Ανακοινώθηκαν τα «γεννητούρια» ενός νέου μουσείου στο Ηράκλειο της Κρήτης

Ανακοινώθηκαν τα «γεννητούρια» ενός νέου μουσείου στο Ηράκλειο της Κρήτης

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπάρχει ένα μοναδικό μέρος στον κόσμο να χαρεί κανείς την ερχομό της άνοιξης και αυτό είναι η Κρήτη. Παρά την περίεργη σκόνη από την Αφρική και τον καιρό που θύμιζε Μεγαλοβδομάδα, τα δένδρα και τα αγριολούλουδα μαρτυρούσαν, το περασμένο Σαββατοκύριακο, πως ο χειμώνας βρίσκεται στην εκπνοή του και τα μπουμπούκια ετοιμάζονται να σκάσουν μύτη. Τα «Αθηναϊκά» κατέβηκαν στη μεγαλόνησο για δύο ξεχωριστά εγκαίνια. Την Παρασκευή, στο Ρέθυμνο, η δραστήρια Μαρία Μαραγκού, παλιά καλή συνάδελφος της «Ελευθεροτυπίας» και «ψυχή» του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, παρουσίασε ένα ωραίο αφιέρωμα στην καλλιτεχνική συμπόρευση ενός ζευγαριού στη ζωή και στην τέχνη: της ζωγράφου Σοφίας Πορταλάκη και του γλύπτη Μάρκου Αρμάου. Το Σάββατο, ο Ζαχαρίας Πορταλάκης, ο γνωστός συλλέκτης και αδελφός της ζωγράφου, παρουσίασε στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης στο Ηράκλειο μια άγνωστη ενότητα έργων του Διαμαντή Διαμαντόπουλου, στο πλαίσιο της συνεργασίας του με τον πολύ αξιόλογο αυτόν φορέα.

Ηταν μια επιβεβαίωση πως σημαντικά πράγματα δεν συμβαίνουν μόνον στην Αθήνα αλλά και στην περιφέρεια, αρκεί να υπάρχουν άνθρωποι που είναι διατεθειμένοι να εργαστούν σκληρά και να πιστέψουν στη δύναμη του δικού τους τόπου. Η Μαραγκού εδώ και πολλά χρόνια έχει καταφέρει να βάλει το Ρέθυμνο στον εικαστικό χάρτη, όχι με μια αφ’ υψηλού διάθεση να εκπολιτίσει, αλλά με τον μόχθο να προβάλει ό,τι καλύτερο έχει το νησί και όχι μόνο. Στην υπέροχη δουλειά της Πορταλάκη, που αγαπά την αφαίρεση, βλέπει κανείς τα μοτίβα από τα υφαντά της Κρήτης, την παρατήρηση της φύσης και των μινωικών ανακτόρων. Ο Αρμάος, με τις λιτές φόρμες του, έχει και αυτός τις αναφορές του σε σπουδαίους γλύπτες αλλά και στο περιβάλλον μέσα στο οποίο δρα.

Εξίσου όμορφη είναι και η έκθεση στο Ηράκλειο με τον άγνωστο Διαμαντή Διαμαντόπουλο και την ενότητα «Τερατολογίες». Ο επικεφαλής του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης Αλέξης Καλοκαιρινός, με το πεφωτισμένο του μυαλό, αντιλαμβάνεται τη νοητή αφηγηματική γραμμή που συνδέει το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της Κρήτης. Η συνεργασία με τον Πορταλάκη θα φέρει πολλές και ενδιαφέρουσες εκθέσεις στο Ηράκλειο τα επόμενα δέκα χρόνια. Μετά τον Γιάννη Σπυρόπουλου και τον Διαμαντόπουλο, θα έρθει η σειρά του Μόραλη, του Στάμου, του Ακριθάκη κ.ά. Η σύμπραξη του συλλέκτη, του μουσείου και της Περιφέρειας Κρήτης φαίνεται ότι οδηγεί και σε «γεννητούρια».

Aνακοίνωσαν πως είναι στα σκαριά η ίδρυση ενός μουσείου για την εικαστική δημιουργία, σε παλαιές βιομηχανικές αποθήκες της πόλης, κοντά στα τείχη. Εκεί θα στεγαστούν και τα γλυπτά της συλλογής Πορταλάκη με πρόθεση να υπάρχει και μια υπαίθρια γλυπτοθήκη. Ο χρονικός ορίζοντας για την αποπεράτωση είναι τα επόμενα τρία χρόνια, καθώς το κέλυφος είναι ήδη ιστάμενο και ο περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης δεσμεύτηκε πως θα είναι αρωγός στην προσπάθεια, όπως άλλωστε και ο δήμαρχος της πόλης Βασίλης Λαμπρινός. Οπότε, μαζί με την άνοιξη ήρθαν και οι καλές ειδήσεις…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή