Την άνοιξη του 2017

Το τελευταίο σκέλος της έρευνας εκτυλίχθηκε την άνοιξη του 2017 και είχε ως αποτέλεσμα την ταυτοποίηση ακόμη επτά μελών της σπείρας και κυρίως τον εντοπισμό –την Παρασκευή– του θησαυροφυλακίου της σπείρας στο Χαλάνδρι.

Εξακολουθούν να ερευνώνται τυχόν εξαγωγές πολύτιμων μετάλλων στο εξωτερικό μέσω δικτύου «συνεργαζόμενων» κλεπταποδόχων-ενεχυροδανειστών. Τους αξιωματικούς των υπηρεσιών που μετείχαν στις έρευνες συνεχάρη σε σύντομο χαιρετισμό που απηύθυνε ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Κωνσταντίνος Τσουβάλας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή