To σύστημα τιμολόγησης και η Νοvartis

To σύστημα τιμολόγησης και η Νοvartis

4' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντονη αδιαφάνεια, αποφάσεις που χρειάζονται σε πολλές φάσεις τους υπογραφές πολιτικά υπεύθυνων και ένα πλήθος εγκρίσεων (σσ που αυξήθηκε επί των ημερών της σημερινής κυβέρνησης )καθιστά το ελληνικό σύστημα τιμολόγησης των φαρμάκων ευάλωτο σε παρεμβάσεις φαρμακευτικών εταιρειών.

Ως το 2010 το ελληνικό σύστημα τιμολόγησης φαρμάκου κατευθυνόταν από το υπουργείου Εμπορίου. Στον 5ο όροφο του κτηρίου της πλατείας Κάνιγγος υπήρχαν οι υπάλληλοι που συμφωνούσαν με τις εταιρείες ποιός είναι ο μέσος όρος των χωρών μελών της ΕΕ. Η διάταξη αυτή ενός νόμου του 2005 ήταν θεωρητική καθώς  στοιχεία για τις τιμές μπορούσαν να αντληθούν μόνο από 22 χώρες (συν την Ελλάδα)μπορούσαν να αντληθούν στοιχεία από καταλόγους εταιρειών, βεβαιώσεις τους  και πληροφορίες από ανοιχτές τράπεζες πληροφοριών Οι υπάλληλοι έπρεπε να ελέγχουν τα στοιχεία των εταιρειών αλλά αυτό δεν συνέβαινε πάντα .Οι εγκρίσεις δίνονταν από τον δεύτερο όροφο του υπουργείου οπού είχε το γραφείο του ο γενικός γραμματέας .

Οταν ανέβηκε στην εξουσία η κυβέρνηση Παπανδρέου το 2009 η τότε υπουργός ανάπτυξης Λουκα Κατσέλη αποφάσισε να αναθέσει σε ιδιωτική εταιρεία τη συλλογή των στοιχείων -σε μία δουλειά που στοίχισε 900.000 ευρώ αλλά δεν πληρώθηκε ποτέ-ωστε να δημιουργηθεί ένα “παρατηρητήριο τιμών”.”Η απόφαση αυτή ήταν ομολογία μας “ότι το παλιό σύστημα ήταν χειραγωγήσιμο από τις εταιρείες είπε στην “Κ” ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Εμπορίου εκείνη την εποχή που δεν σχετίζεται με την υπόθεση .

Η κ Κατσέλη αποφάσισε να κάνει μια 27% μείωση των τιμών με αγορανομική διάταξη που εξέδωσε στοιχείο που οδήγησε τις φαρμακευτικές εταιρείες να “εκπονήσουν σχέδια αντίδρασης ώστε να μην υπάρξει τέτοια ραγδαία πτώση των τιμών “.

Σύμφωνα με τη δικογραφία που διαβιβάσθηκε στη Βουλή το σχέδιο της Novartis ήταν το σχέδιο Harvard (Harvard Project ). Η εκτίμηση αυτή προέρχεται από την ερευνά των αμερικανικών αρχών (FBI) .«Η εταιρία ήθελε ξεκάθαρα να δεσμεύσει (engage) φορείς και παράγοντες της ελληνικής πολιτείας όπως υπουργοί υγείας, οικονομικών και κρατικοί αξιωματούχοι όπως οι διοικητές των νοσοκομείων» ανέφερε. O ισχυρος ανδρας της εταιρείας Κώστας Φρουζής στη συνέντευξη του στην “Καθημερινή” δίνει μια διαφορετική εκδοχή του ίδιου σχεδίου : “σκοπός του ήταν η συνεργασία όλων των φορέων της υγείας, δημόσιων και ιδιωτικών, με σκοπό την παροχή, εν μέσω οικονομικής κρίσης, των καλύτερων δυνατών υπηρεσιών υγείας και περίθαλψης στον πληθυσμό, με τους καλύτερους δυνατούς οικονομικούς όρους για όλους τους εμπλεκόμενους. Το συγκεκριμένο πρότζεκτ εκπονήθηκε με πρωτοβουλία της μητρικής Novartis, σε συνεργασία με καθηγητές, ειδικούς σε θέματα υγείας, του αμερικανικού πανεπιστημίου Harvard και επ’ ουδενί αποτέλεσε προσπάθεια επηρεασμού αξιωματούχων που αποφάσιζαν για το φάρμακο….”

Εκείνη την περίοδο αμέσως μετά την εισαγωγή του συστήματος της νέας ανατιμολόγησης ανά εξάμηνο όλες οι εταιρείες πίεζαν για να εγκριθεί η εισαγωγή νέων φαρμάκων στο σύστημα αποζημίωσης  Η εισαγωγή στο σύστημα αποζημίωσης γίνεται από τον ΕΟΦ που εισηγείται στην επιτροπή τιμών .Τα δελτία τιμών υπογράφονται από τον υπουργό Υγείας στον οποίο έχει μεταφερθεί η αρμοδιότητα. Στη συνέχεια και μέχρι την δημιουργία του ΕΟΠΥΥ το υπουργείο κοινωνικής ασφάλισης μοιράζει τη λίστα στα ασφαλιστικά ταμεία .Οταν το σύστημα αλλάζει οι ανταγωνιστές της Novartis λένε ότι βρίσκουν δυσανάλογα ψηλά εμπόδια σε σχέση με την ελβετική εταιρεία που κατέχει ένα σχετικά μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς (από 15-20%)μπαίνει πάντα γρήγορα και σχετικά απλούστερα στο σύστημα αποζημίωσης φαρμάκων και αποζημιώνεται γρηγορότερα .

Στα μέσα του 2011 η Novartis υπογράφει μια συμφωνία με την εταιρεία Prestige και τις καταβάλλει 200.000 ευρώ που προορίζονταν σύμφωνα με έναν προστατευόμενο μαρτύρα για να εισαχθεί με έκτακτο χειρόγραφο δελτίο τιμών το φάρμακο Gilenia το πρώτο στο είδος του  (λαμβάνεται για την σκλήρυνση κατά πλάκας ) που λαμβάνεται από το στόμα και δεν είναι ενέσιμο .Το φάρμακο κάνει 1920 ευρώ και μπαίνει στη λίστα αποζημίωσης μόλις 1 χρόνο μετά την έγκριση του από το FDA. Το αντίστοιχο Teqfidera κάνει τρεισήμισι χρόνια να τιμολογηθεί για αποζημίωση. Πάντως ο κ Φρουζής , αντιπρόεδρος τότε της Novartis παραπέμπει σε μια συζήτηση του ΣΦΕΕ με τον τότε υπουργό Ανδρέα Λοβέρδο που είχε συμφωνήσει στην έγκριση 30 νέων φαρμάκων. Ο Λοβέρδος τελικά δεν μπορούσε για οικονομικούς λόγους σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις του Φρουζή να συμφωνήσει τελικά σε ένα τόσο μεγάλο αριθμό. Τότε ο ΣΦΕΕ αποφασίζει να  προτείνει την εισαγωγή  5-6 φαρμάκων που “σώζουν ζωές “.Ο σημερινός πρόεδρος του ΣΦΕΕ Πασχάλης Αποστολίδης συμφώνησε τότε στην επιτροπή τιμών με την εισαγωγή του Gilenya στο σύστημα αποζημίωσης θεωρώντας “μεγάλη θεραπευτική ανάγκη “ την εισαγωγή του . ”Αρκεί ¨προσθέτει στη συνεδρίαση της επιτροπής τιμών “(καταργήθηκε από την σημερινή κυβέρνηση ¨”να μην ισχύσει μόνο για το Gilenya “.Και ο Λοβέρδος έχει διαψεύσει ως συκοφαντική την κατάθεση ότι πήρε χρήματα για την εισαγωγή του Gilenya στο σύστημα αποζημίωσης.

Να σημειωθεί ότι για τις συνθήκες εισαγωγής του Gilenya κατέθεσε ως μάρτυρας επώνυμα και στέλεχος της Genesis Pharma στην δικογραφία της  Novartis. H Genesis παράγει το ανταγωνιστικό προς το Gilenya, Teqfudera . Το τελευταίο έχει την μισή τιμή του Gilenya .Ταυτόχρονα είχε κυκλοφορήσει ακόμα ένα σκεύασμα που ήταν φθηνότερο από το Gilenya αλλά επίσης δεν μπήκε γρήγορα στην αγορά.”Ολη την ενδιάμεση περίοδο “(δηλαδή μέχρι να επιτραπεί να μπουν τα αλλά δύο φθηνότερα σκευάσματα στο σύστημα αποζημίωσες )αναφέρει στην κατάθεσή του το στέλεχος της Genesis Pharma Κυριάκος Μπερμπεριάν. Το  Gilenya είχε μονοπωλειακή θέση στην αγορά προκαλώντας αντίστοιχη περιουσιακή ζημιά στο ελληνικό δημόσιο αφού καθυστέρησαν τα αλλα δύο φθηνότερα σκευάσματα…"

Η περίπτωση του Gilenya δεν είναι η μόνη περίπτωση που ανταγωνιστές της Novartis φτάνουν στο σημείο να καταγγείλουν ότι υπηρεσίες ,ΕΟΦ ,ταμεία και υπουργείο κινούνται πάντα πιο γρήγορα σε σχέση με την πρόσβαση της ελβετικής εταιρείας στην αγορά φαρμάκου και την αποζημίωση.

Ετσι η Novartis ζητάει να τιμολογηθεί το σκεύασμα Ultibro που έχει κυκλοφορήσει μόνο σε δύο χώρες και αρά δεν μπορεί να πάρει τιμές σε τρείς χώρες .Η Boehringer που έχει ένα ίδιο σκεύασμα αντιδρά θεωρώντας ότι δεν εκπληρώνονται οι όροι για τιμές από τουλάχιστον τρείς χώρες και μπλοκάρει την εισαγωγή του φαρμάκου απειλώντας ταυτόχρονα ότι θα αποχωρήσει από τον σύνδεσμο φαρμακευτικών επιχειρήσεων Ελλάδος. Λίγο αργότερα το 2013 -2014 ο νέος υπουργός Υγείας κ Αδωνης Γεωργιάδης αλλάζει ριζικά το σύστημα τιμολόγησης αποσυνδέοντας σταδιακά την τιμή των νέων φαρμάκων από εκείνη των γενοσήμων. Eτσι καταργείται και το τελευταίο στοιχείο του παλιού συστήματος τιμολόγησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή