ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το ΙΤΕ στην πρώτη θέση μεταξύ των ερευνητικών κέντρων της Ελλάδας

to-ite-stin-proti-thesi-metaxy-ton-ereynitikon-kentron-tis-elladas-2231079

Στην υψηλότερη θέση της κατάταξης Webometrics για τα ερευνητικά κέντρα της χώρας μας βρέθηκε το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ). Ιδιαίτερα καλή είναι η επίδοση του διεθνώς, καθώς κατατάχθηκε 55ο στην Ευρώπη και 142ο στη διεθνή κατάταξη σε σύνολο 7.953 ερευνητικών κέντρων παγκοσμίως.

Ειδικότερα, η παγκόσμια κατάταξη Ranking Web of Research Centers, η οποία κλείνει ήδη μια δεκαετία παρουσίας, θεωρείται από τις πλέον αξιόπιστες διεθνώς. Ανανεώνεται κάθε έξι μήνες και στόχο έχει να προάγει τη διάχυση του ερευνητικού έργου με όρους ελεύθερης πρόσβασης στο διαδίκτυο και αλλού, αναδεικνύοντας, με αντικειμενικούς μετρήσιμους δείκτες, τα επιτεύγματα των ερευνητικών κέντρων ανά την υφήλιο.

Σημαντικό στοιχείο στην αξιολόγηση αποτελεί το γεγονός ότι η κατάταξη των ερευνητικών φορέων βασίζεται κυρίως στις σημαντικές τους ερευνητικές επιδόσεις αλλά και σε δεδομένα που αφορούν τη συνεισφορά τους στην εκπαίδευση, την παρουσία τους στην παγκόσμια Ερευνητική Κοινότητα και τη διάχυση του επιστημονικού τους έργου. «Αυτή η επιβράβευση της αριστείας, που έρχεται από ανεξάρτητες διεθνείς πηγές, μας δίνει το κίνητρο να συνεχίζουμε τη δυναμική μας πορεία ξεπερνώντας τις δυσκολίες, πιστοί στις αρχές που έχουν καταστήσει το ΙΤΕ πρωτοπόρο Ερευνητικό Κέντρο – κοιτίδα καινοτομίας, μάθησης και γνώσης», δήλωσε ο πρόεδρος του ΙΤΕ, καθηγητής Νεκτάριος Ταβερναράκης.

Μετά το ΙΤΕ, στη δεύτερη θέση της ελληνικής λίστας βρέθηκε ο «Δημόκριτος» και στην τρίτη το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ). Η κατάταξη στην Ελλάδα παρουσιάζεται στο λινκ http://research.webometrics.info/en/Europe/Greece

Στη Ευρώπη στην πρώτη θέση βρέθηκε το γερμανικό Max Planck Gsellschaft, στη δεύτερη το Centre National de la Recherche Scientifique (CNRS) από τη Γαλλία, και στην τρίτη το Consejo Superior de Investigaciones Cientificas (CSIC) από την Ισπανία. Η κατάταξη στην Ελλάδα παρουσιάζεται στο λινκ http://research.webometrics.info/en/Europe

Παγκοσμίως, στην πρώτη θέση βρέθηκε το National Institutes of Health των ΗΠΑ, στη δεύτερη θέση το National Aeronautics and Space Administration επ-ίσης από τις ΗΠΑ και στην τρίτη θέση το  Max Planck Gsellschaft.