Αλλαξε απλώς ο αέρας και γλιτώσαμε

3' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η οδός Γιάννη Ρίτσου είναι ο δρόμος που συνδέει το επίκεντρο της φωτιάς στην περιοχή Μετόχι με τους Αγίους Αποστόλους στην παραλία του Ευβοϊκού. Εκεί τα συνεργεία δουλεύουν χωρίς σταματημό σε αυτόν τον κακότεχνο δρόμο, όπου πάνω από 20 κολόνες ρεύματος, ολόκληρο το δίκτυο, κατέρρευσαν σε ένα τοπίο-κάρβουνο. Στην κορυφή του δρόμου συναντάμε τον Γιάννη Γιαννέλο, που γλίτωσε για δεύτερη φορά μετά το 1992 από τη μανία της φωτιάς. Προσπαθούμε να βρούμε μια εύλογη εξήγηση, ήταν το φωτοβολταϊκό απέναντι από το σπίτι του που σταμάτησε τις φλόγες; Ηταν οι πυροσβέστες; Ομως ο κ. Γιαννέλος απορρίπτει όλες τις εξηγήσεις μας. «Αλλαξε απλώς ο αέρας και γλιτώσαμε για δεύτερη φορά. Αυτό είναι το ρίσκο όταν ζεις μέσα στο δάσος και μάλιστα μέσα στο δάσος με πεύκα. Το κράτος θα έπρεπε να μας ενθαρρύνει να κτίζουμε μέσα στο δάσος με την υποχρέωση να το κρατάμε καθαρό και σχετικά ασφαλές. Τα δάσος πάσχει επειδή δεν το χρησιμοποιούμε αρκετά».

Δεν είναι λίγοι από τους εμπλεκομένους στην αντιμετώπιση των καταστροφικών πυρκαγιών της Αττικής που ασπάζονται αυτή την (αιρετική;) προσέγγιση. Μερικοί από αυτούς βρίσκονται και στη Δασική Υπηρεσία και την Πυροσβεστική. Δεν είναι μυστικό ότι έως και πριν από 20 χρόνια τη δουλειά των πυροσβεστών στα δάση την αναλάμβανε το σώμα δασοπυρόσβεσης, αλλά εν τω μεταξύ κέρδισαν σε πείρα και εξοικειώθηκαν με το νέο περιβάλλον. «Το καλό με αυτούς είναι ότι έχουν στρατιωτική πειθαρχία», λέει στην «Κ» στέλεχος της Δασικής Υπηρεσίας. «Αλλά, αν μπορούσαν, θα τεμάχιζαν το δάσος σε τετράγωνα από τους δασικούς δρόμους και εμείς δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό…».

Δεν είναι όμως αυτός ο βασικός λόγος για τον οποίο δεν συντηρούνται ή δεν ανοίγονται νέοι δασικοί δρόμοι. Συνήθως τα χρήματα που ζητούν τα δασαρχεία εγκρίνονται τον Μάιο (9 Μαΐου φέτος). Μετά χρειάζονται 20 ημέρες για τη διακήρυξη, 20 ημέρες για τις προσφορές, 20 ημέρες για την ανάθεση. Το πράγμα φτάνει να γίνει τον Αύγουστο. «Το πρόβλημα αυτό είναι χρόνιο, δεν έχει να κάνει με την κρίση».

