Ανάπλαση στο Μικρολίμανο

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την απελευθέρωση του θαλάσσιου μετώπου του Μικρολίμανου από τα στέγαστρα των ταβερνών και των καφετεριών με τη μετακίνησή τους προς το εσωτερικό, τη δημιουργία ελεύθερης ζώνης περιπάτου δίπλα στη θάλασσα και τη μετατροπή της Ακτής Κουμουνδούρου σε δρόμο ήπιας κυκλοφορίας περιλαμβάνει το σχέδιο ανάπλασης της περιοχής. Στόχος της Περιφέρειας είναι το έργο να ξεκινήσει σε λιγότερο από ένα έτος.

Στην περιοχή του Μικρολίμανου, κατά μήκος της Ακτής Κουμουνδούρου, η Κτηματική Υπηρεσία Αττικής είχε εδώ και αρκετά χρόνια καταγράψει σειρά πολεοδομικών παρανομιών από τις παρακείμενες ταβέρνες (συνήθως «τσιμεντώματα» του αιγιαλού προκειμένου να δημιουργηθεί πλατεία για την τοποθέτηση τραπεζιών). Τα πρωτόκολλα κατεδάφισης είχαν τελεσιδικήσει και επρόκειτο να εκτελεστούν τον Νοέμβριο του 2014. Ομως η πολιτεία παρενέβη με μια τροπολογία (ν. 4310/14) αναστέλλοντας την κατεδάφιση, προκειμένου να δοθεί χρόνος για να εκπονηθεί μελέτη ανάπλασης της περιοχής. Η αναστολή ανανεώθηκε με άλλη τροπολογία το 2017 (ν. 4465) και ανανεώνεται και πάλι έως το τέλος του έτους με τροπολογία που κατέθεσε στο νομοσχέδιο για τον «Κλεισθένη» το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Ανάπλαση στο Μικρολίμανο-1

Η μελέτη ξεκινά από την «ανάγκη» να μην απομακρυνθούν εντελώς τα παράνομα στέγαστρα των εστιατορίων και καφετεριών, αλλά να βρεθεί ένας τρόπος νομιμοποίησης της παρουσίας τους στον κοινόχρηστο χώρο, μέσω της ένταξής τους σε έναν σχεδιασμό. Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, ο Δήμος Πειραιώς εκπόνησε μελέτη τα βασικά σημεία της οποίας είναι τα εξής:

• Η ζώνη, πλάτους 9,2 μέτρων, δίπλα στη θάλασσα που σήμερα έχει καταληφθεί από στέγαστρα απελευθερώνεται και μετατρέπεται σε ζώνη περιπάτου.

• Μετά τη ζώνη περιπάτου, δημιουργείται ζώνη πλάτους 6,5 μέτρων, στην οποία μεταφέρονται στέγαστρα και τραπεζοκαθίσματα.

• Η Ακτή Κουμουνδούρου μειώνεται στο μισό (από 7 μ. σήμερα σε 3,5 μ.) και μετατρέπεται σε οδό ήπιας κυκλοφορίας, χωρίς δυνατότητα στάθμευσης (προβλέφθηκε ήδη με την τροποποίηση του πολεοδομικού σχεδίου από το ΥΠΕΝ).

«Η μελέτη δημιουργεί ένα νέο δημόσιο χώρο 15,6 στρεμμάτων δίπλα στη θάλασσα», λέει ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης. «Ταυτόχρονα, ο χώρος εκμετάλλευσης των καταστημάτων οργανώνεται, ώστε να μην πληγεί η οικονομική δραστηριότητα στην περιοχή. Η ζώνη αυτή μαζί με τον περιβάλλοντα χώρο του ΣΕΦ, στον οποίο ήδη γίνονται παρεμβάσεις, και την υπό κατασκευή ανάπλαση του φαληρικού όρμου θα δημιουργήσουν ένα τεράστιο μέτωπο περιπάτου, άθλησης και αναψυχής για το κοινό, έκτασης 700 στρεμμάτων».

Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 5,7 εκατ. ευρώ, από ιδίους πόρους της Περιφέρειας Αττικής. Οσον αφορά τη διαδικασία δρομολόγησης του έργου, «εκτιμώ ότι σε 3 μήνες θα δημοπρατήσουμε το έργο και, αν δεν υπάρξουν ενστάσεις, θα ξεκινήσει σε λιγότερο από 1 έτος από σήμερα και θα είναι έτοιμο 6 μήνες αργότερα», λέει ο κ. Γαβρίλης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή