Eκτακτη συνεδρίαση της ΔΙΣ την Παρασκευή

Eκτακτη συνεδρίαση της ΔΙΣ την Παρασκευή

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια προσπάθεια να ενημερωθούν οι ιεράρχες για τις εξελίξεις σε σχέση με το Σκοπιανό αλλά και να ακουστούν τυχόν διαφορετικές απόψεις μητροπολιτών ως προς τη θέση της Εκκλησίας στις κινητοποιήσεις πολιτών, χθες ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος αποφάσισε να συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση της δωδεκαμελούς Διαρκούς Ιεράς Συνόδου (ΔΙΣ) την προσεχή Παρασκευή. Το βασικό διακύβευμα της συνεδρίασης αναμένεται να είναι η συμμετοχή των μητροπολιτών στα συλλαλητήρια, καθώς δεν αναμένεται η αλλαγή της «σκληρής» θέσης της Εκκλησίας ως προς τις διαπραγματεύσεις για το όνομα της γειτονικής χώρας. Ο κ. Ιερώνυμος έχει ταχθεί κατά της διοργάνωσης συλλαλητηρίων και κατ’ επέκταση της συμμετοχής μητροπολιτών σε αυτά.

Ειδικότερα, στις 10 Ιανουαρίου η ΔΙΣ ξεκαθάρισε, σε ομόφωνη απόφασή της, ότι δεν μπορεί να αποδεχθεί τον όρο «Μακεδονία» ή παραγώγου του στην ονομασία του γειτονικού κράτους. Η θέση αυτή και οι λόγοι που έχει η Εκκλησία για να την υποστηρίζει εξηγήθηκαν από τον κ. Ιερώνυμο τόσο στη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα την περασμένη Πέμπτη 18 Ιανουαρίου όσο και στη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο την περασμένη Παρασκευή. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο κ. Ιερώνυμος στη συνεδρίαση θα ενημερώσει τα μέλη της ΔΙΣ για τα όσα του ανέφερε για το θέμα των διαπραγματεύσεων ο κ. Τσίπρας αλλά και για τη συνάντησή του με τον κ. Παυλόπουλο.

Ως προς τα συλλαλητήρια, ο κ. Ιερώνυμος είχε πάρει θέση κατά της διοργάνωσής τους. «Αυτή την ώρα δεν χρειάζονται συλλαλητήρια και φωνές, αλλά εθνική συναίνεση, συνεννόηση και ομοψυχία». είπε ο κ. Ιερώνυμος μετά τη συνάντησή του με τον κ. Τσίπρα. Εύλογα, λοιπόν, η έκτακτη συνεδρίαση της ΔΙΣ συγκαλείται στον απόηχο του συλλαλητηρίου της Θεσσαλονίκης, όπου μετείχαν εννέα μητροπολίτες της Βορείου Ελλάδος και στον απόηχο των δηλώσεων του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Ανθιμου ότι το θέμα πρέπει να επανεξεταστεί. Βεβαίως, ο κ. Ιερώνυμος δήλωσε ότι οι εννέα μητροπολίτες μπροστά στους 82 –όλοι οι ιεράρχες της Εκκλησίας της Ελλάδος– είναι μικρός αριθμός, προκαλώντας αρνητικά σχόλια από μητροπολίτες.

Στη δωδεκαμελή ΔΙΣ μετέχουν τέσσερις μητροπολίτες από τη Βόρεια Ελλάδα, όχι όμως και ο κ. Ανθιμος. Ο κ. Ιερώνυμος δεν αναμένεται να αλλάξει θέση ως προς τα συλλαλητήρια, ωστόσο στη συνεδρίαση θα διατυπωθούν οι απόψεις των μητροπολιτών και ενόψει του συλλαλητηρίου της 4ης Φεβρουαρίου στην Αθήνα. Ετσι, παρά τη γενική θέση της ΔΙΣ, δεν αποκλείεται μητροπολίτες να προσφέρουν στήριξη στο συλλαλητήριο, όπως άλλωστε συνέβη με εκείνο στη Θεσσαλονίκη την περασμένη Κυριακή. Τέλος, δεν αποκλείεται (παρότι δεν είναι στην ατζέντα) τα θέματα αυτά να θιγούν και στην έκτακτη συνεδρίαση της Ιεραρχίας της Ελλάδας, στην οποία μετέχουν και οι 82 μητροπολίτες, στις 7 και 8 Φεβρουαρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή