Κύμα επιθέσεων για μεταγωγή αναρχικού

Κύμα επιθέσεων για μεταγωγή αναρχικού

3' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπαράζ επιθέσεων και επεισοδίων πυροδότησε η μεταγωγή από τον Κορυδαλλό στις φυλακές Λάρισας του Κωνσταντίνου Γιαγτζόγλου, που κατηγορείται για τα τρομο-δέματα στον Λουκά Παπαδήμο και στους Ευρωπαίους αξιωματούχους. Αποκορύφωμα το χτύπημα με χειροβομβίδα κατά του Α.Τ. Καισαριανής, τα ξημερώματα της Δευτέρας, που έγινε αντιληπτό στην πραγματική του διάσταση, μετά τη δημοσιοποίηση κειμένου στην ιστοσελίδα Athens Indymedia. Μέχρι εκείνη τη στιγμή, οι αστυνομικοί δεν είχαν καταφέρει να αποσαφηνίσουν τι είχε συμβεί, διερευνώντας ακόμα και το ενδεχόμενο στόχος της επίθεσης να ήταν ιδιοκτήτης κοντινού οπωροπωλείου.

Ο Γιαγτζόγλου συνελήφθη την 28η Οκτωβρίου 2017, έξω από σπίτι – κρησφύγετο με εκρηκτικά στο κέντρο της Αθήνας. Επειτα από μυστικές έρευνες μηνών, η Αντιτρομοκρατική τον ταυτοποίησε ως τον δράστη της αιματηρής επίθεσης στον πρώην πρωθυπουργό. Κρίθηκε προφυλακιστέος και μετά σύντομη παραμονή του στο ψυχιατρείο των φυλακών Κορυδαλλού μεταφέρθηκε στις φυλακές Λάρισας. Παρέμενε μέχρι πρότινος εκεί, καθώς το υπουργείο Δικαιοσύνης είχε απορρίψει αίτημά του για μεταγωγή στην Αθήνα. Στις αρχές της περασμένης εβδομάδας, ωστόσο, με αφορμή δίκη του για συμμετοχή σε επεισόδια στα συλλαλητήρια του 2011 μεταφέρθηκε στον Κορυδαλλό προκειμένου να παραστεί στη δίκη. Η εκδίκαση της υπόθεσης ανεβλήθη, ωστόσο, ο 29χρονος ανακοίνωσε ότι προχωράει σε απεργία πείνας, ζητώντας να μείνει στις φυλακές Κορυδαλλού όπου κρατούνται τα μέλη της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς», με τα οποία διατηρεί στενές σχέσεις.

Ξημερώματα Σαββάτου, άνδρες από την υπηρεσία ασφαλείας μπήκαν στο κελί του και προχώρησαν στη βίαιη μεταφορά του πίσω στις φυλακές Λάρισας. Στην Α΄ πτέρυγα του Κορυδαλλού, όπου κρατούνται τα μέλη της «ΣΠΦ» όπως και στη Δ΄ πτέρυγα, όπου εκτίουν ποινές φυλάκισης αναρχικοί προκλήθηκε ένταση, ενώ κρατούμενοι άρπαξαν τα κλειδιά και τον ασύρματο από σωφρονιστικό υπάλληλο, ζητώντας την επιστροφή τού Γιαγτζόγλου. Η ένταση εκτονώθηκε όταν εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης μετέβη στη φυλακή και κατά πληροφορίες δεσμεύθηκε να ικανοποιήσει το αίτημα των εξεγερμένων. Την ίδια στιγμή, περίπου 100 αναρχικοί πραγματοποίησαν για τον ίδιο λόγο συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Δικαιοσύνης και συγκρούστηκαν με τα ΜΑΤ, ενώ το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο νεαρός ανακοίνωσε ότι ξεκινάει απεργία δίψας: «Το γεγονός ότι είμαι αιχμάλωτος πολέμου της Ελληνικής Δημοκρατίας δεν σημαίνει ότι άφησα την αξιοπρέπειά μου στην είσοδο της φυλακής» έγραφε σε κείμενο που ανήρτησε στο Διαδίκτυο. Το απόγευμα της Κυριακής «Αλληλέγγυοι» έκαναν πορεία έξω από το σπίτι του Λουκά Παπαδήμου στο Ψυχικό και πέταξαν φέιγ βολάν με συνθήματα υπέρ του 29χρονου, ενώ τη νύχτα κουκουλοφόροι στα Εξάρχεια επιτέθηκαν στα ΜΑΤ σε ένδειξη συμπαράστασης στον Γιαγτζόγλου.

