Ανοίγει ο δρόμος για την παλαιά αγορά του Ψυχικού

Ανοίγει ο δρόμος για την παλαιά αγορά του Ψυχικού

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αποκλειστικά ως αγορά τροφίμων πρόκειται να επαναλειτουργήσει το κτίριο της παλαιάς αγοράς του Ψυχικού. Οι δικαστικές διαμάχες ανάμεσα στον δήμο και στην εταιρεία που το διαχειρίζεται έχουν πια κλείσει και πλέον ανοίγει ο δρόμος για την αξιοποίησή του. Η περιοχή του Παλαιού Ψυχικού, πάντως, όπως και της Φιλοθέης, διέπεται από ειδικά προστατευτικά διατάγματα, τα οποία αποκλείουν τη «διείσδυση» άλλων χρήσεων πλην της κατοικίας, παρά τις προσπάθειες που εξακολουθούν να γίνονται κατά καιρούς.

Το κτίριο της παλαιάς αγοράς σχεδιάστηκε από τον Σωτήρη Μαγιάση, κατασκευάστηκε το 1925-1928 και ήδη από τη δεκαετία του ’30 θεωρούνταν το «κέντρο» του Παλαιού Ψυχικού. Περιλαμβάνει 14 καταστήματα, έχει συνολική έκταση 973 τ.μ. και ένα ιδιαίτερο ιδιοκτησιακό καθεστώς: «Ο δήμος έχει την ψιλή κυριότητα και η εταιρεία “Κέκροψ” την επικαρπία. Αυτό κρίθηκε από τον Αρειο Πάγο, μετά πολυετή δικαστική διαμάχη», εξηγεί ο δήμαρχος Φιλοθέης-Ψυχικού Παντελής Ξυριδάκης. «Το κτίριο της αγοράς όμως παραμένει κλειστό εδώ και 30 χρόνια.

Η εταιρεία είχε ξεκινήσει εργασίες αναπαλαίωσης, όμως επιχείρησε να κάνει κάποιες αλλαγές στο κτίριο που δεν επιτρέπονταν, καθώς είναι διατηρητέο (σ.σ.: από το 2000). Παρενέβη λοιπόν το Δημόσιο και τις σταμάτησε. Πλέον όμως η εταιρεία έχει συμμορφωθεί, η δικαστική διαμάχη για την ιδιοκτησία έχει λήξει και έτσι ανοίγει ο δρόμος για την επαναλειτουργία του κτιρίου».

Η παλαιά αγορά θα φιλοξενήσει αυστηρά και μόνο καταστήματα πώλησης τροφίμων (όπως delicatessen, κρεοπωλεία, μανάβικα κ.λπ.). Περιθώριο για κάτι διαφορετικό δεν υπάρχει, καθώς οι χρήσεις γης στην περιοχή του Παλαιού Ψυχικού καθορίζονται αυστηρά από διάταγμα του 1924 («περί οικοδομικού συνοικισμού Ψυχικού»): «Εξαιρέσει των κατά το σχέδιον οριζομένων θέσεων προς ανέγερσιν αγοράς, εις την λοιπήν έκτασιν του συνοικισμού απαγορεύεται η χρήσις των κτιρίων για πάσης φύσεως καταστήματα, επιτρεπομένης της χρησιμοποιήσεως αυτών διά κατοικίας», αναφέρει.

Το διάταγμα έχει προστατευθεί από πλήθος αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας, καθώς κατά καιρούς γίνονται απόπειρες να «εισχωρήσει» κάποια χρήση. «Το διάταγμα του Ψυχικού, όπως και το αντίστοιχο της Φιλοθέης, έχουν κριθεί πολλές φορές από το ΣτΕ και παραμένουν ισχυρά, δεν μπορούν να τροποποιηθούν επί το δυσμενέστερο», λέει ο κ. Ξυριδάκης.

Ετσι, όπως ισχύει σε περιοχές με ειδικό πολεοδομικό καθεστώς, η κατάσταση στην περιοχή του Παλαιού Ψυχικού και της Φιλοθέης παραμένει ανεπηρέαστη από την πρόσφατη «ανανέωση» των χρήσεων γης. Αυτό όμως σημαίνει ότι κάποιες νέες χρήσεις (λ.χ. τα «πράσινα σημεία») μένουν υποχρεωτικά εκτός σχεδιασμού στις περιοχές αυτές. «Εκτιμώ ότι το νέο διάταγμα για τις χρήσεις γης είναι στη σωστή κατεύθυνση», λέει ο κ. Ξυριδάκης. «Σε κάθε περίπτωση, η σωστή εφαρμογή του εξαρτάται από τους δήμους».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT