ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στο έλεος καταληψιών ξανά το Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών

sto-eleos-katalipsion-xana-to-oikonomikoy-panepistimioy-athinon-2224058

Αγνωστοι εισέβαλαν στις αίθουσες διδασκαλίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και ζήτησαν από φοιτητές και καθηγητές να αποχωρήσουν. «Το Ιδρυμα τελεί υπό κατάληψη» τους δήλωσαν. Μάλιστα, είχαν αναρτήσει και σχετικό πανό με τα αιτήματά τους. Συνέβη στο ιστορικό Ιδρυμα της οδού Πατησίων την περασμένη Παρασκευή. Η κατάληψη και η εξέλιξή της συνδέονται με την απεργία πείνας του Νίκου Μαζιώτη και της Πόλας Ρούπα. Η απεργία ξεκίνησε στις 11 Νοεμβρίου με αιτήματα που αφορούσαν τον νέο σωφρονιστικό κώδικα. Η απεργία έληξε το βράδυ της περασμένης Δευτέρας, καθώς όπως ανέφερε ανακοίνωση που αναρτήθηκε σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου, οι απεργοί θεώρησαν ότι ικανοποιήθηκαν τα αιτήματά τους. Ειδικότερα, όπως ανέφερε η Σύγκλητος του ΟΠΑ, μικρή ομάδα αγνώστων εισέβαλε στο κεντρικό κτίριο του Ιδρύματος και εξεδίωξε από τις αίθουσες διδασκαλίας και τα εργαστήρια φοιτητές και προσωπικό και κατέλαβε το κτίριο. 

Σαφώς, η κατάληψη επηρέασε τη λειτουργία του. Ωστόσο, η Σύγκλητος τόνισε ότι «το μεγαλύτερο κόστος, όμως, από την κατάληψη αυτή είναι η κατάλυση του κράτους δικαίου, η ακύρωση της δημοκρατικής λειτουργίας του πανεπιστημίου, η εμπέδωση κλίματος φόβου και ανασφάλειας στην πανεπιστημιακή κοινότητα και η αποθάρρυνση φοιτητών και προσωπικού να αφιερωθούν στο πανεπιστημιακό τους έργο, στη μάθηση και στη δημιουργία». Η Σύγκλητος θεωρεί ότι «αποτελεί υποχρέωσή της να υπερασπιστεί την ακαδημαϊκή ελευθερία, την ομαλή ακαδημαϊκή και διοικητική λειτουργία του Ιδρύματος, το δικαίωμα των 12.000 μελών της κοινότητας του πανεπιστημίου να έχουν ελεύθερη και ασφαλή πρόσβαση στους χώρους του, καθώς επίσης και να προστατεύσει το κύρος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών». Για τον λόγο αυτό, η ακαδημαϊκή ηγεσία του Ιδρύματος ζητεί για μία ακόμη φορά από την πολιτεία να διασφαλίσει μόνιμες συνθήκες εύρυθμης λειτουργίας του.

«Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών αποτελεί επένδυση της ελληνικής κοινωνίας τα τελευταία εκατό χρόνια και είναι καθήκον όλων η προστασία και η λειτουργία του σε καθεστώς ελευθερίας, δημοκρατίας και σεβασμού των ακαδημαϊκών αξιών» αναφέρει η Σύγκλητος στην απόφασή της. Καθηγητές του ΑΕΙ που μίλησαν στην «Κ» συνέδεσαν τα επεισόδια με εξωπανεπιστημιακά άτομα που έχουν «καταλάβει» χώρο εντός του Ιδρύματος. Επίσης, δεν είναι η πρώτη φορά που μια κατάληψη όλου του πανεπιστημίου συνδέεται με τα μέλη του «Επαναστατικού Αγώνα», Πόλα Ρούπα και Νίκο Μαζιώτη. Εν τω μεταξύ, χθες μία ακόμη αναβολή πήρε η δίκη του νεαρού φοιτητή που κατηγορείται για τον ξυλοδαρμό του καθηγητή Διεθνών και Περιφερειακών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου, Αγγελου Συρίγου.