«Χτύπημα» στην Καισαριανή

Η επίθεση στο Α.Τ. Καισαριανής έγινε στις 5 π.μ. της Δευτέρας. Αγνωστος πέταξε χειροβομβίδα στη συμβολή των οδών Συβρισσαρίου και Φιλολάου, σε απόσταση 20-30 μέτρων από τη σκοπιά του τμήματος και τράπηκε σε φυγή. Στο σημείο βρισκόταν οδηγός ταξί, που ήταν σκυμμένος στη μηχανή του αυτοκινήτου του και δεν κατάλαβε τις κινήσεις του δράστη. Η χειροβομβίδα εξερράγη τραυματίζοντάς τον ελαφρά στα πόδια, ο ίδιος όμως θεώρησε ότι ο θόρυβος και ο τραυματισμός του από τα θραύσματα οφειλόταν σε έκρηξη λάμπας φωτισμού. Εσπευσε αιμόφυρτος στο νοσοκομείο όπου οι γιατροί διαπίστωσαν ότι είχε σκάγια από χειροβομβίδα.

Για το περιστατικό ειδοποιήθηκε άμεσα το «100», δίχως όμως να υπάρχει σαφής εικόνα για το τι ακριβώς είχε συμβεί. Αρχικά στο σημείο πήγε κλιμάκιο της κρατικής ασφάλειας και στη συνέχεια άνδρες του τμήματος Δίωξης Εκβιαστών, καθώς η χειροβομβίδα εξερράγη κοντά σε οπωροπωλείο και διατυπώθηκε εσφαλμένα η εκτίμηση ότι στόχος της επίθεσης ήταν ο ιδιοκτήτης του μανάβικου. Το τοπίο ξεκαθάρισε όταν στο Athens Indymedia δημοσιεύθηκε σχετικό κείμενο: «Τα ξημερώματα της Δευτέρας επιτεθήκαμε με μία χειροβομβίδα στο Α.Τ. Καισαριανής για τον απεργό πείνας – δίψας Κωνσταντίνο Γιαγτζόγλου. Θα ακολουθήσει προκήρυξη για την επίθεση».

Από την έκρηξη προκλήθηκαν φθορές στην τζαμαρία του οπωροπωλείου και σε σταθμευμένα Ι.Χ., ενώ θραύσματα χτύπησαν και τη σκοπιά. Κατά πληροφορίες το κουβούκλιο έξω από το τμήμα δεν είναι αλεξίσφαιρο, ενώ τη στιγμή της επίθεσης στο εσωτερικό του δεν υπήρχε αστυνομικός σκοπός.

Πιθανοί δράστες

Η έρευνα για την επίθεση με χειροβομβίδα στο Α.Τ. Καισαριανής ανετέθη στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία. Αστυνομικοί της υπηρεσίας ερεύνησαν το σημείο της έκρηξης, ενώ περίμεναν τη δημοσιοποίηση του κειμένου της προκήρυξης, προκειμένου να εξαγάγουν συμπεράσματα για την ταυτότητα των δραστών. Ενα από τα πιθανά σενάρια είναι πίσω από την επίθεση να βρίσκεται η ομάδα «Επαναστατική Αυτοάμυνα», που είχε πραγματοποιήσει παρόμοιο «χτύπημα» στην πρεσβεία της Γαλλίας, ή πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση.

Η επίθεση στην πρεσβεία της Γαλλίας είχε γίνει το φθινόπωρο του 2016, παραμονές της επίσκεψης του τότε Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα, και είχε ως αποτέλεσμα τον ελαφρύ τραυματισμό στα πόδια ενός αστυνομικού φρουρού.

Στο μεταξύ, στο πλαίσιο των «δράσεων» αλληλεγγύης στον Κωνσταντίνο Γιαγτζόγλου, αναρχικοί πραγματοποίησαν χθες κατάληψη στο κτίριο της πρυτανείας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών ζητώντας τη μεταγωγή του 29χρονου στον Κορυδαλλό. Παράλληλα με κείμενό της η «Σύμπραξη Αμετανόητων Αναρχικών FAI/IRF» υποστηρίζει ότι προέβη σε σειρά εμπρηστικών επιθέσεων, σε ένδειξη συμπαράστασης στον Γιαγτζόγλου, μεταξύ των οποίων ο εμπρησμός με γκαζάκια στην επιχείρηση της Μαρέβας Μητσοτάκη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή