ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Μέρα ζωντάνιας» με τέχνη στο ΥΠΕΠΘ

«Μέρα ζωντάνιας» με τέχνη στο ΥΠΕΠΘ

Φωνές παιδιών γέμισε χθες το υπουργείο Παιδείας. Συνολικά 33 μαθητές της Δ΄, Ε΄ και Στ΄ τάξης του 49ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών, στο οποίο φοιτούν και παιδιά προσφύγων, έδωσαν τον τόνο στην επίσημη παρουσίαση του εκπαιδευτικού προγράμματος «Παιδεία τέχνας κατεργάζεται». Πρόκειται για ένα εικαστικό πανόραμα 700 έργων Ελλήνων καλλιτεχνών, αποφοίτων της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ), που μεταφέρθηκαν από τα υπόγεια της σχολής στους χώρους του υπουργείου ώστε να αποτελέσουν μια διαρκή και ανοικτή έκθεση για οργανωμένες επισκέψεις και εκπαιδευτικές δράσεις μαθητών, εκπαιδευτικών, πολιτών και εργαζομένων του υπουργείου. «Οι τέχνες συμπληρώνουν το εκπαιδευτικό έργο. Διαμορφώνουν αξίες σε όλους, μικρότερους ή μεγαλύτερους θεατές, και κινητοποιούν την επιθυμία για έρευνα και δημιουργία», έλεγε τον Μάιο στην «Κ» ο πρόωρα χαμένος γενικός γραμματέας του υπουργείου Γιάννης Παντής, που οραματίστηκε και σχεδίασε το πρόγραμμα.

Η χθεσινή εκδήλωση αφιερώθηκε στη μνήμη του. Χαρακτηριστικά, ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου αναφέρθηκε στο όραμα του Γιάννη Παντή «να γίνει το υπουργείο μια ζωντανή γκαλερί». «Οπως όλοι οι χώροι, έτσι και αυτοί έχουν το αποτύπωμα των ανθρώπων που ζουν και εργάζονται μέσα. Σε αυτούς τους χώρους υπάρχει το αποτύπωμα ενός ανθρώπου που δεν είναι πια μαζί μας και που με αυτόν τον περίεργο τρόπο αρνείται να μας αφήσει μόνους. Στη μνήμη, λοιπόν, του Γιάννη, ας αφιερώσουμε αυτή τη μέρα. Μια μέρα ζωντάνιας, ζωής και ελπίδας για το μέλλον. Οπως ακριβώς ήταν ο Γιάννης», είπε. «Ο Γιάννης Παντής είχε ιστορική αίσθηση και ευθύνη. Πάνω απ’ όλα είχε ενθουσιασμό. Ο ενθουσιασμός είναι απαραίτητη προϋπόθεση δημιουργικότητας», τόνισε από την πλευρά του ο πρύτανης της ΑΣΚΤ Πάνος Χαραλάμπους. «Για κληρονομιά ελπίδας από τον Γιάννη Παντή», μίλησε ο νέος γ.γ. Γιώργος Αγγελόπουλος.

Στην εκδήλωση ήταν προσκεκλημένοι όλοι οι υπουργοί, οι βουλευτές και οι ηγεσίες των ΑΕΙ. Μεταξύ άλλων, παρέστησαν ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, ο αναπληρωτής υπουργός Ερευνας και Καινοτομίας Κώστας Φωτάκης, ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μπαλάφας, ωστόσο καθώς οι πρώην υπουργοί Παιδείας Νίκος Φίλης και Φρόσω Κιάου κάθησαν δίπλα στον κ. Γαβρόγλου, έγινε αισθητή η απουσία του Αριστείδη Μπαλτά, ο οποίος μάλιστα διατέλεσε υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού.