Διάλογος για την υπέρβαση της φαρμακευτικής δαπάνης

Διάλογος για την υπέρβαση της φαρμακευτικής δαπάνης

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα στοιχεία που δημοσιεύσε η «Καθημερινή» σχετικά με την πραγματική υπέρβαση αλλά και τη ζημιά απο την υπέρβαση στη φαρμακευτική δαπάνη 2000-2010 στις 16 Απριλίου 2018 (Αποκλειστικό – Ερευνα: Ολη η αλήθεια για τη φαρμακευτική δαπάνη) με αφορμή την τοποθέτηση του πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή ότι η ζημιά απο την υπέρβαση της φαρμακευτικής δαπάνης ανήλθε σε 23 δισ ευρώ προκάλεσε την αντίδραση του καθηγητή και τέως υπουργού κ Ηλία Μόσιαλου.

Με αναρτησή του στο Facebook στις 18 Απριλίου 2018 απάντησε στην εκτίμηση ότι η ζημιά ηταν περίπου 900 εκατομμύρια την περίοδο 2000-2010 όπως υπελόγισαν 4 ειδικοί του χώρου των φαρμάκων συνεργαζόμενοι με την “Κ” (δύο απο τον δημόσιο και δύο απο τον ιδιωτικό τομέα ).

Στην απάντησή του ο κ. Μόσιαλος υποστηρίζει μεταξύ των άλλων ότι η υπέρβαση της δαπάνης έφτασε τα 17 δισ -18,5 δισ ευρώ στο επίμαχο διάστημα, καθώς στηρίχθηκε σε μια απλή υπόθεση: "…Πόση είναι η υπέρβαση της φαρμακευτικής δαπάνης καθόλη την περίοδο 2000-2010, εάν δεχθούμε ότι ένας αποδεκτός ετήσιος ρυθμός μεγέθυνσης της δαπάνης είναι 3,5% (πλησίον του αντίστοιχου μέσου όρου του ΟΟΣΑ); Και πόση είναι η αντίστοιχη υπέρβαση, εάν υποθέσουμε έναν ρυθμό μεγέθυνσης της φαρμακευτικής δαπάνης 5% (αρκετά μεγαλύτερο του μέσου όρου του ΟΟΣΑ); Λαμβάνοντας υπόψη πιθανές μεταβολές στα φορολογικά έσοδα από τον ΦΠΑ, η υπέρβαση της δαπάνης (συμπεριλαμβανομένης και της νοσοκομειακής δαπάνης για φάρμακα) είναι περίπου 17,7 δις ευρώ, ενώ -με βάση διάφορα σενάρια- κυμαίνεται μεταξύ 17,0 και 18,5 δις ευρώ…” (αναλυτικά η ανάρτηση του κ. Μόσιαλου εδώ)

Η “Κ” απευθύνθηκε στους τέσσερις που συμφώνησαν -σε ξεχωριστές επικοινωνίες- ότι μια ανώνυμη απάντηση στον κ. Μόσιαλο δεν θα είχε νόημα. Ομως τρείς απο αυτούς -για διαφορετικούς λόγους- δεν ήθελαν να “θυσιάσουν”την ανωνυμία τους.

Ο τέταρτος, ο κ. Γιώργος Βογιατζής επικεφαλής Scientific+Quality της Genesis Pharma δεν είχε παρόμοιο πρόβλημα.

Ο κ. Βογιατζής, που είχε αποφασιστική συμβολή σε μερικές από τις υποθέσεις εργασίας της αρχικής προσέγγισης των αριθμών καταλήγει σε μια πολύ μικρότερη υπερβαση (σσ κάπου 7,5 φορές μικρότερη) και αναφέρει ως αιτίες της υπέρβασης: (η πλήρης ανταπάντηση του κ. Βογιατζή εδώ):

  • Η Ελλάδα είχε τις υψηλότερες τιμές στην Ευρώπη στα generics and off patent φάρμακα (αντίθετα είχε από τις χαμηλότερες στα πρωτότυπα).
  • Είχε από τα υψηλότερα ποσοστά κέρδους στα φαρμακεία και φαρμακεμπόρους.
  • Είχε από τα χαμηλότερα ποσοστά συμμετοχής των ασθενών.
  • Είχε από τα χαμηλότερα ποσοστά ΟΤC φαρμάκων.
  • Είχε υψηλή παραβατικότητα (μαϊμού συνταγές και κουπόνια).
  • Οι ασθενείς είχαν απεριόριστη πρόσβαση σχεδόν σε όλα τα φάρμακα δίχως συνταγή.

Η “Καθημερινή” θεώρησε καλό να δημοσιεύσει και τις δύο προσεγγίσεις ελπίζοντας ότι έτσι ίσως ανοίξει ένας καθυστερημένος αλλά αναγκαίος διάλογος για την έκταση της υπέρβασης της φαρμακευτικής δαπάνης και κυρίως για τις αιτίες της.

Η σχετική καθυστέρηση στην δημοσίευση οφείλεται αποκλειστικά σε πολλές άλλες ανειλημμένες υποχρεώσεις του γράφοντα.

Τάσος Τέλλογλου

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή