Τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών ο Αλέξανδρος Νεχαμάς

Τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών ο Αλέξανδρος Νεχαμάς

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Οσο μεγάλη τιμή κι αν αντιπροσωπεύει η εκλογή μου, το γεγονός συνεπάγεται ακόμα μεγαλύτερη ευθύνη. Ελπίζω να μπορέσω να συνεισφέρω θετικά στο έργο του ιδρύματος, κυρίως στη συμβολή του στη μελέτη και προώθηση των επιστημών της φύσης και του ανθρώπου και, πιο γενικά, στην κατανόηση του παρελθόντος, στη βελτίωση του παρόντος, στην προετοιμασία του μέλλοντος». Αυτό δήλωσε χθες στην «Κ» ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πρίνστον Αλέξανδρος Νεχαμάς, λίγο μετά την ανακοίνωση ότι εξελέγη τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών στην έδρα «Ιστορία της Φιλοσοφίας».

Ο Αλέξανδρος Νεχαμάς γεννήθηκε το 1946 στην Αθήνα. Εχει αποφοιτήσει από το Κολέγιο Αθηνών, έχει πάρει πρώτο πτυχίο από το Swarthmore College στις ΗΠΑ, έχει κάνει διδακτορικό στο Πρίνστον, δίδαξε Φιλοσοφία στα πανεπιστήμια του Πίτσμπουργκ, της Πενσιλβάνια και στο Πρίνστον τώρα. Οπως ανέφερε, μεταξύ άλλων, η Ακαδημία, «τα φιλοσοφικά βιβλία του έτυχαν ιδιαίτερα ευνοϊκής υποδοχής». Ετσι το υπό τον τίτλο «Nietzsche: Live as Literature» (Harvard University Press, 1985) μεταφράστηκε σε 10 ξένες γλώσσες, περιλαμβανομένων της κινεζικής και της κορεατικής. Σημειωτέον ότι το ενδιαφέρον για τον εν λόγω φιλόσοφο είναι αναβαθμισμένο, ιδίως μετά την κυκλοφορία του αφιερωμένου σε αυτόν δίτομου έργου του Μάρτιν Χάιντεγκερ, που αποτέλεσε και το κύκνειο άσμα του τελευταίου. Οπως δε αναφέρθηκε στο Times Literary Supplement  (16/5/1986) από τον καθηγητή στο Cambridge Μάικλ Τάνερ, το έργο αυτό του κ. Νεχαμά «είναι το καλύτερο και σημαντικότερο βιβλίο για τον Nίτσε στην αγγλική γλώσσα». Ανάλογη υπήρξε και η υποδοχή του βιβλίου «The Art of Living: Socratic Reflections from Plato to Foucault» (1998).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή