Περισσότεροι πόροι για Ελλάδα από το πακέτο Γιούνκερ

Περισσότεροι πόροι για Ελλάδα από το πακέτο Γιούνκερ

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ – ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Το πράσινο φως για την παράταση και ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Στρατηγικού Ταμείου Επενδύσεων, γνωστού ως σχεδίου Γιούνκερ, έδωσε χθες το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Με την απόφαση το Ταμείο θα συνεχίσει τη δράση του έως το 2020 και θα αυξήσει τον επενδυτικό του στόχο στα 500 δισ. ευρώ. Κυρίως όμως –όπως ενδιαφέρει και την Ελλάδα- λαμβάνεται ειδική μέριμνα για την κατανομή του και στις μικρότερες χώρες, με την παροχή περισσότερης τεχνικής υποστήριξης και την ένταξη και μικρότερων ιδιωτικών έργων.

Η χθεσινή έγκριση από το Ευρωκοινοβούλιο ακολουθεί την κατ’ αρχήν συμφωνία που επετεύχθη στις 13 Σεπτεμβρίου ανάμεσα στα κράτη-μέλη. «Ακούσαμε προσεκτικά τα σχόλια που λάβαμε για τον τρόπο λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων και κάναμε ορισμένες βελτιώσεις», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γίρκι Κατάινεν, αρμόδιος για την απασχόληση, την ανάπτυξη, τις επενδύσεις και την ανταγωνιστικότητα. «Κάνουμε τις επενδυτικές αποφάσεις του ΕΤΣΕ ακόμη πιο διαφανείς και παρέχουμε μεγαλύτερη τεχνική υποστήριξη σε τοπικό επίπεδο. Παρατείνουμε επίσης τη διάρκεια του ΕΤΣΕ έως τα τέλη του 2020 και τον επενδυτικό στόχο του σε 500 δισ. ευρώ.

Το ΕΤΣΕ έχει ήδη συμβάλει στη δημιουργία 300.000 θέσεων εργασίας – ας διατηρήσουμε τη δυναμική αυτή». Οπως ανέφερε, το σχέδιο Γιούνκερ θα οδηγήσει στην αύξηση κατά 0,67% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ και στη δημιουργία 690.000 θέσεων εργασίας.

Ο νέος κανονισμός θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου και προβλέπει την παράταση του χρονοδιαγράμματος από τα μέσα του 2018 έως το τέλος του 2020 και της αύξησης του επενδυτικού στόχου από 315 δισ. ευρώ σε τουλάχιστον 500 δισ. ευρώ. Επίσης έχει ορισμένα νέα χαρακτηριστικά, όπως την επιδίωξη περαιτέρω διαφάνειας (η επιτροπή επενδύσεων θα δημοσιεύει στο Ιντερνετ τους λόγους για τους οποίους επέλεξε ένα έργο) και την εστίαση σε έργα υποδομών και καινοτομίας που συμβάλλουν στη δράση για το κλίμα, με νέους τομείς όπως τη βιώσιμη γεωργία, στη δασοκομία, στην αλιεία και στις υδατοκαλλιέργειες. Τέλος, το Ταμείο θα αυξήσει το ποσοστό της εγγύησης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις από 26% σε 40%, ενώ θα ενθαρρύνει την ΕΤΕπ να βοηθήσει τις εθνικές αναπτυξιακές τράπεζες να δημιουργήσουν επενδυτικές πλατφόρμες για την ομαδοποίηση πολλών μικρών έργων ανά θέμα ή ανά περιφέρεια, με σκοπό την προσέλκυση επενδυτών.

Μία από τους συντάκτες της γνωμοδότησης που υποστήριξε την έκθεση, η οποία ψηφίστηκε χθες από το Ευρωκοινοβούλιο, ήταν και η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή. «Στα πρώτα χρόνια του Ταμείου παρατηρήθηκε τεράστια ανισότητα στην κατανομή των πόρων», λέει στην «Κ». «Επειδή είναι ένα εργαλείο που αφορά τον ιδιωτικό τομέα, αντί να δημιουργήσει νέα ζήτηση κατέληξε εκεί όπου ήδη υπήρχε, λ.χ. στη Γερμανία και στη Βρετανία. Εμείς θέλαμε να υποστηριχθούν περισσότερο οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις με βιώσιμα επενδυτικά σχέδια, κάτι που πετύχαμε». Οπως αναφέρει η κ. Καϊλή, η χώρα μας επιδίωξε να εντάξει και την αμυντική βιομηχανία στους επωφελούμενους κλάδους, κάτι που τελικά «δεν πέρασε». Καθώς επίσης και να μην υπολογίζεται η οικονομική συμμετοχή του κράτους (στο πρόγραμμα) στο δημόσιο χρέος, πρόταση που επίσης απορρίφθηκε.

Υπενθυμίζεται ότι στην Ελλάδα μέχρι στιγμής έχουν ενταχθεί προς χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Στρατηγικό Ταμείο Επενδύσεων 9 projects, με μεγαλύτερη τη σύμβαση παραχώρησης περιφερειακών αεροδρομίων (280 εκατ. ευρώ). Οι τράπεζες Πειραιώς, Εθνική Alpha έχουν λάβει 350, 250 και 215 εκατ. ευρώ αντίστοιχα για την ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ενώ 150 εκατ. ευρώ έχουν εγκριθεί για το πρόγραμμα επέκτασης του ευρυζωνικού δικτύου της Cosmote στην περιφέρεια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή