ΚΟΙΝΩΝΙΑ

H διαδρομή των κλεμμένων θησαυρών

09s9exhibitd
09s9thsr

Η θέα του χιονισμένου Σέντραλ Παρκ από το τριώροφο διαμέρισμα του μεγιστάνα Μάικλ Στάινχαρντ στην 5η Λεωφόρο της Νέας Υόρκης θα πρέπει να είναι μαγευτική. Ωστόσο, οι άνδρες των αμερικανικών διωκτικών αρχών δεν ήταν εκεί για τη θέα όταν την περασμένη Παρασκευή εισέβαλαν στο σπίτι και στο γραφείο του για να κατασχέσουν μία σειρά από αρχαία αντικείμενα, που σύμφωνα με τους ερευνητές φέρεται να είναι προϊόντα αρχαιοκαπηλίας από την Ελλάδα και την Ιταλία.

Τα εντάλματα ερευνών είχαν φτάσει στο γραφείο του εισαγγελέα της Νέας Υόρκης Σάιρους Βανς μόλις δύο μέρες πριν από την έφοδο και ήταν κρίσιμο να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος. Σύμφωνα με αυτά, οι Αρχές είχαν εντολή να ψάξουν το σπίτι και το γραφείο του κ. Στάινχαρντ για δέκα πολύ συγκεκριμένα αντικείμενα μεγάλης αρχαιολογικής και οικονομικής αξίας, η οποία εκτιμάται σε περισσότερα από 1,1 εκατ. δολ. με βάση τις τιμές αγοράς τους και τα ασφαλιστικά συμβόλαια. Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα των New York Times, o εισαγγελέας Σάιρους Βανς έχει ξεκινήσει έναν πόλεμο τον τελευταίο χρόνο εναντίον όσων διακινούν έργα τέχνης μέσω παράνομων και θολών οδών με στόχο τον επαναπατρισμό τους. Μάλιστα, έχει προχωρήσει σε κατασχέσεις έργων από μεγάλα μουσεία, οίκους δημοπρασιών και ιδιωτικές συλλογές τους τελευταίους μήνες, στέλνοντας αρκετά αρχαία αντικείμενα στο «σπίτι» τους.

h-diadromi-ton-klemmenon-thisayron0
Αριστερά: Η λευκή αττική λήκυθος για την οποία ήταν ενήμερο το υπ. Πολιτισμού. Κέντρο: Αγγείο του 6ου αι. π.Χ. Δεξιά: Αγγείο του 550 π.Χ. 

Τις έρευνες για το «τράφικινγκ» των αρχαιοτήτων ηγείται ο ελληνικής καταγωγής βοηθός εισαγγελέα και «κυνηγός» κλεμμένων αρχαιοτήτων Μάθιου Μπογδάνος. Σε επικοινωνία που είχε η «Κ» με τον κ. Μπογδάνο, ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι στόχος είναι να επαναπατριστούν οι αρχαιότητες που ανήκουν στην Ελλάδα, αλλά δεν θέλησε να μας δώσει περισσότερες πληροφορίες όσο οι έρευνες είναι σε εξέλιξη.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο εκατομμυριούχος Μάικλ Στάινχαρντ απασχολεί τις Αρχές. O κ. Στάινχαρντ είναι σύμφωνα με το Forbes ένας από τους πιο επιτυχημένους traders του κόσμου, γνωστός για τη μεγάλη ιδιωτική συλλογή του με αρχαία ελληνικά αντικείμενα και με δεσμούς στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης, όπου μια αίθουσα φέρει το όνομά του και της γυναίκας του Τζούντι. Πριν από μερικούς μήνες, η εισαγγελία της Νέας Υόρκης επέστρεψε στον Λίβανο ένα αρχαϊκό γλυπτό και ένα μαρμάρινο κεφάλι ταύρου ηλικίας 2.300 ετών, δύο αντικείμενα συνολικής αξίας περίπου 5 εκατ. δολ. που βρίσκονταν στη συλλογή του κ. Στάινχαρντ και είχαν φτάσει στα χέρια του μέσω ενός ζευγαριού συλλεκτών από το Κολοράντο. Το ζευγάρι, σύμφωνα με τις Αρχές, απέκτησε τα αντικείμενα και άλλα έργα τέχνης μέσα από μια διαδρομή που οδηγεί στον γνωστό και στην Ελλάδα πρώην έμπορο τέχνης και καταδικασθέντα για αρχαιοκαπηλία Ρόμπιν Σάιμς.

Το ζευγάρι των συλλεκτών φέρεται να πούλησε τα δέκα αντικείμενα στον Μάικλ Στάινχαρντ και ακόμη έξι στην γκαλερί Phoenix Ancient Art της Νέας Υόρκης, την οποία ερεύνησαν οι Αρχές, αναζητώντας τα αντικείμενα που φέρεται να αποκτήθηκαν με παράνομο τρόπο.

h-diadromi-ton-klemmenon-thisayron2
Αριστερά: Κορινθιακό αγγείο του 600 π.Χ. Κέντρο: Ροδιακό γλυπτό αξίας 150.000 δολ. Δεξιά: Δοχείο από τερακότα του 4ου αι. π.Χ.

Ανάμεσα στα αντικείμενα που εντόπισαν ήταν μία λευκή λήκυθος που απεικονίζει μια ταφική παράσταση με τις φιγούρες μιας γυναίκας και ενός νέου σε κόκκινο χρώμα και χρονολογείται, σύμφωνα με τους ερευνητές, στο 420 π.Χ. και αγοράστηκε το 2006 για 380.000 δολάρια. Πηγές του υπουργείου Πολιτισμού επισημαίνουν στην «Κ» τη βεβαιότητά τους για την πατρότητα του συγκεκριμένου αντικειμένου και αναμένουν περαιτέρω στοιχεία για τα υπόλοιπα αντικείμενα από τις εισαγγελικές αρχές της Νέας Υόρκης προκειμένου να διαπιστωθεί τι μπορεί να διεκδικήσει, καθώς ανάλογες κινήσεις θα κάνουν και οι κρατικές υπηρεσίες της Ιταλίας.

Τα περισσότερα από τα κατασχεθέντα αντικείμενα χρονολογούνται στον 6ο αιώνα π.Χ. και ανάμεσά τους ένα κορινθιακό αγγείο σε σχήμα πάπιας, ένα ιονικό μαρμάρινο κεφάλι κριαριού, ένα αττικό δοχείο λαδιού σε σχήμα αφρικανικού κεφαλιού και κορινθιακά αγγεία με τις μορφές διαφόρων ζώων. Στο κατάστημα των Αμερικανών αρχαιοπωλών εντοπίστηκαν, μεταξύ άλλων, ένα ροδιακό γλυπτό με τη μορφή πιθήκου, αγγεία με διάφορες μορφές και ένα κορινθιακό γλυπτό με τη μορφή ενός θαλάσσιου πλάσματος που έχει ανθρώπινο σώμα και κεφάλι και ουρά ψαριού στη θέση των ποδιών.