ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ασφυκτιούν οι κάτοικοι των Εξαρχείων

asfyktioyn-oi-katoikoi-ton-exarcheion-2245285

Οι Εξαρχειώτες έχουν αποδείξει ότι μπορούν να αντέξουν πολλά. Τις περιοδικές φασαρίες κάτω από το σπίτι τους, την οσμή των δακρυγόνων και τα μπαμ μπουμ μέσα στη νύχτα, την απουσία αστυνόμευσης και στοιχειώδους φροντίδας από τις υπηρεσίες του δήμου, τα ντεσιμπέλ από τα πάρτι μέχρι πρωίας, τις μουντζούρες στους τοίχους των πολυκατοικιών τους, τα σπασμένα μπουκάλια μπίρας στα σκαλιά τους και τόσα άλλα.

Ακόμα και αυτοί, πάντως, οι πλέον ανεκτικοί και γενναιότεροι μεταξύ των Αθηναίων, έχουν τα όριά τους. Τους τελευταίους τρεις μήνες έχουν πυκνώσει οι φωνές αγανάκτησης από Εξαρχειώτες για το νέο φαινόμενο (νέα «μόδα» τη χαρακτηρίζουν) της μετατροπής της γειτονιάς τους σε ένα απέραντο ουρητήριο.

«Προσοχή, δεν μιλάμε για πρόσφυγες, τοξικομανείς ή αστέγους. Μιλάμε για ανθρώπους σαν εσένα κι εμένα, που πηγαίνουν στα μπαρ και μετά ουρούν και αφοδεύουν στα πεζοδρόμια» λέει η Σ.Κ., κάτοικος τα τελευταία δέκα χρόνια της Ερεσσού. «Μόλις προχθές βράδυ, έπιασα μια κοπέλα 20 χρόνων έξω από την πολυκατοικία να έχει κατεβάσει το παντελόνι της και να κάνει κ… στο πεζοδρόμιο. Την άλλη φορά, έβγαινα από το σπίτι και έπεσα πάνω σε δύο αγόρια, ξεκάθαρα Ελληνες με τα τρέντι παντελόνια τους, που ουρούσαν στην είσοδο της πολυκατοικίας. Φυσικά με το που τους είπα “τι κάνετε;”, άρχισαν να βρίζουν γιατί ήταν μεθυσμένοι».

Το θέμα συζητιέται έντονα ανάμεσα στους κατοίκους της περιοχής που δεν αντέχουν πλέον τη δυσωδία. «Είναι σύμπτωμα της παραίτησης της περιοχής. Σου λέει ο άλλος, αφού είναι σκ… τα πράγματα, θα κάνουμε κι εμείς σκ… Δεν υπάρχει ντροπή, ο φόβος ότι θα τους δει κάποιος. Είναι μια γενικότερη παρακμή».

«Αίσθηση ανομίας»

Το πρόβλημα εντοπίζεται στα στενά γύρω από τα σημεία όπου λειτουργούν πολλά μπαρ, ενώ σε εστία μόλυνσης έχει μετατραπεί ένα υπαίθριο πάρκινγκ γωνία Μεταξά και Ζωοδόχου Πηγής. «Το πάρκινγκ λειτουργεί μόνο τις πρωινές ώρες, αλλά ο ιδιοκτήτης το αφήνει ανοιχτό τη νύχτα, οπότε πηγαίνουν και παρκάρουν», λέει στην «Κ» η Τ.Τ., που ζει πολύ κοντά στο σημείο τους τελευταίους 8 μήνες. «Χρησιμοποιείται ως δημόσιο ουρητήριο. Προχωράς και είναι άνθρωποι δίπλα σου που ουρούν. Εχω δει ανθρώπους να παρκάρουν βράδυ το αυτοκίνητό τους, να βγαίνουν, να κάνουν την ανάγκη τους και μετά να πηγαίνουν τη βόλτα τους. Ή βλέπεις άλλους να βγαίνουν από το μπαρ, να πηγαίνουν εκεί να ξαλαφρώσουν αντί να πάνε στην τουαλέτα του μπαρ και μετά να επιστρέφουν. Η κατάσταση γίνεται όλο και χειρότερη». Στη συγκεκριμένη γωνία, η κίνηση είναι έντονη καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας.

«Υπάρχει γενικά μια αίσθηση ανομίας, ελευθεριότητας με την κακή έννοια εκεί. Εχει πάντα κόσμο, φασαρία, κάθονται άτομα και φωνάζουν ή τραγουδάνε μέχρι τις 4 τα ξημερώματα. Αυτό γίνεται και στη Δερβενίων σε καθημερινή βάση. Υπάρχει δηλαδή μια αίσθηση ότι δεν ισχύουν οι βασικοί κανόνες σε αυτά τα σημεία. Επίσης, στη γωνία Μάνης και Μεσολογγίου βλέπουμε μόνιμα εμπόρους μπροστά στις εισόδους των πολυκατοικιών. Πρόσφατα εκεί κάποιος άφησε ένα smart να κυλήσει, με αποτέλεσμα να καρφωθεί στην είσοδο ενός σπιτιού».

Η υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων επιβεβαιώνει το φαινόμενο της δημόσιας ούρησης και αφόδευσης, τουλάχιστον για την οδό Μεταξά. «Οι υπάλληλοί μας δεν επιβεβαιώνουν ότι συμβαίνει γενικευμένα, ωστόσο αναφέρουν ότι στην οδό Μεταξά πράγματι το έχουν παρατηρήσει» αναφέρει στην «Κ» ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Γιώργος Μπρούλιας.

Οπως σημειώνει, ο δήμος πλένει τους κύριους δρόμους των Εξαρχείων καθημερινά (Τοσίτσα, Βαλτετσίου κ.λπ.). Πολύ χαρακτηριστικό, πάντως, είναι ότι δεν έχει υπάρξει επίσημη καταγγελία για το θέμα στην υπηρεσία καθαριότητας. «Εχουμε πάψει να γκρινιάζουμε, έχουμε παραιτηθεί πλήρως» λέει η Σ.Κ., που ψάχνει ήδη σπίτι σε άλλη περιοχή. «Δεν είναι ωραία να μένεις κάπου που η μία μετά την άλλη οι πολυκατοικίες σηκώνουν σιδηροκατασκευές στις εισόδους τους».