Σχεδιαστές μόδας αλλά και επιχειρηματίες

Σχεδιαστές μόδας αλλά και επιχειρηματίες

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέχρι πέρυσι, η Ελλη Ρόκκα ήταν καλλιτέχνις. Φέτος, στο βιογραφικό της έχει προσθέσει την ιδιότητα της σχεδιάστριας μόδας, η οποία είναι έτοιμη να κάνει τις πρώτες επιχειρηματικές της κινήσεις στο εξωτερικό. Μεσολάβησε ένα δημιουργικό προσωπικό «άλμα» και μια εκπαιδευτική χρονιά στην πρώτη «θερμοκοιτίδα» μόδας της Ελλάδας, The Fashion Gate, όπου η 28χρονη συνδύασε σπουδές ντιζάιν και επιχειρηματικότητα.

Η «θερμοκοιτίδα», η οποία ξεκίνησε τον Μάιο του 2016, αποσκοπεί στη δημιουργία συλλογών με διεθνείς προδιαγραφές και ανταγωνιστικές τιμές και στην προώθησή τους σε μορφή χονδρικής πώλησης σε εκθέσεις του εξωτερικού. Εφ’ όσον προκύψουν παραγγελίες, οι σχεδιαστές έχουν τη δυνατότητα παραγωγής σε εξειδικευμένες ελληνικές βιοτεχνίες. Επειτα από μια απαιτητική πολιτική «εισόδου», το Fashion Gate φιλοξένησε φέτος 10 νέους επαγγελματίες σχεδιαστές.

Η «κυψέλη» είναι μια «σχεδιαστική και επιχειρηματική επιτάχυνση νέων σχεδιαστών μόδας», λέει στην «Κ» η ιδρύτριά της Μαρία Βυτινίδου, σχεδιάστρια μόδας και ιδιοκτήτρια της σχολής μόδας AthensFashionClub.

«Ο στόχος της είναι να μπεις κατευθείαν στην αγορά εργασίας ως έμπειρος, και με τη βοήθεια τη δική μας».

Μετά την ολοκλήρωση του ετήσιου προγράμματος, οι πρώτοι σχεδιαστές που ταξιδεύουν κάτω από την ομπρέλα της «θερμοκοιτίδας» έχουν σκοπό να κινήσουν το αγοραστικό ενδιαφέρον διεθνών αγοραστών στις εκθέσεις Styl και Kabo, δύο παράλληλες εμπορικές παρουσιάσεις ένδυσης, αξεσουάρ, κοσμημάτων και υποδημάτων για επαγγελματίες, οι οποίες διεξάγονται από τις 19 έως τις 21 Αυγούστου στο Μπρνο της Τσεχίας. Στην πρώτη αποστολή του, το Athens Fashion Gate μεταφέρει ρούχα, παπούτσια, τσάντες από ξύλο και άλλα οικολογικά υλικά, όπως υφάσματα από κάνναβη ή γάλα, αλλά και χειροποίητα κοσμήματα, μεταξύ άλλων.

«Θέλουμε την ελληνική μόδα να τη βγάλουμε στο εξωτερικό, αναζητούμε την εξωστρέφεια και την ανάπτυξη στην τοπική οικονομία, γιατί αν ένας σχεδιαστής αναπτυχθεί και πάρει παραγγελίες, μετά δουλεύει ένας ολόκληρος κύκλος ανθρώπων», συμπληρώνει η κ. Βυτινίδου. 

Σύμφωνα με τους διοργανωτές των εκθέσεων, στο αυγουστιάτικο ραντεβού αναμένονται περίπου 5.000 επαγγελματίες από την Τσεχία και χώρες της Κεντρικής Ευρώπης. Στην προηγούμενη έκδοση πήραν μέρος πάνω από 650 brands από 16 χώρες, με τους διεθνείς συμμετέχοντες να καλύπτουν περίπου το ένα τρίτο, από χώρες όπως η Πολωνία, η Γερμανία, η Σλοβακία, η Κίνα, η Ουγγαρία και η Ελλάδα, μεταξύ άλλων. Οι συμμετέχοντες παρουσιάζουν τη δουλειά τους σε περίπτερα αλλά και σε επιδείξεις μόδας – στη Styl έχουν παρουσιαστεί κολεξιόν οίκων όπως ο Roberto Cavalli και ο Oscar de la Renta.

Για το Μπρνο, η Ελίνα Κιτσάκη δημιούργησε μια συλλογή που βασίζεται σε δύο στοιχεία που χαρακτηρίζουν τη δουλειά της, τους συνδυασμούς διαφορετικών υφασμάτων και χρωμάτων. Η 40χρονη σχεδιάστρια είχε δραστηριοποιηθεί ήδη 10 χρόνια στον χώρο, όταν αποφάσισε να οργανωθεί με διαφορετικό τρόπο μέσω της «κυψέλης». «Πριν, όλο αυτό ήταν στον αέρα, τώρα συνδέθηκαν όλα και αισθάνομαι πιο έτοιμη από ποτέ να δημιουργήσω κάτι», λέει η ίδια στην «Κ».

Η κ. Κιτσάκη και τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας του Fashion Gate αναμένουν την εμπειρία της Τσεχίας, αλλά και όποια εποικοδομητική κριτική μπορεί να προκύψει μέσα από αυτή. Πιστεύουν ότι θα βρουν τη θέση τους στη βιομηχανία; «Λειτουργώ πάντα με ένα concept και νομίζω ότι καλύπτω ένα κενό στην αγορά με αυτά που κάνω», λέει στην «Κ» η κ. Ρόκκα, η οποία χρησιμοποιεί μετάξι για τα ρούχα της συλλογής της, τα οποία σχεδιάζονται με βάση το κεντρικό θέμα της ετήσιας έκθεσης των έργων τέχνης της.

«Κόντρα στην ύφεση»

Το να βρεθείς «αντιμέτωπος» μ’ ένα διεθνές, επαγγελματικό κοινό μπορεί να δημιουργεί και κάποιο αίσθημα φόβου; «Το κάθε θέμα έχει διάφορες οπτικές», σημειώνει η κ. Κιτσάκη. «Μία είναι ότι στην Ελλάδα της κρίσης τίποτα δεν σε βοηθάει. Η άλλη είναι ότι μέσα από αυτό θα πάρω δύναμη και θα κάνω κάτι δημιουργικό και θα πάω κόντρα σ’ αυτήν την ύφεση, όσο μπορώ και όσο αντέχω. Τελικά για κάποιους μπορεί να λειτουργήσει και σαν έμπνευση. Οχι, δεν φοβάμαι, αλλά ανυπομονώ όσο τίποτα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή