ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η δολοφονία Πολκ στην εποχή των κοινωνικών δικτύων

Η δολοφονία Πολκ στην εποχή των κοινωνικών δικτύων

Δελτίο ειδήσεων. Στο «παράθυρο», ο Πάνος Σόμπολος. «Σοκ στο πανελλήνιο και στα social media προκάλεσε η υπόθεση της δολοφονίας του Αμερικανού ρεπόρτερ Τζωρτζ Πολκ», ξεκινάει. «Η σορός του άτυχου δημοσιογράφου βρέθηκε από Ελληνες ψαράδες να επιπλέει στα νερά του Θερμαϊκού Κόλπου στη Θεσσαλονίκη. Ο διάσημος Αμερικανός ανταποκριτής του CBS δολοφονήθηκε με μία σφαίρα στο πίσω μέρος του κεφαλιού του. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι ο Πολκ ετοιμαζόταν για μεγάλη δημοσιογραφική αποκλειστικότητα, όμως κάποιος ή κάποιοι όχι μόνο έκοψαν το νήμα της ζωής του, αλλά εξαφάνισαν και την ενοχλητική δημοσιογραφική φωνή του. Στα κοινωνικά δίκτυα και στα χάσταγκ δίνουν και παίρνουν οι θεωρίες συνωμοσίας για το ποιος κρύβεται πίσω από το στυγερό έγκλημα».

Πώς θα κάλυπταν οι δημοσιογράφοι σήμερα την πολύκροτη «υπόθεση Πολκ», τη δολοφονία του μάχιμου ερευνητή που είχε ταξιδέψει στην Ελλάδα για να καλύψει δημοσιογραφικά τον εμφύλιο και βρέθηκε να επιπλέει στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης στις 16 Μαΐου 1948; Με ποιον τρόπο θα συνέβαλαν στη διαλεύκανσή της τα social media; Εβδομήντα χρόνια μετά, το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Επικοινωνίας (ECI), το γραφείο του Ευρωκοινοβουλίου στην Ελλάδα, η ΕΡΤ, το ΑΠΕ-ΜΠΕ και η Ενωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων, με την υποστήριξη της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, «ανοίγουν» τον φάκελο ενός από τα πιο σκοτεινά μεταπολεμικά εγκλήματα, στο σύγχρονο ψηφιακό περιβάλλον ενημέρωσης. Η δημοσιογραφική αναψηλάφηση του εγκλήματος θα λάβει χώρα μεθαύριο Παρασκευή σε ειδική ημερίδα στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα με τη συμμετοχή του ιστορικού ερευνητή Φοίβου Οικονομίδη («Πόλεμος, διείσδυση και προπαγάνδα»), του δημοσιογράφου και συγγραφέα Γιώργου Λεονταρίτη (συμμετείχε ως βοηθός στην έρευνα του Γιάννη Μαρή το 1977 με αφορμή την αίτηση του καταδικασθέντος για τη δολοφονία δημοσιογράφου Γρηγόρη Στακτόπουλου, που μέχρι το τέλος υποστήριζε την αθωότητά του, για αναψηλάφηση της δίκης του), του δημοσιογράφου Μιχάλη Ιγνατίου που πρόσφατα εξέδωσε με τον Κώστα Παπαϊωάννου το βιβλίο «Οι Εξι θάνατοι του Τζωρτζ Πολκ», του πρώην υπουργού και νομικού, Στυλιανού Παπαθεμελή, που είχε υπάρξει δικηγόρος του Στακτόπουλου και του δημοσιογράφου και κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Ξυδάκη.

Παράλληλα, μεταπτυχιακοί φοιτητές του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Επικοινωνίας θα αναδείξουν άγνωστες πτυχές της υπόθεσης. «Εχουμε οπτικοποιήσει κάποιες πληροφορίες σε σχέση με τις τελευταίες κινήσεις του Τζωρτζ Πολκ, ενώ έχουμε τοποθετήσει σε χρονολόγια τα ιστορικά γεγονότα που προηγήθηκαν της δολοφονίας», λέει στην «Κ» ο συντονιστής του πρότζεκτ και στέλεχος του ECI Αναστάσιος Οικονόμου. Ο φάκελος των ερευνητών περιλαμβάνει και στοιχεία για την προανάκριση, την εξέλιξη της δίκης Στακτόπουλου και βέβαια την ιστορία του Πολκ. Από την Παρασκευή, στον ιστότοπο polkproject.eu θα μπορεί κανείς να βρει ντοκουμέντα, έγγραφα και εφημερίδες της εποχής, ενώ διαθέσιμα θα είναι για τρεις μήνες και τα βιβλία που έχουν γραφεί για την υπόθεση. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Τάσος Τέλλογλου.