Μόλις σχόλασε από τη δουλειά της, το απόγευμα της Τρίτης, επιβιβάστηκε στο αυτοκίνητό της, φορτωμένο δωρεές φίλων, με προορισμό το Κλειστό Δημοτικό Γυμναστήριο Ραφήνας. Η Σελίνα Γκόμες, μέλος του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού του τοπικού τμήματος Γλυφάδας, έχει εμπειρία στη διαχείριση κρίσεων. Είχε δώσει το «παρών» και στη Μάνδρα, αλλά και στον Ελαιώνα. Συνεπώς, δεν χρειάστηκε να το σκεφθεί δεύτερη φορά. Αλλωστε, ως οδηγός, είναι καταγεγραμμένη εθελόντρια και βρίσκεται σε διαρκή συνεννόηση με την υπόλοιπη ομάδα του Σώματος.
«Εγινα μέρος της ανθρώπινης αλυσίδας που ξεφόρτωνε τα φορτηγά με την ανθρωπιστική βοήθεια, άνοιγε τα κιβώτια, ξεχώριζε τις προσφορές ανά είδος και τις κατέγραφε», περιγράφει η 36χρονη στην «Κ», «η εν λόγω διαδικασία πρέπει πάντοτε να γίνεται με ευλαβική προσοχή». Η ίδια, έχοντας 14χρονη θητεία στους προσκόπους, αποδίδει μεγάλη σημασία στην οργάνωση, προκειμένου να εξοικονομούνται ενέργεια και χρόνος. «Ο όγκος των δωρεών είναι εντυπωσιακός, βοήθεια φτάνει και από το εξωτερικό, άνοιξα πολλά πακέτα από την Κύπρο». Ωστόσο, αυτά που χρειάζονται οι πληγέντες δεν είναι μόνον τα αυτονόητα, «απουσία ηλεκτροδότησης χρειάζονται φακούς και μπαταρίες, δεδομένων των συσσιτίων (για πληγέντες, εθελοντές και διασώστες) υπάρχει ανάγκη για πλαστικά ποτήρια και πιάτα, όπως και για πάνες ακράτειας για ηλικιωμένους». «Χέρια», όπως έχει αναφέρει δημοσίως ο δήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου, λείπουν. «Οχι μόνον για την καταγραφή, αλλά και για άλλα καθήκοντα», εξηγεί η κ. Γκόμες, «προχθές εθελοντές μοίραζαν τα σάντουιτς από πόρτα σε πόρτα, καθώς πολλοί πληγέντες είναι τόσο καταπονημένοι που δεν θέλουν να μετακινούνται». Μεγάλο είναι το σοκ που έχουν υποστεί τα παιδιά, «εξ ου και κρίνω ότι πρωτοβουλίες για δημιουργική απασχόληση και διασκέδαση των ανηλίκων θα βρουν απήχηση». Ευτυχώς, για όλους, η γενναιοδωρία των πολιτών μοιάζει αστείρευτη. «Αμέτρητοι φίλοι μού φέρνουν κούτες με πράγματα ή πηγαίνουν στα τρία σημεία διαλογής του Δήμου Ραφήνας που τους υπέδειξα», λέει η κ. Γκόμες. «Πλάι μου βοηθούσε ο 9χρονος Παναγιώτης, ο οποίος ήταν τόσο αφοσιωμένος στη δουλειά, που αρνιόταν να διακόψει για φαγητό» διηγείται, «εκτός από ένα παιδί στην ανθρώπινη αλυσίδα είχαμε και πολλούς ξένους».
Μια διαφορετική «ανθρώπινη αλυσίδα» δημιουργείται από την Τρίτη σε πολλά νοσοκομεία της Αττικής. Οι υπεύθυνοι των αιμοδοσιών τρίβουν τα μάτια τους για την πρωτοφανή προσέλευση πολιτών, που θέλουν να δώσουν αίμα για τους πληγέντες και είναι πρόθυμοι να περιμένουν πολλή ώρα. «Πήγα στο “Ελπίς” και στον “Αγιο Σάββα” το απόγευμα της Τρίτης, μόλις έφυγα από τη δουλειά μου», περιγράφει η 32χρονη Ματίνα, «μας είπαν ότι ήταν υπερπλήρεις και μας κατηύθυναν σε άλλα νοσοκομεία». Η Ματίνα δεν εφησύχασε. «Μόλις ήρθα» αναφέρει τηλεφωνικά στην «Κ» γύρω στις δύο το μεσημέρι, «η αναμονή είναι πάνω από πενήντα άτομα, μας είπαν ευγενικά να ξαναέρθουμε πολύ νωρίς το πρωί».
Οι εικόνες καταστροφής από την Ανατολική Αττική «ταξίδεψαν» μέσω των social media παντού. Ο 19χρονος Βασίλης Κατσιφώλης ζει στην Καλαμάτα και μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας σχεδίαζε αμέριμνος τη νέα του ζωή ως φοιτητής Νομικής. «Αρχισα, όμως, να βλέπω φωτογραφίες από το Μάτι» αναφέρει ο νεαρός Καλαματιανός, «για μένα ήταν ένας άγνωστος τόπος, είχα περάσει άπαξ από τη Μαραθώνος για να πάω στο λιμάνι της Ραφήνας». Ωστόσο, για τον 19χρονο ήταν σαφές. «Αυτή η καταστροφή μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή οπουδήποτε, με θύματα εμένα ή κάποιο προσφιλές μου πρόσωπο», υπογραμμίζει ο Βασίλης, που μαζί με έναν φίλο του έδωσαν αίμα στο νοσοκομείο Καλαμάτας. «Αυτή η συγκυρία με ώθησε στην πρώτη μου αιμοδοσία, αλλά σκοπεύω να γίνω τακτικός αιμοδότης», καταλήγει.
Τρομαγμένα ζώα
Η καταστροφή του δάσους δεν άφησε πληγωμένους και ανέστιους μόνον ανθρώπους, αλλά και ζώα – δεσποζόμενα και αδέσποτα. «Τη Δευτέρα το απόγευμα ενημερωθήκαμε για τη φωτιά στην Κινέτα, σε μιάμιση ώρα βρισκόμασταν όλοι στα πόστα μας, ενώ ενεργοποιήσαμε στο Ιντερνετ τη φόρμα φιλοξενίας ζώων», εξηγεί στην «Κ» η επικεφαλής του Dog’s Voice (πλατφόρμα στήριξης φιλοζωικών οργανώσεων), κ. Ελενα Δέδε τη μεθοδολογία της, που έως τώρα έχει εντυπωσιακά αποτελέσματα: 595 νοικοκυριά δηλώνουν έτοιμα να φιλοξενήσουν κάποιο πυρόπληκτο ζώο. «Είχαμε εμπειρία από τη Μάνδρα, όπου αν και μόνοι πείσαμε 300 οικογένειες να αναλάβουν βραχυπρόθεσμα ένα ζώο, τώρα έχουμε τη συμβολή πολλών έμπειρων εθελοντών από φιλοζωικές, ευαισθητοποιημένων πολιτών και δεκάδων κτηνιάτρων που προσφέρουν αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες τους» διευκρινίζει, «είμαστε συνολικά 150 άτομα». Την πρώτη νύχτα περισυνέλεξαν 49 ζώα, εκκενώνοντας μεταξύ άλλων το καταφύγιο Αγίας Μαρίνας στη Ν. Μάκρη, την Τρίτη 17 ζώα από την Κινέτα και 16 από το Μάτι. «Η πρώτη στάση γίνεται στον κτηνίατρο για να τα εξετάσει και εν συνεχεία μεταφέρονται στις θετές οικογένειες, τις οποίες προμηθεύουμε με τροφή και φάρμακα», περιγράφει η ίδια, ενώ βρίσκεται στην αναμονή του γιατρού με πέντε σκυλιά και πέντε γατιά. «Βρίσκονται όλα σε σοκ, έχουν αναπνευστικά προβλήματα, καμένα άκρα, είναι φοβισμένα και ζαλισμένα» συνοψίζει την κατάσταση της υγείας τους, «εξυπακούεται ότι έχουμε βρει αμέτρητα νεκρά».
Η ομάδα, διαχωρισμένη σε υποομάδες, κάνει περιπολίες στις πληγείσες γειτονιές. «Πολλά ζώα βρίσκονται μέσα στις αυλές καμένων σπιτιών, σε ημιλιπόθυμη κατάσταση και παρά που έχουν γαλουχηθεί για να είναι φύλακες, είναι έτοιμα να παραδοθούν στα χέρια μας», περιγράφει η ίδια. Προς έκπληξη των φιλόζωων εθελοντών, η υποδοχή από τους πυρόπληκτους κατοίκους είναι εξαιρετικά θερμή. «Τυχαίνει να μας χειροκροτούν και να μας συγχαίρουν, ακόμα και εκείνοι που έχασαν το βιος τους» επισημαίνει η κ. Δέδε, που χθες προς μεγάλη της χαρά εντόπισε κοντά στο Μάτι ένα αλεπουδάκι που παρέπεμψε στην ΑΝΙΜΑ. «Τα ζώα είναι τρομαγμένα και κρύβονται, θα πάρει μέρες μέχρι να τα ανακαλύψουμε όλα».