Οι δημοτικές αρχές

Επειδή οι πιο… δημιουργικοί δημοτικοί άρχοντες γνωρίζουν τις ανεπάρκειες του κρατικού μηχανισμού, αποφασίζουν να λύσουν μόνοι τους το πρόβλημα, αν έχουν τα αναγκαία γι’ αυτό μέσα. Ετσι ο αντιδήμαρχος στο Διαμέρισμα Καπανδριτίου, όπου στεγάζεται το τοπικό δασαρχείο, Δημήτρης Βελτανιώτης επιβεβαίωσε ότι οι αντιπυρικές ζώνες της Δημοτικής Ενότητας Καπανδριτίου ανανεώθηκαν φέτος στις 26 Ιουνίου, αφού ο Δήμος Ωρωπού αξιοποίησε 170.000-180.000 ευρώ από χρήματα της Περιφέρειας. «Από αυτά 110.000 πήγαν στη συντήρηση των δασικών δρόμων και των ζωνών και 60.000-70.000 στη χρηματοδότηση των εθελοντών». Ο δήμος πληρώνει όλες τις δαπάνες για τη συντήρηση των οχημάτων τους αλλά και τα καύσιμα που χρειάζονται. Ετσι «ιδιωτικοποιείται» κατά έναν τρόπο η δασοπροστασία, αν σκεφθεί κανείς ότι το δασαρχείο Καπανδριτίου δυσκολεύεται να πάρει πίστωση για τα καύσιμα των δικών του οχημάτων από πρατήριο άλλο πλην εκείνου που υπάρχει στην Κηφισιά. «Μέχρι να πάμε και να γυρίσουμε από την Κηφισιά καταναλώνουμε ένα μεγάλο μέρος των καυσίμων, αλλά δεν μας δίνουν άλλοι πρατηριούχοι πίστωση», λέει χαμογελώντας πικρά δασικός υπάλληλος. Το πρόβλημα δεν είναι ασήμαντο, ο υπογράφων χρειάσθηκε να διασχίσει 160 χιλιόμετρα περιμετρικά του δασαρχείου για να πάει στα όρια της πυρκαγιάς και του χώρου ευθύνης του δασαρχείου στις 17 Αυγούστου – κάποιος πρέπει να πληρώσει τα καύσιμα…

Από τις περιοχές που επλήγησαν ο Βαρνάβας έχει ξανακαεί το 2010 και θα χρειασθεί αναδάσωση. Στους Αγίους Απόστολους, όπου καταλήγει η οδός Γιάννη Ρίτσου, στη μέση της πλαγιάς που διατρέχει το επίκεντρο της φωτιάς, θα τοποθετηθούν κορμοδέματα για να αποφευχθούν πλημμύρες και κατολισθήσεις μετά τις πρώτες βροχές, αλλά το «πρόβλημα της μη χρήσης του δάσους δεν πρόκειται να λυθεί», λέει στην «Κ» στέλεχος της Δασικής Υπηρεσίας.

Μεταφέρθηκαν οι πύραυλοι

Αναρωτιόμαστε αν σε σχέση με προηγούμενες πυρκαγιές στην περιοχή βελτιώθηκε κάτι στην αντιμετώπιση αυτής της πυρκαγιάς. Ολοι, Πυροσβεστική, Δασική Υπηρεσία και Τοπική Αυτοδιοίκηση, συμφωνούν ότι τουλάχιστον μετά την πρώτη ημέρα της πυρκαγιάς οι φορείς συντονίσθηκαν καλύτερα μεταξύ τους. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο τοπικός δασάρχης Καπανδριτίου ήταν εκείνος που οδήγησε πυροσβεστικές δυνάμεις στο πρανές απέναντι από το σημείο της Πάρνηθας όπου η φωτιά θα μπορούσε να περάσει από την «άλλη πλευρά του δρόμου» κάνοντας την καταστροφή της Βορειοανατολικής Αττικής πολύ μεγαλύτερη. «Δεν μας έλλειπαν τα μέσα, τουλάχιστον τα επίγεια», είπε στην «Κ» στέλεχος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που πήρε μέρος στην επιχείρηση κατάσβεσης. «Απεναντίας, υπήρχαν τόσες υδροφόρες που είχαν κλείσει κρίσιμοι δρόμοι πρόσβασης, αλλά οι άνθρωποι της Περιφέρειας αντελήφθησαν το πρόβλημα και το έλυσαν».

Σε κάποιες περιπτώσεις, η φωτιά προχώρησε γρήγορα ωθούμενη από την καύσιμη ύλη των ακαθάριστων χωραφιών ή γηπέδων ακόμη και μέσα σε στρατόπεδα. Ετσι σε ένα στρατόπεδο των πυραύλων Χοκ –από τα τρία που υπάρχουν στον Βαρνάβα– η αντιπυρική ζώνη είχε ανοιχθεί έξω από το συρματόπλεγμα αλλά μέσα από αυτό στον χώρο του στρατοπέδου υπήρχαν ξερόχορτα που έφταναν το 1,5 μέτρο ύψος! Η φωτιά σταμάτησε ακριβώς στον φράχτη του στρατοπέδου, από τον οποίο χρειάσθηκε να μεταφερθούν προληπτικά πύραυλοι Χοκ…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT