ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ινδο-ευρωπαϊκή συμμαχία για τις προκλήσεις του 21ου αιώνα

g_ele_c07

Τους δεσμούς και τις κοινές αξίες της Ινδίας και της Ελλάδας –«δύο σύγχρονων εθνών-κρατών οικοδομημένων στα θεμέλια αρχαίων πολιτισμών»– ανέδειξε σε ομιλία του χθες το πρωί ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της Ινδίας, Ραμ Ναθ Κόβιντ.

Μιλώντας σε εκδήλωση διοργανωμένη από το ΕΛΙΑΜΕΠ στο Ζάππειο Μέγαρο, ο Ινδός πρόεδρος (ο οποίος δεν έχει εκτελεστικές αρμοδιότητες) μίλησε για τις σχέσεις 2.500 χρόνων μεταξύ των δύο λαών. «Ο πιο διάσημος Ελληνας που ήρθε στην Ινδία ήταν ο Μέγας Αλέξανδρος», ανέφερε. «Κατέφθασε ως επικεφαλής ενός στρατού εισβολής το 326 π.Χ. – αλλά αποχώρησε ως φίλος. Ολοι οι μαθητές στην Ινδία μαθαίνουν για τη σκληρή μάχη μεταξύ του Αλέξανδρου και του Ινδού βασιλιά Πώρου, οι οποίοι στη συνέχεια, αμοιβαία εντυπωσιασμένοι με το θάρρος και την αξιοπρέπεια του ενός και του άλλου, έγιναν σύμμαχοι». Ο κ. Κόβιντ αναφέρθηκε, όμως, και στους 74 Ινδούς στρατιώτες που σκοτώθηκαν στις μάχες για την απελευθέρωση της Ελλάδας από τον γερμανικό ζυγό στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, στους οποίους απέτισε φόρο τιμής στο Πολεμικό Κοιμητήριο του Φαλήρου.   

Στο μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του, ο Ινδός πρόεδρος –μόλις ο δεύτερος στην ιστορία της ανεξάρτητης Ινδίας που προέρχεται από την κατώτατη κάστα, αυτή των Νταλίτ– εστίασε στις σχέσεις της χώρας του με την Ε.Ε. (η Ελλάδα είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα την οποία επισκέπτεται ως αρχηγός κράτους). «Το εγχείρημα οικοδόμησης του ινδικού έθνους-κράτους και αυτό της ευρωπαϊκής ενοποίησης έχουν κινηθεί παράλληλα», είπε. Εν όψει της νέας στρατηγικής της Ε.Ε. για την Ινδία, μίλησε για την ανάγκη «να ανεβάσουμε τον πήχυ», θυμίζοντας ότι η ανάπτυξη της ινδικής οικονομίας πέρυσι ήταν «η ταχύτερη οποιασδήποτε μεγάλης οικονομίας» και ότι την ίδια χρονιά η χώρα σκαρφάλωσε 30 θέσεις στον δείκτη Ease of Doing Business της Παγκόσμιας Τράπεζας. «Ως το 2025, η ινδική οικονομία προβλέπεται να έχει αξία 5 τρισ. δολάρια. Αυτό θα μετατρέψει την Ινδία στην τρίτη μεγαλύτερη καταναλωτική αγορά του κόσμου», τόνισε, επαναλαμβάνοντας τη δέσμευση της χώρας του υπέρ μιας ευρείας συμφωνίας εμπορίου και επενδύσεων με την Ε.Ε.

Ο κ. Κόβιντ έδωσε επίσης ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη να διαφυλαχθεί το διεθνές σύστημα πολυμερούς συνεργασίας στη βάση κανόνων, που βιώνει τη μεγαλύτερη κρίση του μεταπολεμικά. «Η Ινδία και η Ευρώπη πρέπει να εργαστούν από κοινού ώστε να διασφαλίσουν ότι οι πολυμερείς μηχανισμοί θα παραμείνουν ανθεκτικοί και θα υπηρετήσουν τις μελλοντικές γενιές», είπε, σημειώνοντας με νόημα ότι η εκπροσώπηση στους θεσμούς του διεθνούς συστήματος πρέπει να λαμβάνει υπόψη «νέους παίκτες» που έχουν κερδίσει τη θέση τους στο τραπέζι.

Ο αρχηγός του ινδικού κράτους έκανε ειδική αναφορά στην ανάγκη διεθνούς συνεργασίας για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και της κλιματικής αλλαγής. Σχετικά με την τρομοκρατία, είπε ότι η Ινδία και η Ε.Ε. πρέπει να πείσουν τον υπόλοιπο κόσμο «να μη διαχωρίζει μεταξύ “καλών” και “κακών” τρομοκρατών» και να επιβάλει κυρώσεις και να ασκήσει διπλωματικές πιέσεις σε χώρες που στηρίζουν τρομοκρατικές οργανώσεις.

Σχετικά με την υπερθέρμανση του πλανήτη, ανέφερε ότι η ινδική κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στη συμφωνία του Παρισιού (2015) και έχει θέσει ως στόχο το ποσοστό των ενεργειακών της αναγκών που προέρχεται από πηγές εναλλακτικές των ορυκτών καυσίμων να αυξηθεί από 31% σήμερα σε 53% το 2027. Στάθηκε ιδιαίτερα στην προώθηση της ηλιακής ενέργειας από το Νέο Δελχί. «Νωρίτερα φέτος, η Ινδία φιλοξένησε το ιδρυτικό συνέδριο της Διεθνούς Ηλιακής Συμμαχίας (International Solar Alliance ή ISA), που έχει τα κεντρικά της γραφεία στη χώρα μας», είπε, καλώντας την «Ελλάδα, τον τόπο με την τόσο εκτυφλωτική ηλιοφάνεια, να γίνει μέλος της ISA». Εξέφρασε μάλιστα την ικανοποίησή του για την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων να χρηματοδοτήσει έργα παραγωγής ηλιακής ενέργειας σε κράτη-μέλη της ISA.

Κλείνοντας, μίλησε για την κοινή προσήλωση Ευρώπης και Ινδίας στην «αξιοπρέπεια και στην ελευθερία του ατόμου», στον πλουραλισμό και στη δημοκρατία. Ευχήθηκε τα ιδεώδη αυτά να αποτελέσουν το έναυσμα για ιδιαίτερα στενές σχέσεις στις επόμενες δεκαετίες.

Τον Ινδό πρόεδρο προλόγισε ο πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ Λουκάς Τσούκαλης, ο οποίος απηύθυνε κάλεσμα στους πολίτες και στους επιχειρηματίες της Ινδίας να «γνωρίσουν τη σημερινή Ελλάδα».