Ενα «Party Animal» στην Ε.Ε. των δικαιωμάτων

Ενα «Party Animal» στην Ε.Ε. των δικαιωμάτων

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Αλεξ είναι ένας 25άρης που λατρεύει τον χορό και τη μουσική. Τα βράδια ξενυχτάει στα κλαμπ «χαμένος» στον δικό του ρυθμό. Οι γονείς του ανησυχούν, γιατί αργεί τόσο να γυρίσει; Αύριο πιάνει δουλειά στο γηροκομείο – ξέρει πόσο δύσκολο ήταν να του βρουν αυτή τη δουλειά; Ο Αλεξ θα καθυστερήσει αλλά δεν θα χάσει το ραντεβού. Πιάνει τη σκούπα και αρχίζει να καθαρίζει την αίθουσα πρωινού. Από τα ακουστικά του δραπετεύει η ίδια dance μουσική. Χωρίς να το καταλάβει, αρχίζει να κινείται ρυθμικά, να χορεύει σκουπίζοντας. Πολύ γρήγορα παρασύρει στον χορό έναν ηλικιωμένο που ήθελε κι αυτός να δραπετεύσει για λίγο από τα ίδια. Ο Αλεξ του μαθαίνει λίγα βήματα. Σε λίγες ημέρες παραδίδει μαθήματα χορού σε όλους τους φιλοξενούμενους του οίκου ευγηρίας. Μήπως αυτή είναι η δουλειά που έψαχνε, αυτή που θα αγαπούσε να κάνει; Δάσκαλος χορού;

Στην ταινία μικρού μήκους «Party Animal», ο σκηνοθέτης Γιώργος Ζώης έχει καταφέρει να αιχμαλωτίσει την ψυχολογία των νέων σήμερα, στην Ελλάδα αλλά και όλη την Ευρώπη. Των νέων που τελειώνοντας τις σπουδές και εν μέσω κρίσης αναζητούν διέξοδο, κάτι στο οποίο να αφιερωθούν, κάτι πέρα από ένα μεροκάματο. Ο Αλεξ, όπως και το 60% των Ευρωπαίων 15-34 ετών σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο, δεν είναι ενημερωμένος για την Ε.Ε. και τους τρόπους που μπορεί να βοηθήσει να πραγματοποιήσει τα όνειρά του. Το γεγονός, για παράδειγμα, ότι 2,3 δισ. ευρώ από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό δεσμεύονται για την υποστήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων έως το 2020, ότι κάθε Ευρωπαίος πολίτης μπορεί να ζητήσει μικροδάνειο ύψους 25.000 ευρώ για να ιδρύσει την επιχείρησή του ή εγγύηση δανείου για ποσό μέχρι 150.000 ευρώ ως στήριξη για την επιχείρησή του. Ισως και να είναι κατάκτησή της, αλλά η Ε.Ε. θεωρείται τόσο «δεδομένη» από τους νέους σήμερα, που δεν την εξερευνούν ως προς τις δυνατότητες και τα εργαλεία που προσφέρει.

Αυτός είναι ο στόχος της νέας ευρωπαϊκής καμπάνιας «EU and Me», που πρόκειται να «τρέξει» έως τις ευρωεκλογές: η γενιά του 2000 να μάθει την Ε.Ε. και τον αντίκτυπο που έχει ήδη και μπορεί να έχει στη ζωή τους. Στο πλαίσιο αυτής της μεγάλης εκστρατείας, πέντε γνωστοί Ευρωπαίοι σκηνοθέτες, ανάμεσά τους και ο Γιώργος Ζώης, κλήθηκαν να σκηνοθετήσουν από μία ταινία μικρού μήκους που να αναδεικνύει τους τρόπους με τους οποίους η Ε.Ε. κάνει τη διαφορά στη ζωή μας. Από την υποστήριξη στη δημιουργία μιας επιχείρησης, όπως αναδεικνύει το «Party Animal», και τη δυνατότητα παραγγελίας προϊόντων από οπουδήποτε στην Ε.Ε. –το θέμα της ταινίας του Πολωνού Tomasz Konecki «Ο μοναχικός»– μέχρι τα βασικά, θεμελιώδη δικαιώματα που απολαμβάνει κάθε Ευρωπαίος πολίτης, που πραγματεύεται η ταινία «Debut» του Κροάτη Dalibor Matanic (όλες είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα της καμπάνιας https://europa.eu/euandme/el/, όπου καθένας μπορεί να βρει επίσης αναλυτικά πώς η Ε.Ε. βελτιώνει τη ζωή μας στους τομείς της κινητικότητας, της βιωσιμότητας, της επιχειρηματικότητας, των ψηφιακών μέσων και των δικαιωμάτων).

Διαγωνισμός

Παράλληλα, τον Ιούνιο ξεκινά διαγωνισμός νέων σκηνοθετών, στο πλαίσιο του οποίου νέοι ερασιτέχνες δημιουργοί καλούνται να στείλουν με ένα βίντεο γυρισμένο με smartphone τις προτάσεις τους για ταινίες γύρω από το πώς η Ε.Ε. αλληλεπιδρά με τη ζωή μας. Οι πέντε νικητές θα προκύψουν από επιλογή επιτροπής, αλλά και από ψηφοφορία του κοινού, με έπαθλο την ευκαιρία να κάνουν την ταινία τους πραγματικότητα.

Στις 8 μ.μ. σήμερα στην πλατεία Δημαρχείου στο Ναύπλιο, διοργανώνεται ειδική γιορτή για την εκστρατεία «EU and me», με προβολή και της ταινίας του Γιώργου Ζώη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή