«Οχι πια δάκρυα» από φοιτητές του ΑΠΘ

«Οχι πια δάκρυα» από φοιτητές του ΑΠΘ

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μήπως πεινάει; Αραγε πονάει; Θέλει άλλαγμα; Τι σημαίνει αν το πιάσει μέσα στη νύχτα; Αν το πάρεις αγκαλιά και το σηκώσεις ψηλά, θα σταματήσει; Τι λένε τα μπλογκ;

Το κλάμα του μωρού, όσο γλυκό και φυσικό κι αν είναι, προκαλεί αϋπνίες και συχνά εκνευρισμό, ειδικά στους νέους και άπειρους γονείς, αλλά μπορεί να κρύβει έναν πόνο ή μια άμεση ανάγκη που τα βρέφη προσπαθούν να εκφράσουν. Στον γρίφο της μετάφρασης του βρεφικού κλάματος έρχεται να παρέμβει η εφαρμογή iCry2Talk του ΑΠΘ. Η καινοτόμος ιδέα των φοιτητών του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, υπό την επίβλεψη του καθηγητή Λεόντιου Χατζηλεοντιάδη, «αποκωδικοποιεί» το κλάμα των μωρών σε λόγο χρησιμοποιώντας προηγμένες τεχνολογίες. Η εφαρμογή, που είναι σε φάση έρευνας και ανάπτυξης, προκρίθηκε στους περιφερειακούς διαγωνισμούς της Microsoft και τον ερχόμενο Ιούλιο θα ταξιδέψει στον παγκόσμιο τελικό του διαγωνισμού Imagine Cup 2018 στο Σιάτλ των ΗΠΑ.

«Οχι πια δάκρυα» από φοιτητές του ΑΠΘ-1

Η εφαρμογή καθώς ηχογραφεί έναν μικρό χρήστη.

Η Αναστασία Ντράχα, ο Ανδρέας Λουτζίδης και ο Ιάσονας Χατζηκώστας χρησιμοποίησαν ειδικές τεχνικές επεξεργασίας σήματος και αλγόριθμους «βαθιάς μάθησης» (deep learning) για να αναλύσουν το ηχητικό σήμα του κλάματος σε πραγματικό χρόνο. Το κλάμα ηχογραφείται για επτά δευτερόλεπτα και η πρόβλεψη της αιτίας έρχεται με μορφή εικόνας, κειμένου και ήχου στο τάμπλετ ή το κινητό τηλέφωνο του γονέα. «Η εφαρμογή αποκωδικοποιεί το κλάμα σε μια σειρά αναγκών, όπως πείνα, πόνο, αλλαγή πάνας, αυξομείωση θερμοκρασίας, αν υπάρχει ανάγκη για ρέψιμο ή αν το μωρό νιώθει κούραση. Μέχρι τώρα προσδιορίζουμε με μεγαλύτερη ακρίβεια τον πόνο και την πείνα», σημειώνει η κ. Ντράχα.

Η εφαρμογή της ομάδας αναλύει ηχητικά το κλάμα και το «συγκρίνει» με τα στοιχεία που έχει στη βάση δεδομένων της, η οποία εμπλουτίζεται συνεχώς με «αποκωδικοποιημένα» κλάματα μωρών σε συνεργασία με γιατρούς και εθελοντές γονείς. «Δεν θέλουμε να αντικαταστήσουμε τη μητέρα ή τους γονείς, αλλά να τους δώσουμε ένα εργαλείο, μια πρώτη βοήθεια σε εκείνους που δεν έχουν εμπειρία», σημειώνει η κ. Ντράχα. Με περαιτέρω έρευνα και την ανάπτυξη ενός «έξυπνου στρώματος», το οποίο θα καταγράφει τη φυσιολογία του βρέφους όσο κοιμάται (π.χ. ρυθμός αναπνοής, σφυγμοί κτλ.), η εφαρμογή, μας λέει η νεαρή φοιτήτρια, μπορεί να βοηθήσει την ιατρική για την έγκαιρη αναγνώριση παθήσεων. «Το κλάμα, ειδικά στα νεογνά, είναι δείκτης καλής υγείας αλλά και ασθενειών», τονίζει.

Η έρευνα πάνω στην ηχητική ανάλυση του κλάματος είναι πολυετής, αλλά οι φοιτητές του ΑΠΘ πήραν τη θεωρία και την εφάρμοσαν στην πράξη. Στόχος τους είναι να διευρύνουν την κοινότητα των εθελοντών γονέων και ιατρών – όσοι θέλουν να γίνουν «δωρητές κλάματος» μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί τους στο [email protected] και να αναπτύξουν περαιτέρω την εφαρμογή τους για όσο το δυνατόν λιγότερα δάκρυα.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT